Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 28.07.2011.
13:33 >> 16:30h
Vestionline A

Na Kosmetu mirno, Kfor na oba prelaza

Na administrativnom prelazu Jarinje, koji od prošle noći kontrolišu jedinice Kfora, saobraćaj se odvija samo jednom trakom, uz zadržavanja do dvadesetak minuta. Situacija u pokrajini mirna, ali napeta.

Kontrole Kfora na punktu Jarinje

Nešto pre podneva preko ovog prelaza počeli su da saobraćaju i autobusi, koji prevoze putnike sa severa Kosmeta ka unutrašnjosti Srbije.

 

SRS i DSS zatražili vanrednu sednicu

 

Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije podnele su Skupštini Srbije zahtev za hitno zakazivanje vanredne sednice o Kosovu i Metohiji. Ove dve stranke traže od Vlade Srbije da podnese izveštaj o aktuelnoj situaciji u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija u svetlu napada albanskih separatista na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, kao i na građane i imovinu Srbije.

SRS i DSS navode da su predstavnici Vlade Srbije, umesto da zaštite svoje građane na Kosmetu, počeli Srbe da nazivaju ekstremistima i huliganima, kao i da se predsednik Tadić priključio ovoj antisrpskoj kampanji.

 

Putnici su nakon sinoćnjeg spaljivanja administrativnog prelaza u Jarinju morali da presedaju, jer autobusi nisu mogli preko punkta na kome se danas nalaze pripadnici američkog Kfora.

Iz Kfora je saopšteno da je prelaz na Jarinju zatvoren, pošto je infrastruktura teško oštećena u požaru, odnosno da vozila prelaze na sopstvenu odgovornost.

"Kapija 1 (u Jarinju) je zatvorena. Infrastruktura je teško oštećena i mogla bi da se sruši, pa zbog toga postoji veliki bezbednosni rizik", piše u saopštenju.

Dodaje se da privatni automobili mogu da pređu granicu na odgovornost vozača. Kfor samo će pregledati automobile u potrazi za oružjem i zabranjenom robom.
 

Na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka nalaze se takođe vojnici Kfora, ali kontrolu robe i saobraćaja obavljaju i Srbi pripadnici Kosovske policije. Saobraćaj se odvija neometano.

Na Brnjaku ne rade ali se nalaze i pripadnici pogranične policije i kosovske carine, zbog čega su Srbi iz Ibarskog Kolašina na nekoliko lokacija blokirali put Mitrovica – Ribariće.

Saobraćaj do Ribarića iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice je blokiran ali se može koristiti put preko severnog dela Mitrovice i Zvečana.

Srbi sa severa Kosmeta treći dan se nalaze na barikadama koje su zbog straha od upada specijalnih jedinica Kosovske policije ROSU postavili na više lokacija u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Situacija na severu mirna

U severnom delu Kosovske Mitrovice situacija je mirna, ali je vidljivo pojačano prisustvo policije na nekoliko lokacija u gradu.

U Kosovskoj Mitrovici i dalje je zatvoren glavni gradski most, koji razdvaja severni od južnog dela grada i na njemu se nalaze jake snage Kfora i specijalnih jedinica Euleks policije sa vojinim kamionima i oklopnim vozilima.

Pojačana mere bezbednosti u Mitrovici

Pojačano je i prisustvo Euleks policije u blizini zgrade suda u severnom delu Mitrovice.

Još nije utvrđeno ko stoji iza vandalskog napada na Jarinje koji se dogodio u sredu oko 19 časova, a vlasti Srbije su na najeksplicitniji način odbacile optužbe Prištine da je taj incident inspirisan iz Beograda.

Kriza na severu Kosova i Metohije izazvana je nenajavljenom akcijom specijalne jedinice Kosovske policije ROSU u noći između ponedeljka i utorka, čiji je cilj bilo zaposedanje prelaza Brnjak i Jarinje koje su do tada kontrolisali policajci srpske nacionalnosti.


Teodosije: Uzdržati se od upotrebe sile

Zbog pogoršane bezbednosne i političke sitiacije na severu Kosmeta vladika raško-prizrenski Teodosije apelovao je na sve strane da se uzdrže od upotrebe sile.

Vladika je apelovao na uzdržanost svih strana u sukobu i naglasio da probleme i nesuglasice treba rešavati mirno i dijalogom.

Borko Stefanović, Goran Bogdanović i vladika Teodosije

Iz Eparhije raško-prizrenske je saopšteno da je vladika Teodosije sa sveštenstvom u protekla dva dana obišao sve krizne tačke na severu Kosmeta i apelovao na stanovništvo i institucije da se održi red i mir, da se obezbijedi sloboda kretanja i bezbednost za sve građane.

"Izražavajući iskrenu žalost zbog žrtve i nasilja, vladika Teodosije je izrazio nadu da će politički lideri i međunarodni predstavnici pokazati potrebnu odgovornost i mudrost i spriječiti dalju eskalacviju nasilja", navodi se u saopštenju.

U tekstu se podseća da Eparhija raško-prizrenska podržava dijalog Beograda i Prištine i ponovo se apeluje na odgovorne da se sva sporna pitanja rješavaju za pregovaračkim stolom, sa svešću da rešenja moraju biti u službi mira, bezbednog i slobodnog života svih građana.

Još jedna provokacija iz Prištine

 

Pisanje prištinskog Zerija da je predsednik Srbije Boris Tadić bio upoznat sa akcijom kosovskih specijalnih jedinica na prelazima Jarinje i Brnjak apsolutna je neistina i još jedna u nizu provokacija kako bi se destabilizovala situacija na Kosovu i Metohiji, kažu u kabinetu predsednika Srbije.


Prištinski Zeri objavio je da su Velika Britanija, Sjedinjene Države, Italija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, NATO i Tadić bili informisani o akciji kosovske policije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 13:38
Neka je Bog upomoc ljudima dole od drzave ionako nemaju nista !
Četvrtak 28.07.2011. 13:40
Paljenje granicnog prelaza ukazuje na zaveru predsednika Kosova Agima Cekua!Da su Srbi zaista palili i zarili to staniste,albanski speciajlci bi ih ubrzo lisili zivota.A ovako je samo iznad scene dogadja nadletao Bosnjacki helikopter,sve ukazuje na moju stavku.Koncept Srebrenice:Nabedi sve da su Srbi krivi.Jako je sumnjivo.
Četvrtak 28.07.2011. 13:37
AKO NEUZMEMO KOSOVO UZECEMO BAREM METOHIJU !!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online