Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 29.07.2011.
00:02 >> 12:01h
Beta A

Na Jarinju mirno i prohodno

Administrativni prelaz Jarinje i danas je prohodan za saobraćaj, a kontrolu na prelazu obavljaju pripadnici američkih jedinica Kfora. Saobraćaj na prelazu funkcioniše normalno, a osim putničkih vozila prelaz koriste i autobusi i kamioni.

Blokada na Kosmetu
 

Pored spaljenih zgrada i kontejenera na prelazu još su i ostaci spaljenih vozila Euleksa i Kosovske policijske službe. Američki vojnici ne dozvoljavaju novinarima i snimateljima da snime vojnike i njihova vozila, ali im je omogućeno da u roku od pet minuta snime spaljene zgrade i vozila na prelazu.

Na prelazu sa strane koja vodi prema Raški je desetak terenskih vozila Hamer, dok se pored spaljene barake u kojoj je pre incidenata prodavano osiguranje za boravak na Kosovu, nalazi i jedno oklopno vozilo i desetak vojnika koji kontrolišu saobraćaj. Koturi bodljikave žice takođe se nalaze na prelazu pored puta, kao i reflektori sa agregatskim napajanjem. Jutro na prelazu Jarinje protiču mirno.

Objekte na prelazu spalili su maskirani napadači u sredu predveče. Kfor je juče prelaze na severu, Jarinje i Brnjak, proglasio zabranjenom vojnom zonom, u kojoj vojnici mogu da koriste bojevu municiju.

Srbi na Kosovu nastavili su da blokiraju puteve nezadovoljni pregovorima sa predstavnicima međunarodnih misija o sastavu ljudstva koje će raditi na prelazima prema Srbiji. Beograd i kosovski Srbi traže da na prelazima budu kosovski
službenici srpske nacionalnosti i da tu ne bude carine, dok Priština zahteva uspostavljanje carinske kontrole.

Borko bolje da nije ni dolazio


Pantić je sinoć svoje nezadovoljstvo preneo Borku Stefanoviću i ministru Bogdanoviću. Prema njegovim rečima, Stefanović mora da kontaktira Beograd i da dobije instrukcije šta će dalje da rade.


"Ja sam mu rekao da je tri dana bio na Kosovu, da ništa nije uradio i da bi bilo bolje da nije ni dolazio. Stefanović se složio sa onim što smo mu rekli, ali je istakao da to za državu nije prihvatljivo. Mi ćemo raditi kako mislimo da treba, a oni neka kažu da država ne stoji iza nas", rekao je Pantić.

"Nećemo dozvoliti da na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje dođu Albanci i uspostave carinu sa našom državom Srbijom", rekao je jutros agenciji Beta predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

On je sa građanima bio na barikadi u Rudaru, a sinoć je rekao da će prvi leći na put i svojim telom braniti prolaz vozilima međunarodne misije na Kosovu.

"Iako je bilo najave da će u toku noći Kfor probiti blokade to se nije desilo. Nije bilo ni pokušaja prolaska ka administrativnim prelazima, a vraćeno je samo jadno vozilo Euleksa", kazao je Pantić.

Tokom cele noći i jutros helikopteri Kfora nadleću prostor severnog Kosova.

U Kosovskoj Mitrovici i dalje je blokiran most na Ibru, a građani su i protekle noći dežurali u njegovoj blizini.

Za danas u podne zakazan je novi sastanak srpskih zvaničnika sa Bilerom da bi se iznašlo najbolje rešenje za miran rasplet situacije na severu Kosova.

Neizvesno je da li će do dogovora doći, jer su zahtevi dve strane dijametralno suprotni odnosno Srbi traže vraćanje srpskih policajaca na prelaze Brnjak i Jarinje, a Biler hoće da sprovede odluku Vlade Kosova i dovede albanske policajce i carinike.

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2011. 03:01
02:54 am on јул 29, 2011 stefanzivkovic Stigao sam kuci. Jedinice kfora ili rose nisu navracale. Kao sto sam rekao put je blokiran na sve strane. Odlicna organizacija. #kosovo
Petak 29.07.2011. 02:29
твитераш Цтефан Живковић 12:34 am on јул 29, 2011 Stefan Živković: Pojacane blokade na putu u Rudaru. Na licu mesta sam. 1:16 am on јул 29, 2011 Stefan Živković: Srbi spremni i odlucni na sve kako bi blokirali prolazak Rose. Stefan Živković: Ponavljam, put je neverovatno blokiran. Svaka čast. Ситуациjа се ниjе променила. Људи не спаваjу у ишчекивању напада. На РТС-у причаjу о златним рибицама коjе су преживеле земљотрес на Новом зеланду.
Petak 29.07.2011. 10:25
BOG je stvorio srbe i albance a svadja je zbog neke zemlje koja opet pripada BOGU !!!!! ljudi su cudo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online