Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 29.07.2011.
14:11 >> 19:49h
Beta A

Srbi blokiraju puteve na Kosmetu

Komitet za reagovanje u hitnim slučajevima opštine Leposavić, na severu Kosmeta, odlučio je u petak da građani organizuju mirnu blokadu magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Raška, pa je oko hiljadu kosovskih Srba blokiralo put koloni vozila Kfora koja iz pravca južne Kosovske Mitrovice želi da dođe do administrativnog prelaza Jarinje.

Srbi blokirali put u mestu Rudare

"Jednoglasno je doneta odluka da se opština Leposavić i svi njeni stanovnici oštro protive instaliranju takozvanih kosovskih institucija na administrativnom prelazu Jarinje, i pozivaju Kfor, Euleks i druge međunarodne faktore da im ne pomažu u tome, i ne izlaze iz okvira Rezolucije 1244", navodi se u saopštenju.

Zaustavljena kolona Kfora u Leposaviću

 

Grupa građana Leposavića je oko 18.30 sati barikadom sprečila prolazak kolone vozila Kfora koja je došla iz pravca Kosovske Mitrovice. Srbi su na putu Raška-Kosovska Mitrovica postavili blokadu na kojoj propuštaju sva vozila osim vozila Kfora.

Srbi su put blokirali balvanima, bagerom i sa dva kamiona. U koloni vozila koja je pokušala da prođe kroz Leposavić bila su tri vozila poljskog kontigenta Kfora.

 

Put Mitrovica - Leposavić blokiran je na nekoliko mesta, a građani su krenuli ka blokadi u selu Rudare nakon što su se sirene oglasile u Zvečanu. Na blokadu su stigli i predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović i razgovaraju sa predstavnicima Kfora.

Blokiran put u Leposaviću
 


Formiran Krizni štab “srpskih“ opština

U međuvremenu je na severu Kosova formiran Krizni štab u koji su ušli predstavnici sve četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova. 

Blokade su postavljene kako bi se sprečio put Kforu ka prelazu Jarinje koji, nakon što su ga u sredu predveče spalili maskirani napadači, kontrolišu američki vojnici u sastavu Kfora. Srbi na severu Kosova blokiraju pojedine puteve nezadovoljni zbog odluke da se i na prelazima u tom delu Kosova sprovodi odluka o blokadi uvoza robe iz Srbije.

Srbi legli na put u mestu Rudare

Pripadnici američkog i slovenačkog Kfora stigli su u mesto Rudare, kod Zvečana, gde su lokalni Srbi legli na put kako bi sprečili vojnike da probiju barikade, prenosi KIM radio. Situacija je trenutno mirna, ali neizvesna, jer su vojnici od barikada udaljeni stotinak metara.


"Srbi su ispred barikada polegali na asfalt i ne dozvoljavaju vojnicima da prođu", javio je reporter KIM radija.

Kfor, kosovska policija i carina počeli su da sprovode odluku Vlade Kosova o zabrani uvoza robe iz Srbije na prelazu Brnjak, u opštini Zubin Potok.

Priština traži da se na oba punkta, i Jarinje i Brnjak, uvede zabrana uvoza robe iz Srbije, dok Srbi i beogradski zvaničnici navode da je to neprihvatljivo rešenje. Očekuje se da će o tome predstavnici Vlade Srbije razgovarati sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom koji im je juče kazao da ima nalog da sprovodi odluke prištinskih vlasti.

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2011. 14:15
SMS SA KOSOVA !!! "Стање на терену је хаотично, енклаве су пале, а преговори пропали. Знају да то ништа добро не доноси за њих. Позивају да се организују Срби из Србије да им помогну, да организују ...протесте као апел за помоћ. Нико није наоружан, а сви око њих јесу. Нико не спава, ситуација је крајње озбиљна. Најгоре је у Зубином Потоку и Звечану је...р су око њих шиптари, а људи из енклаве су у брдима да помогну народу ако крене. Мост је исувише миран, КФОР подржава Тачија, па се очекује напад. Браћа су по шумама, у приправности, нико не спава већ трећи дан. Тадић је незванично признао независност и биће рата ускоро. знамо шта следи, гледамо како да сачувамо северни део....poslao Sasa Vul
Petak 29.07.2011. 14:24
Убијте то говно од стефановића одма,убијте тадића мајку му јебем.
Petak 29.07.2011. 14:44
Je l se Tadic vec oglasio i ove Srbe nazvao huliganima? Ako nije, sacekajmo...samo da odabere odelo i kravatu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online