Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Četvrtak 28.07.2011.
20:42
Beta A

Najzad čudo: Vlada Srbije reagovala na događaje na Kosovu

Vlada Srbije, skoro tri dana posle eskalacije sukoba u južnoj srpskoj pokrajini, najzad se obratila javnosti i kao organ vlasti osudila na sednici u četvrtak nasilje na Kosovu i Metohiji.

Zasedanje Vlade Srbije
 

Vlada je pozvala građane da se uzdrže od svake vrste nasilja, da ne nasedaju na provokacije i da doprinesu da se stanje u južnoj Pokrajini normalizuje. Kako se navodi u saopštenju, Vlada najoštrije osuđuje svaki čin ekstremista.


"Paljenje objekata na administrativnom punktu u Jarinju odgovara samo albanskim ekstremistima", ukazuje Vlada i "zahteva da se što pre otkriju vinovnici i organizatori tog vandalskog čina koji je usmeren protiv opstanka Srba na KiM i interesa Srbije".

Vlada traži sednicu Skupštine o Kosovu

Vlada Srbije je zatražila hitnu sednicu Skupštine Srbije o Kosovu, a predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović kaže da bi sednica mogla biti održana u
subotu.
Đukić-Dejanović je rekla da Vladin zahtev za sednicu još nije stigao u Skupštinu, ali da ga očekuje uskoro i da bi sednica mogla biti održana u subotu u 10 sati.
- U roku od 24 sata od momenta kada zvanično dobijem zahtev sazvaću sednicu. Ako stigne do ujutru u devet sednica bi mogla biti održana u subotu u 10 sati - rekla je Đukić-Dejanovićeva.

Dijalog nema alternativu

Ni pod kakvim pritiscima Vlada Srbije neće, kako se ističe, odustati od mirnog puta za rešavanje problema na Kosovu.


"Za Vladu Srbije dijalog nema valjanu alternativu i za nas je to jedini način da se dođe do rešenja prihvatljivih za sve građane KiM. Dijalog je jedini put do trajnog mira", ukazuje se u saopštenju.


"U osnovi nasilne operacije pokušaja preuzimanja kontrolnih punktova Jarinje i Brnjak od strane pripadnika specijalne policije (Kosova), ne leži želja da se uspostave red i zakon, već jasna namera da se silom i po cenu ljudskih žrtava nametne promena ukupne relnosti na severu Pokrajine", piše u saopštenju sa sednice Vlade.


Priština i međunarodne institucije rade zajedno

Vlda ukazuje na "mnogo indicija" da su vlasti u Prištini koordinirale svoje operacije sa pojedincima iz međunarodnih institucija. Vlada Srbije zahteva da međunarodne mirovne misije na Kosovu spreče jednostrane akcije prištinskih vlasti čiji je "cilj da izmene realnost i etničku strukturu u Pokrajini".


"Vlada Srbije neće dozvoliti provokacije i poziva međunarodne mirovne misije da ne tolerišu jednostrane poteze Prištine. Očekujemo da Kfor i Euleks obezbede potpunu sigurnost na KiM, u skladu sa mandatom koji su im poverile Ujedinjene nacije i Rezolucijom 1244 i odlukama Evropske unije", piše u saopštenju.

Vlada Srbije pozvala je UN i EU da na Kosovu postupaju u skladu sa svojim mandatom i osiguraju mir i bezbednost svih građana i spreče svaki pokušaj privremenih vlasti u Prištini da destabilizuje stanje.

Bogdanović i Stefanović od prvog dana na terenu

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović i šef tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović su od prvog dana na terenu sa zadatkom i u saradnji sa Kforom i Euleksom rešavaju probleme, piše u saopštenju.

 

Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane su u stalnom kontaktu sa Kforom i Euleksom i spremni su da im pruže svu pomoć u stabilizovanju stanja na Kosovu, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 20:55
Siguran sam da od stvaranja svemira nije postojala gora,odvratnija,izdajnickija i mazohistickija drzavna vlast koja toliko radi na zatiranju i izdaji sopstvenog naroda od ove Tadicijeve,za njih je svaka kazna preblaga.
Četvrtak 28.07.2011. 20:47
E bravo za naslov ! Ovo kako se vlada srbije ponasa u vezi sa novonastalom situacijom dole, najblaze receno je cist bezobrazluk !
Četvrtak 28.07.2011. 21:20
Боље да нису "реаговали". "Дијалог нема алтернативу...бла, бла, бла...Приштина и међународне заједнице раде заједно...бла, бла, бла... За то вам је требало ТРИ дана?! Па са ким ви водите диалог?! И ја осуђујем хулигане, вандале и екстремисте, направили су велику и непоправљиву грешку, требали су прво вас да запале изроди!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online