Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 30.07.2011.
09:08 >> 17:42h
Beta A

Srbija veća, KFOR se povukao

I proteklu noć Srbi sa severa Kosova proveli su na barikadama u mestu Rudare kod Zvečana, u Zupču kod Zubinog Potoka i u blizini administrativnog prelaza Jarinje kod Leposavića. Kako javlja Radio KiM, u Rudaru kod Zvečana trenutno mirno, snaga KFOR-a nema na vidiku. Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović i predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavili su da su okupljeni Srbi istrajni u odluci da ostanu na barikadama i da zbog zatvaranja prelaza preti humanitarna katastrofa.

"KFOR mora da pruži opštu sigurnost, da obezbedi prelaze, otvori ih za ljude, obezbedi normalno snabdevanje kao i da skloni Albance sa carinskih punktova dokle god se razgovorima ne dođe do rešenja", rekao je Ivanović za Radio KIM.

Državni sekretar za Kosovo i Metohiju izjavio je da okupljeni Srbi ne žele zaoštravanje situacije već da se problem što pre reši. Prema njegovim rečima, potrebno je da se pregovorima u Briselu reše ova osetljiva pitanja koja nisu rešavana godinama.

Ivanović ističe da je snabdevanje osnovnim životnim namirnicama otežano.

"Ali, ako prelazi ostaju blokirani, preći će se na partizanske metode. Moraćemo da snabdevamo građane preko nekih drugih puteva. To je loša slika i ljudi imaju osećaj straha da će ostati bez hrane i lekova, a to su dva najneophodnija artikla koja se na severu javljaju kao manjak", dodao je Ivanović.

Fale boce sa kiseonikom

 

Blokada administrativnih prelaza ugrožava rad Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici jer ovoj ustanovi nedostaju boce sa kiseonikom i pojedini lekovi, kazao je za KIM radio dr Milan Jakovljević.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović u izjavi za Radio KIM kaže da su građani odlučni i spremni da istraju u svojim zahtjevima.

"Pored svih pritisaka i pretnji generala Bilera, građani su odlučni da istraju u svojim opravdanim zahtevima iako su umorni. Ono što je Priština jednostrano uradila uz pomoć KFOR-a, koji je izašao iz svog mandata i rezolucije 1244 mora da se vrati na pređašnje stanje", istakao je Milović.

On je naglasio da ga, osim prijetnji generala Bilera, trenutno plaše i humanitarne katastrofe, jer su prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni i već se osjeća nestašica lijekova, mlijeka i hrane za djecu.

Mapa Rudara koju je na Tviteru postavio Stefan Živković, momak koji je "proglašen" izveštačem sa Kosmeta
 
Konvoj Kfora od devet vozila došao je danas oko 15 sati do mesta gde u selu Rudare kod Zvečana kosovski Srbi treći dan drže u blokadi putni pravac koji vodi ka južnom delu Kosovske Mitrovice. To su bili pripadnici slovenačkog kontingenta Kfora koji su izašli iz vozila i posle 10-ak minuta vratili se nazad.

Dva Kforova transportera ranije danas su obišla barikade u Rudaru na kojima se nalazi oko 300 ljudi, među kojima su i čelnici opština sa severa i državni sekretar Oliver Ivanović, izjavio je načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Nedeljković je za agenciju Beta rekao da su se vojni transporteri udaljili sa lica mesta oko 11 sati, ubrzo pošto su snimili situaciju. Prema rečima načelnika Nedeljkovića nije bilo incidenata, iako je ranije najavio da su građani su odlučni da ne dozvole vozilima međunarodne misije da se kreću ovim delom Pokrajine.

KiM bez namirnica iz Srbije

 

U Kosovsku Mitrovicu iz centralne Srbije jutros nisu stigle osnovne životne namirnice zbog zatvaranja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, javlja radio "Kontakt plus".

Ipak, u maloprodajnim trgovinama kažu da još uvek nema nestašice osnovnih namirnica. Prodavnicama je dopremljen hleb iz pekara u Kolašinu i Rudaru, a mlečne proizvode dostavljaju pojedini lokalni proizvođači.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni za saobraćaj.

"Bez obzira na pretnje Kfora, da će upotrebiti silu i probiti barikade, protestovaćemo do ispunjenja naših legalnih i legitimnih zahteva da se na prelaze Brnjak i Jarinje vrati stanje koje je bilo pre odluke Prištine da specijalne jedinice ROSU preuzmu ta dva punkta", kazao je načelnik okruga.

"Nećemo dozvoliti da ni jedan deo Kforovih jedinica prođe kroz barikade. Obzirom da imaju helikoptere kojim prevoze Albance - cairnike i policiju , helikopterima mogu i da dostavljaju hranu svojim vojnicima", kazao je Nedeljković.

Kfor je juče zatvorio oba prelaza prema centralnoj Srbiji pravdajući to bezbednosnim razlozima pa je dovedeno u pitanje snabdevanje građana
osnovnim životnim namirnicama i lekovima. Upozoravaju da je moguća humanitarna katastrofa. Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je u petak u Mitrovici da je ovo poslednji put da je odlučio da povuče pirpadnike Kfora i da ne upotrebi silu za koju ima ovlašćenje. Biler je rekao da će ako se nastavi sa blokadom puta biti prinuđen da iskoristi ta ovlašćenja.

U petak 29. jula, šef Beogradskog pregovaračkog tima, Borko Stefanović, postigao je sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom dogovor da se iz Rudara vrati konvoj Kfora koji je kao logistika išao prema Leposaviću. To je važilo samo za petak, šta će se u subotu dešavati na ovom području niko sa sigurnošću ne može da kaže.

POVEZANE VESTI

Subota 30.07.2011. 10:51
Sta ti je zivot.. neko spava u udobnim krevetima,neko spava na barikadama.. Oni sto su na barikadama znaju sta znaci pravi san. Mi koji smo u krevetima,pojma nemamo..
Subota 30.07.2011. 09:35
dalmatinac pozdravi seku,poruci joj dolazimo ponovo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online