Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 28.07.2011.
00:33
Vestionline A

Pao dogovor: Kfor ostaje sam na Jarinju

Razgovori komandanta Kfora Erharda Bilera sa predstavnicima Vlade Srbije i predsednikom opštine Leposavić okončani su dogovorom da na administrativnom prelazu Jarinje kontrolu do daljnjeg obavlja isključivo Kfor. Srbi na severu Kosmeta treću noć zaredom nalaze se na barikadama. Na administrativnom prelazu Brnjak je mirno.

01.59 Mirno u Zubinom potoku

Srbi iz ibarskog Kolašina treće veče zaredom nalaze se na barikadi koja je postavljena na magistralnom putu koji vodi prema prelazu Brnjak.

Situacija na ovoj barikadi je mirna, kao i na samom administrativnom prelazu Brnjak, gde su stacionirani vojnici Kfora i pripadnici kosovske policije.

Frekventnost saobraćaj na prelazu Brnjak u sredu uveče i tokom noći manja je nego uobičajno.

01.28 Kfor preuzima kontrolu Jarinja

Razgovori komandanta Kfora Erharda Bilera sa predstavnicima Vlade Srbije i predsednikom opštine Leposavić okončani su dogovorom da na administrativnom prelazu Jarinje kontrolu do daljnjeg obavljati isključivo Kfor.

Pripadnici američkog kontigenta u sastavu Kfora na prelazu Jarinje trenutno borave u funkciji obezbeđenja terena koji se rašcišćava i gasi požar.

Kforovci predvođeni generalom Erhardom Bilerom

Bez prištinskih specijalaca i carine

Goran Bogdanović

"Dobili smo garancije da neće biti upada specijalnih jedinica kosovske policije ROSU, da Albanci neće biti na prelazima i da neće biti carine", kazao je srpski ministar za KiM Goran Bogdanović za agenciju Beta nakon razgovora sa Bilerom.

Ministar je dodao da će razgovori sa komandantom Kfora biti nastavljeni ujutro. "Razgovaraćemo o koracima koje ćemo preduzeti. Razgovaraćemo i o prelazu Brnjak. Nadamo se najboljem rešenju i ishodu koji će zadovoljiti interese građana na severu Kosova", rekao je on.

Bogdanović je dodao da neće odustati od nastojanja da se situacija na terenu vrati u stanje kakvo je bilo pre dva dana.

Kfor će na prelazu Jarinje obavljati kontrolu, pre svega kako bi sprečio eventualni šverc oružja, rekao je portparol Kfora Hans Diter Vihter.

Vihter je posebno podvukao da će svi koji koriste ovaj prelaz dok se on potpuno ne obnovi biti upozoravani da to čine na sopstvenu odgovornost.

On je precizirao da na prelazu Brnjak, za razliku od Jarinja gde će biti prisutan samo Kfor, ostaju i pripadnici kosovske policije.

01.15 Čišćenje Jarinja

Na administrativni prelaz Jarinje sat posle ponoći stigli su vatrogasci iz Leposavića i rade na gašenju vatre i raščišćavanju terena posle nereda u kojima su objekti na prelazu zapaljeni i demolirani.

Pored vatrogasaca, koji gase vatru koja još bukti iz rezervoara nafte i tinja na izgorelim objektima, tu su i pripadnici američkog kontigenta Kfora, koji su, dok traje operacija gašenja, zaustavili saobraćaj.

Varta i gust dim do sada nisu sprečavali pojedine vozače da na svoju odgovornost koriste ovaj administrativni prelaz.

00.39 U toku sastanak predstavnika Vlade Srbije i komande Kfora

Na administrativnom prelazu Jarinje pola sata iza ponoći počeo je sastanak predstavnika Vlade Srbije Gorana Bogdanovića i Borka Stefanovića sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Stefanović, Biler i Bogdanović

Komadant Kfora stigao je na Jarinje nešto pre ponoći da bi se na licu mesta uverio o pričinjenoj šteti na objektima koji su zapaljeni oko 19 časova.

U kraćem razgovoru sa okupljenim građanima, i u prisustvu ministra Gorana Bogdanovića i šefa pregovaračkog tima Beograda Borka Stefanovića i predsednika opštine Leposavić Branka Ninića, Biler je izrazio nezadovoljstvo razvojem događaja i prebacio lokalnim Srbima da se nisu držali dogovora:

"Jel se tako drže obećanja?"

"Da li se tako drže obećanja", zapitao je Biler i dodao da je pre samo šest sati bio na ovom mestu tada je zamolio građane da ne diraju njegove vojnike.

Biler je smatrao da je dogovoreno da su okupljenih građani opštine Leposavić prihvatili dato obećanje.

"Razočaran sam", rekao je još jednom Biler.

Predsednik opštine Leposavić je uzvratio da je i sam razocaran i da građani Leposavića sigurno nisu učestvovali u paljenju prelaza.

A gde su vatrogasci?

Biler je na to uzvratio pitanjem "Da li postoje vatrogasci u Leposaviću i da li je neko mogao da gasi ovaj požar. "Mi smo u Evropi", konstatovao je nemački general.

Stefanović je na to ukazao Bileru da kosovske policijske snage nisu puštale da se prođe, a nemački general je kazao da policija sigurno neće sprečavati vatrogasce ukoliko dođu da gase požar.

Stefanović je rekao da je postojala i bojazan da bi se na tom putu mogla naći i municija koja bi mogla da eksplodira.

Biler, Bogdanović, Stefanović i Ninić obišli su punkt koji je još plamenu.

00.33 Barikade u Zvečanu i Mitrovici

Srbi iz Zvečana i Kosovske Mitrovice treću noć zaredom nalaze se na barikadama koje su postavljene u mestu Rudare, opština Zvečan, na severu Kosova. Srbi koji se nalaze na barikadama zabrinuti su razvojem događaja, ali su odlučni u nameri da se suprotstave pokušajima uvođenja carine u ovom delu pokrajine.

Oni su rekli da će na barikadama ostati dokle god bude potrebno, a među njima se nalaze i lokalni predstavnici ovdašnjih Srba.

Barikade ostaju

Na putu prema administrativnom prelazu Jarinje, Srbi su postavil nekoliko barikada, od kojih je najveća ona pri samom ulazu u Leposavić, a barikade šljunkom i drvima vidljive su i pri izlasku iz Leposavića.

Na putu od Zvečana do Leposavića primećeno je samo jedno policijsko vozilo, dok vozila Kfora i Euleksa nema.

00.15 Objekti na Jarinju još gore, ali saobraćaj se odvija u oba pravca

Na administrativnom prelazu Jarinje na severu Kosmeta, koji je u večernjim časovima zapalila grupa maskiranih mladića, i dalje ima vatre, ali vozila povremeno u oba pravca prelaze preko tog prelaza. U neposrednoj blizini administrativnog prelaza nalazi se između 200 i 300 lokalnih Srba, kao i nekoliko pripadnika Kosovske policije.

Na Jarinju su i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, gde bi, kako se očekuje, tokom noći trebalo da imaju još jedan sastanak sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Pripadnici Kfora i dalje su stacionirani u svojoj bazi u brdima iznad administrativnog prelaza, gde su sinoć u 23.30 sati sletela dva helikoptera.

00.01 Kfor zavodi red i mir

Situacija na severu Kosova je pod kontrolom, i nema informacija da je u večerašnjim nemirima bilo povređenih, rekao je komandant Kfora, nemački general Erhard Biler. On je naveo da ta formacija ima dovoljno snaga da obezbedi mir i spreči eskalaciju nasilja.

U telefonskom razgovoru za RTK iz Leposavića, gde se trenutno nalazi, Biler je rekao da je u blizini prelaza Jarinje pucano na pripadnike Kfora, ali da je sada situacija pod kontrolom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 01:12
Ситуација на Косову није под контролом ! ! ! Лажу !!!!!!!!!
Četvrtak 28.07.2011. 08:13
Ljudi ovde neko namerno lupa minuse sta je ovo
Četvrtak 28.07.2011. 09:48
Pao dogovor da KFOR zajedno sa KPS-om istrebi Srbe.Srbijo dusmani te vode.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online