Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 28.07.2011.
00:26 >> 17:04h
Vestionline, Beta A

Konsultacije u UN bez Jeremića

U večerašnjim zatvorenim konsultacijima povodom situacije na Kosmetu učestvovaće samo predstavnici 15 zemalja članica Saveta bezbedosti UN, izjavio je agenciji Beta portparol Misije Nemačke, predsedavajuće SB UN, Aleksandar Eberl.

Vuk Jeremić

"Savet bezbednosti će saslušati izveštaj Odeljenja za mirovne operacije na zatvorenim konsultacijama koje počinju u 15.00 (u 21.00 po srednjoevropskom), nakon rasprave o drugim pitanjima", rekao je Eberl.

Na pitanje da li će konsultacijama prisustvovati i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, Eberl je rekao: "U konsultacijama učestvuje samo 15 članica Saveta".

Šef diplomatije Srbije tako neće učestvovati na zatorenim konsultacijama, iako su one pomerene u popodnevne sate, upravo zbog toga što Jeremić nije mogao da se sinoć ukrca u avion za Njujork.

Ministar Jeremić sastaće se međutim, kako je najavljeno na sajtu UN, sa generalnim sekretarom Svetske organizacije Ban Ki Munom. Taj susret biće održan u 22.30 po srednjeevropskom vremenu.
 

Oštro protivljenje dve stalne članice SB

Jeremić je sinoć za Radio-televiziju Srbije izjavio da su se dve stalne članice Saveta oštro suprotstavile srpskom zahtevu da se sazove hitna sednica o situaciji na Kosovu, pošto je kosovska policija pokušala da preuzme administrativne prelaze Jarinje i Brnjak ka centralnoj Srbiji.

"Dve stalne članice su se tome oštro suprotstavile, prećeno je i vetom, ali taj otpor je savladan i sastanak će biti održan uprkos njihovom protivljenju, ali... u formi konsultacija zatvorenih za javnost", rekao je Jeremić.

Srpski zahtev za održavanjem hitne sednice Saveta bezbednosti UN, kako saznaje agencija Beta u diplmatskim izvorima u Njujorku, podržala je Rusija, dok su SAD i Britanija bile izričito protiv, nakon čega je dogovoreno da se u četvrtak održe zatvorene konsultacije.

SNV traži skupštinsku rezoluciju

Srpsko nacionalno veće severnog Kosova zatražilo je da Skupština Srbije posebnom Rezolucijom zatraži od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija reafirmisanje Rezolucije 1244 i delovanje Kfora i civilne misije UN isključivo u okvirima tog dokumenta.

U saopštenju SNV-a se navodi da Srbija mora da otkaže gostoprimstvo Euleksu, "glavnom organizatoru i partneru albanskih separatista u napadima na sever Kosova, a ključna obaveza vlasti u Beogradu je da zaštiti Srbe na Kosovu i od međunarodne zajednice zatraži puno poštovanje Rezolucije 1244".
 

Otežana pozicija Srbije u UN

 

Milivoje Mihajlović

Šef vladinog biroa za medije Milivoje Mihajlović ocenio je da je akcija paljenja prelaza Jarinje direktno ugrozila opstanak Srba na Kosovu i Metohiji kao i poziciju Srbije na konsultacijama u Savetu bezbednosti UN čije je sazvanje Beograd tražio zbog situacije na severu pokrajine.

 

Oni koji su to učinili počinili su veliku grešku, ogrešili se o Srbe na Kosovu i Metohiji i pomogli ekstremistima, kazao je Mihajlović za RTS.

 

Prema njegovim rečima, pozicija Srbije će u tim konsultacijama biti ugrožena zbog večerašnjih nereda na prelazu Jarinje, jer su one sazvane kako bi se rešio problem nastao nakon jednostrane odluke kosovskih vlasti da preuzmu prelaze Brnjak i Jarnje.

 

Mihajlović je Tačijeve optužbe da je Beograd kriv za nasilje u Jarinju nazvao odličnim marketinškim potezom.

 

"Beograd to nije učinio, to nikome ne odgovara, ne odgovara ni opstanku Srba. Misim da je to mnogo skupa akcija koja može da promeni tok istorije", ocenio je Mihajlović i dodao da ne može da odbaci mogućnost da je akcija plaćena od strane nekih esktremista.

 

"To ne mogu da učine neki klinci, tek tako, neko ko nije organizovan. Samo pominjajne bagera koji je sve počistio navodi da je akcija sukupo plaćena i da je direktno usmerena protiv opstanka Srba na Kosovu i Metohiji", kazao je on.

 

Prema Mihajlovićevim rečima, to je "potpis iste ekipe inspiratora" kao i ljudi koji su 17. marta zapalili džamiju u Beogradu i Nišu i taj čin izjednačili sa progonom pet hljada ljudi, i onih koji su palili ambasade.

 

"Onaj ko je uradio tako nešto protiv svog naroda mogao je da uradi to samo ako je plaćen ili lud", kazao je Mihajlović i dodao da taj potez ide samo na ruku Tačiju čija je ideja o zabrani uvoza robe poražena zbog čega je i izazvao krizu na dva punkta.

 

Mihajlović je ocenio da nasilje ne doprinosi ni dijalogu i da svako ko želi da prekine pregovore Beograda i Prišine želi ili da ratuje ili da okrene leđa Kosovu. Trećeg motiva nema, dodao je šef vladinog biroa za medije.

 

Predrag Simić

Profesor Fakulteta političkih nauka Predag Simić ocenio je da će večerašnje nasilje na Jarinju apsolutno otežati konsultacije u Njujorku.

 

"Sednica bi bez ovog večeras imala drugi tok. Do sedam sati situacija je terala vodu na srpsku vodenicu, čuli smo i izvinjenja iz raznih amabsada... a sada se sve promenilo", kazao je Simić.

 

On je ocenio da je Tači neredima na Jarinju vraćen u politički život a oni koji su zapalii punkt samo su mu pomogli da se vrati na političku scenu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 00:30
Jeremić kasni ----------------------------- Шта, као дете испао на главу из мајчиног наручја...?
Četvrtak 28.07.2011. 01:55
Нема човече,све паметнији од паметнијег,благо нама,нема бриге за нас.
Četvrtak 28.07.2011. 12:57
Koji propaliteti od politicara,nesposobnjakovici.Kome smo mi dali da nam drzavu vodi.Fuj!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online