Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.07.2011.
15:16
Beta A

Međunarodne snage ugrožavaju opstanak Srba na Kosmetu

Međunarodne snage na Kosovu i Metohiji krše statusno neutralne okvire poverene Rezolucijom 1244, čime ugrožavaju opstanak srpskog stanovništva i interese Srbije u pokrajini, navodi se u objavljenom Predlogu deklaracije o kojoj će poslanici 30. jula raspravljati u parlamentu.

Skupština Srbije
 

"Skupstina Srbije utvrđuje da takvo delovanje međunarodnih misija, predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, a pre svega Povelje UN, Završnog akta iz Helsinkija i Rezolucije SB UN 1244. Takvim aktima i aktivnostima bili bi neposredno ugroženi suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Republike Srbije", navodi se u tekstu.

Skupština Srbija raspravljaće u subotu, 30. jula, o Predlogu
deklaracije Narodne Skupštine Republike Srbije o aktuelnom stanju na Kosovu i Metohiji nakon jednostranih i nasilnih akata privremenih institucija samouprave u Prištini.

Sednica počinje u 14 sati.

Na sajtu Skupštine Srbije postavljen je Predlog deklaracije u kojem se konstatuje da su privremene institucije u Prištini nasilno pokušale da promene realno stanje na terenu i izvrše dodatni pritisak na Srbiju, kao i da suštinski ponište Rezoluciju 1244 UN.

Tekst deklaracije sadrži i zahtev Vladi Srbije da preduzme neophodne mere za dosledno poštovanje Rezolucije 1244 UN i okvir delovanja državnih organa i drugih činilaca u odbrani suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije.

"Posebno se obavezuje Vlada Srbije da u svim okolnostima koje bi mogle nastupiti efikasno deluje na zaštiti života i imovine, prava i sloboda građana pokrajine, a posebno srpskog i nealbanskog stanovništva", navodi se u tekstu.

Taj okvir predviđa da odbrana interesa Srbije i naroda na Kosovu i Metohiji, kao integralnom delu Srbije, predstavlja prioritet državnih institucija i svih javnih činilaca u državi, a da je najbolji način za postizanje kompromisnog rešanja dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje statusno neutralnih medijatora, sa mandatom UN.

Vlada Srbije se obavezuje da ne dozvoli jednostrane aktivnosti privremenih institucija u Prištini kojima se ugrožava mir, stabilnost i mogućnost iznalaženja kompromisnog rešenja, kao i da donese konkretne mere za nastavljanje državnih funkcija u pokrajini, u uslovima dodatne opstrukcije i pritisaka privremenih kosovskih institucija i dela međunarodne zajednice.

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2011. 19:44
Sad ste se setili rezolicije 1244? A do sad ste bežali od nje kao đavo od krsta!!! Smrde jedne birokratske!! Da ste samo bili dosledni i da ste tražili da se ispoštuje stavka iz 1244 koja dozvoljava povratak 1000 vojnika i policajaca Rep. Srbije na teritoriju pod okupacijom NATO-a, kurac biste danas imali ovu situaciju!!! A ne, to vam jebena garda Ohaja nije dozvoljavala!! E, a sad kad mečka polako prilazi i vašim vratima sad ste se setili SB UN!!! Opštim vam sa majkom, svi vi koji ste IZDALI!!!! Ovo vam neće biti zaboravljeno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online