Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 29.07.2011.
20:00 >> 22:18h
Beta A

Kfor se povukao iz Rudara

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović dogovorio je, u troipočasovnom razgovoru sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, da se jedinice Kfora povuku iz Rudara, u koji su došle s ciljem da uklone srpske barikade. Jedinice Kfora povukle su se sa te lokacije nekoliko minuta posle 20 sati.

Blokada puta
 

Stefanović je, obraćajući se okupljenim Srbima na ovoj barikadi ka punktu Jarinje, rekao da dogovor oko administrativnih prelaza na severu još nije postignut, ali da je angažovan "ceo državni vrh, vlade drugih zemalja i međunarodne institucije", te da je stvar "blizu dogovora".

Stefanović je rekao da su pregovori bili "mučni i teški", i dodao: "ova ista situacija čeka nas uskoro".

Bogdanović: Blizu smo dogovora

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je građanima da je postizanje dogovora blizu. Bogdanović je rekao da će i ostati na severu Kosova i tražiti da se reši problem jer "sve drugo, bilo kakav incident ili bilo kakva provokacija bi sve Srbe udaljila od cilja".

 

"Verujte, blizu smo dogovora", rekao je Bogdanović. 

"Moraćemo još da pričamo", dodao je Stefanović i obavestio građane da će sutra morati da ode u Beograd zbog sednice Skupštine Srbije na kojoj će biti reči o Kosovu i da će se nakon toga vratiti.

Stefanović je zahvalio Srbima sa severa Kosova zbog "trezvenosti i dostojanstvenosti dok su trajali pregovori" što je "sve bolje od sukoba i žrtava".

"Moramo da izdržimo još malo kako bismo postigli sporazum da vratimo stanje na staro u Brnjaku i na Jarinju, kao što je bilo pre ponedeljka i pokušaja ROSU da preuzmu punktove", rekao je Stefanović.
 

Snage Kfora su zatražile od Srba na barikadama u Rudaru da te barikade uklone ili će to učiniti vojnici silom u roku od dva sata.

Biler: Primeniću silu, ako se blokade nastave

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je da je večeras poslednji put odlučio da povuče pripadnike Kfora i da ne upotrebi silu za šta ima ovlašćenje.

Biler sa Stefanovićem i Bogdanovićem
 

Biler je rekao za RTK da će, ako se blokada puta nastavi, biti prinuđen da iskoristi ta ovlašćenja. Biler je ocenio da je situacija na severu bila mirna, osim u selu Rudare.

"U selu Rudare okupio se veliki broj građana koji su protestovali. Među njima je bilo više od 300 ekstremista, neki su bili i naoružani, i u nekoliko navrata su i pucali. Da bih zaštitio građane, nisam iskoristio pravo da upotrebim silu i obezbedim prolaz do Jarinja za pripadnike međunarodnih mirovnih snaga", rekao je Biler.

Biler je poručio da je situacija pod kontrolom na dva prelaza na severu, i da su na Jarinju samo pripadnici Kfora, dok su na punktu Brnjak Kfor, kosovski policajci i carinici.

Komandant Kfora je rekao da je i danas razgovarao sa predstavnicima Vlade Srbije, ali da nije postignut dogovor o svim pitanjima o kojima je bilo reči. Biler je izrazio zahvalnost građanima Kosova, posebno severnog dela, zbog "držanja i podrške" koju su dali Kforu.

Prema njegovim rečima Kfor će ostati na severu dokle god situacija to bude zahtevala.

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2011. 20:03
Konacno i jedna lepa vest od gospodina Borka Stefanovica-Bilera!Sad mogu na miru da secem drva za zimu a ne da ih koristim za blokadu puteva!
Petak 29.07.2011. 21:28
Заустављена повећа група младића која је кренула да помогне Србима на барикадама,од стране Српске полиције који су кренули из Краљева и Рашке.
Petak 29.07.2011. 20:49
On je, takođe, dodao da Srbija stoji iza odluka svojih građana, izuzev ako posegnu za nasiljem. - A šta ako krenu nasiljem na njih? Šta treba da rade? I šta treba da se desi pa da vi i vaš flekavi sa idolima shvatite da su TO na KiM NAŠI tj. građani Rep. Srbije i da ste po Ustavu dužni da ih zaštitite po svaku cenu!! Pa majku vam, ustaše su se digli kao jedan kad smo hapsili onog purdu što pobi onolike Srbe, u na kraju ga još i oslobodiše, a mi kao pizde ćutimo i mudrujemo???? I opet u žicu???? Pa dokle?????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online