Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 29.07.2011.
01:15
Vestionline A

Jeremić ostao "ispred vrata", konsultacije UN o Kosmetu završene

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da mu nije bilo omogućeno da prisustvuje konsultacijama u Savetu bezbednosti UN o najnovijim događajima na severu Kosova i Metohije. Te konsultacije su večeras završene, potvrdila je portparol UN Eri Kaneko. Prema informacijama kojima ona raspolaže, novih sastanaka do kraja dana (četvrtak po američkom vremenu) neće biti.

Uskraćen za konsultacije u Savetu bezbednosti: Vuk Jeremić

Kako je rekao u izjavi za RTS, tri stalne članice SB UN iskoristile pravo veta i sprečile da Srbija učestvuje na tim konsultacijama.

Jeremić je rekao da je razgovarao i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, koji je, prema rečima srpskog ministra, "pokazao puno razumevanje za stavove Srbije".

"Upotreba sile nije prihvatljiva u međunarodnoj zajednici, posebno u sred nečega što je viđeno kao dijalog dobre volje između dveju strana", rekao je Jeremić novinarima pre početka konsultacija.

Tražićemo i da generalni sekretarijat UN reaguje prema svim međunarodnim institucijama na Kosovu, kako bi nastavili sa ponašanjem koje će održati mir i stabilnost, naglasio je Jeremić.

On je rekao da na KiM traje "i dalje blokade puteva, velika napetost na celoj teritoriji, iako je situacija trenutno mirna".

Jeremić je dodao da je potrebna "brza akcija međunarodne zajednice da bi se osiguralo da ne dođe do daljeg nasilja", preneo je Glas Amerike na svom sajtu.

Istina (ne)će izaći na videlo

 

Jeremić je za RTS rekao da je delegacija Srbije svoj izlaganje distribuirala kao javni dokument svim članicama UN.

 

"Očigledno da je bilo potrebno da se istina o događajima na Kosovu sakrije od međunarodne javnosti. Ko je naredio slanje albanskih paravojnih jedinica, ko je znao za to, ko je takvo ponašanje ohrabrio, zašto je Euleks napustio sever pokrajine i da li je unilatrealna akcija dozvoljeno sredstvo - to su pitanja koja treba postaviti ali koja nisu dozvolili da budu postavljena", rekao je Jeremić.

 

Ono koji se svemu tome suprotstavljaju su u manjini, ali su arogantni i moćni, napomenuo je Jeremić i poručio da je sada najvažnije sačuvati mir i stabilnost. 

 

Jeremić je ocenio da pitanja koja je Srbija želela da postavi neće moći da se izbegnu budući da će krajem avgusta biće održana redovna javna sednica o Kosovu na kojoj će ona biti postavljena.

 

"Tom prilikom će morati da se izjasne i o zahtevu Srbije da se pokrene istraga o tome da su njihovi štićenici trgovali organima otetih Srba," dodao je šef srpske diplomatije.

"Dobar početak je da se jasno utvrdi šta je izazvalo nasilje, ko je naredio naoružanim ljudima da uđu u srpska područja na Kosovu, da se utvrdi da li je međunarodna zajednica znala za to, ili je bila iznenađena...", rekao je Jeremić.

Ban Ki-mun

Ban Ki-mun je izrazio zabrinutost zbog "neočekivane akcije koja je dovela do pogoršanja situacije na severu Kosova".

On je na sastanku sa Jeremićem podvukao da je važno da se sve strane uzdrže bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle da pogoršaju situaciju i da rade u pravcu pronalaženja rešenja prihvatljivog za sve, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

Ban Ki-mun je takođe pozdravio poziv na smirivanje situacija koji je uputio srpski predsednik Boris Tadić, kao i njegovu poruku da će Srbija ostati privržena mirnom rešavanju spora sa Prištinom, navodi se u saopštenju kancelarije generalnog sekretara UN.

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2011. 01:24
Verjem da je Ruska strana na tom sastanku , bolje branila Kosovo nego bi ga Srbska kao sto se vec puno puta pokazalo u proslosti , tako da nema neke vece razlike jel Jeremic ucestvovo il nije iako je Jeremic jedan od rijetkih koji pokaze bar neki interes za odbranu Kosova .
Petak 29.07.2011. 09:11
iscenirano. cist dogovor. ne kasni se tek tako u jebeni SB.
Petak 29.07.2011. 10:13
Господине Јеремићу нећете ни присуствовати јер Србија није добродошла тамо, када не постоје узајамни приоритети и циљеви између нас и њих! А ако смо ми доживели да тражимо помоћ од оних који су већ у прошлости угрожавали животе наше деце онда нам то јасно говори да Србија нема праву спољну политику и да је дошла до краја "слепе улице"!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online