Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Subota 30.07.2011.
14:28 >> 01:36h
Vestionline A

Sednica o Kosmetu, iz minuta u minut

Skupština Srbije usvojila je na 10. vanrednom zasedanju Deklaraciju o stanju na Kosovu i Metohiji, posle akcije kosovske policije, čiji je cilj bio zauzimanje prelaza Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji. Mir nema alternativu, Srbija će nastaviti da kroz dijalog traga za kompromisom, poručio predsednik Tadić.

Čeka se reč Skupštine

01:05 - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su usaglašeni predlog Deklaracije o Kosovu i Metohiji kojom se osuđuje svako nasilje i poziva da se kriza nastala jednostranim aktom Prištine reši mirnim putem.

Za usvajanje Deklaracije u celini glasalo je 181 poslanika, 20 protiv, čertvoro uzdržanih, a dvoje nije glasalo. Poslanici su prihvatili i jedan amandman DSS-a, dok je više amandmana radikala odbijeno.

00:51 - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je  da je, nakon bolnih iskustava 90-ih godina, najvažniji cilj Srbije da očuva mir, jer jedino miroljubiva politika može da donese rezultat u borbi za zaštitu interesa Srbije i srpskog naroda.

Tadić je, na sednici Skupštine Srbije, poručio da je situacija na severu Kosova i Metohije teška i dramatična, jer svaki konflikt na zapadnom Balkanu može da preraste u nasilje sa ljudskim žrtvama.

Kad je reč o principima na kojima će se i dalje zasnivati politika Srbije, Tadić je rekao da su to pre svega mir i stabilnost, kao osnovne postavke, i rešavanje kosovskog problema kroz dijalog.

23:41 - Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić zatražio je od predsednika Srbije Borisa Tadića da saopšti kakav će biti njegov stav ukoliko Evropska unija zatraži priznavanje Kosova i Metohije kao uslov za evropske integracije.

On je kazao da je nedavno dao intervju u kome mu je eksplicitno bilo postavljeno pitanje kako će u tom slučaju reagovati SNS.

"Odgovorio sam da prekidamo odnose sa EU onog časa kada postavi uslov priznanja Kosmeta kao uslov za integracije", rekao je Nikolić."Zato bih voleo da predsednik Republike kaže da znam njegov stav o neprihvatljivosti nezavisnosti Kosova", rekao je Nikolić.

21:57  - Lider SPS-a i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da za situaciju na Kosovu nije kriva nijedna od prethodnih vlada Srbije, već albanski separatizam.

Dačić je rekao da je problem Srba i Albanaca postojao u svim sistemima, podsetivši da je još 1968. godine tražena Kosovo republika.

"Srbija je opredeljena za mir i dijalog, i potrebno je trajno rešenje a ono rešenje koje se sada nameće nije pravedno pa ne može biti ni trajno", naveo je ministar policije.

21:22 - Šefovi poslaničkih grupa na sastanku sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović nisu se dogovorili o tekstu deklaracije o krizi na Kosovu i Metohiji.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da vladajuća većina nije prhvatila amandman te stranke kojim se traži da Evropska unija ne bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine.

"Ako se dijalog nastavi uz posredovanje Evropske unije Srbija će biti u prilici da preda Kosovo", upozorio je Samardžić.

Đukić-Dejanović je novinarima kratko rekla da je na sastanku šefova poslaničkih grupa analiziran "definitivan tekst deklaracije", ali da ima sugestija DSS koje vladajuća većina ne može da prihvati.

20:30 - Za raspravu o Deklaraciji o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, na vanrednoj sednici u Skupštini Srbije, za reč se prijavilo 43 poslanika. Kako je rečeno novinarima u skupštini, obraćanje predsednika Srbije Borisa Tadića narodnim poslanicima očekuje se po završetku rasprave, a pre usvajanja Deklaracije.

Kako se nezvanično može čuti, a i po procenama poslanika, završetak rasprave ne očekuje se pre ponoći.

19:30 - Jedini predstavnik Albanaca sa juga Srbije u Skupštini Riza Halimi neće podržati vladin predlog deklaracije o krizi na Kosovu. Halimi iz Partije za demkratsko delovanje rekao je da nije jasno da li Srbija traži nove pregovore ili nastavak dosadašnjeg dijalog Beograda i Prištine.

"Ako govorimo o novim pregovorima treba to otvoreno da se kaže", rekao je Halimi i ukazao na težak život Albanaca na jugu Srbije.
 

18:59 - Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija smatra da se vladinom deklaracijom o Kosovu još jednom potvrđuje opredeljenost Srbije za mir, stabilnost u regionu i privrženost dijalogu.

Kolundžija je, u parlamentarnoj raspravi o deklaraciji Vlade Srbije, ponovila da dijalog o Kosovu i Metohiji nije prekinut odlukama Beograda, već jednostranim aktima Prištine.

18:31 - Zamenik šefa poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić izjavila je da dijalog između Beograda i Prištine mora biti nastavljen uprkos tome što ima mnogo protivnika u međunarodnoj zajednici, ali i među Srbima.

Ona je takođe istakla da je Vlada Srbije iskazala spremnost da sva, pa i ona najosetjivija pitanja, rešava diplomatskim sredstvima, kao i da Srbija nije kriva za prekid pregovora. Grubješićeva je primetila i da na događaje na severu Kosova Evropska unija nije gledala sa odobravanjem, ali je dodala da u Uniji nema jedinstvenog stava oko toga.

18:12 - Poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović istakao je da će njegova stranka podržati Deklaraciju o Kosmetu, kritikujući vlast i njenu politiku prema Kosmetu.

''Sprovodite teror većina. Ako vam se sviđa, sviđa, ako vam se ne sviđa, mi ćemo to većinom izglasati. Prihvatićemo deklaraciju, ali sva odgovornost pada na vas'', kazao je Todorović.

17:28 - Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić kazao je da nije vreme za velike govore i politčke poene, već odlučiti kako, kad i šta raditi.

’’Radili sve što mislite da smete, a Albanci idu dalje i ići će dalje nego što vi mislite. I pobediće nas u svojoj političkoj borbi, jer ste podeljeni između sebe'', rekao je Nikolić.

''Šta će biti sutra, prekosutra? Šta će biti kada dođu na granicu? Hoćemo li ovde da se polivamo pepelom? Šta će sa narodom da bude, gde će da se smeste? Je l’ ste spremili domove? Nije u redu da nas 250 preuzmemo odgovnost što radi Vlada Srbije i predsednik Srbije. Lagodno je živeti u Beogradu, teško je živeti na Kosovu i Metohiju'', izjavio je predsednik SNS-a.

17:01 - Predstavnik Demokratske stranke Srbije Slobododan Samardžić rekao je da dosadašnji dijalog Prištine i Beograda rezultirao situacijom, koja je promenjena na štetu Srba.

’’Rezultat slobode kretanja - Albanci sa dokumentima Kosova, mogu da se kreću Srbijom, a Srbi koji imaju dokumenta Srbije ne mogu da se kreću sa srpskim dokumentima po Kosovu i Metohiji’’, kazao je Samardžić.

On se osvrnuo i na problem carinskih pečata.

''Vlada Srbije ih nije prihvatila, što je rezultiralo akcijom kosovskih vlast. Iz koraka u korak, Srbija dijalogom sa Prištinom priznaje nezavisnost Kosova. Početkom septembra, nezavisnost Kosova pašće kao kruška, u isto vreme kada budemo dobili status kandidata za EU’’.

''Ne možemo da utičemo na Albance, oni će nastaviti da rade šta rade. Ne možemo da utičemo na velike zemlje, jer one žele da Kosovo bude nezavisno. Ono što možemo da menjamo, jeste naša politika. Glavno pitanje je da li je moguće da skupština napravi kompromisni dokument, ali pre svega činjenicu da je čitav ovaj proces zapao u ćošak. Teško da ćete vratiti situaciju, kakva je bila pre 21. jula. KFOR je pokazao svoje pravo lice'', rekao je on, dodavši da pomenuta Deklaracija ne menja ništa.

On je naveo da bi Srbija trebalo da se okrene onim činiocima umeđunarodnoj zajednici koji su spremni da je podrže i podupru, kao ida se preduzmu akcije na nivou Saveta bezbednosti UN, OEBS-a i Saveta Evrope.

16:38 - Predstavnik Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić kazao je da ta stranka nije delovala u sticanju jefitnih političkih poena, kao i da ta stranka neće prihvatiti deklaraciju Vlade Srbije.

’’Ovde nismo došli da merimo stepen patriotizma, nego da kažemo istinu. Podržavali smo dijalog koji je Stefanović započeo, jer je u interesu Srba i rešavanje njihovih problema. Taj dijalog je znak da se napušta pogrešna politika prema Kosmetu. Ali, dijalog je stao i videli smo šta se desilo kada je prekinut dijalog’’, rekao je Ostojić.

’’Nije patriotizam pumpanje emocija. Nedopustivo je da se kroz emocije da se se ugrozi napredak Srbije ka EU. Ne možemo biti lider u regionu ako imamo najmanje plate, najveću stopu nezaposlenosti, najstariju populaciju i najveći broj mladih koji žele da odu iz Srbije'', ukazao je on, rekavši da bi se Srbi možda osećali bezbednije na Kosmetu u slučaju da je Srbija članica NATO-a.

16:18 - Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da će opozicija podržati Vladu

Najviše amandmana podneli radikali

 


U deklaraciji, pored ostalog, piše i da Skupština Srbije konstatuje da su privremene institucije u Prištini nasilno pokušale da promene realno stanje na terenu, izvrše dodatni pritisak na Srbiju i suštinski ponište Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija.

 

Pre početka sednice novinarima se u Skupštini obratili neki od šefova poslaničkih klubova. Velimir Ilić, lider Nove Srbije kazao je da je bitno da sve stranke u ovom trenutku budu jedinstvene, da tekst Rezolucije nije najbolji, ali da se nada da će amandmanima biti popravljen. Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kazao je da će poslanici te stranke glasati za Deklaraciju, a kao glavnog krivca za situaciju na Kosovu označio je kosovskog premijera Hašima Tačija.

 

Nada Kolundžija, šefica poslaničkog kluba „Za evropsku Srbiju“ je rekla da veruje da će poslanici uspeti da postignu što širu podršku kako bi se usvojila Deklaracija o KiM. Pre početka sednice kazala je novinarima da su na predlog deklaracije podneti amandmani i da će se tražiti rešenja koja će pokazati jasan stav Srbije za sve što se događa na Kosmetu, sve u cilju da se sačuva mir i nastave pregovore.

 

Radikali su poneli pet amandmana, Demokratska stranka Srbije jedan u formi njihovog predloga deklaracije, Demokratska stranka jedan.

Srbije, kritikujući da nije na vreme reagovala, kao i da je napravila puno grešaka.

''Sada, kada je dogorelo do nokata, tražite od nas da podržimo Deklaraciju. Srbija treba da bude jedinstvena i pored što ima problema u Vladi. Vi se hvatate za slamku i tražite rešenje. Mi ćemo pomoći, ali napravili ste velike greške u početku, verujući zemljama, koje su vam davale razna obećanja. Stalno spominjene administrativna granica. Kakva administrativna granica? Šiptari žele osnovne atribute države, žele carine. I nikada nećemo dozvoliti da Albanci dobiju carine. I ne dozvolite da ruska vlada, kineska vlada budu više Srbi nego vi'', rekao je Ilić.

''Ako Albanci dobiju granice, Srbi će otići sa Kosmeta'', dodao je on.

16:01 - Predstavnik liste SPS-PUPS-JS Dragan Marković Palma saopštio je da će podržati Deklaraciju o Kosmetu Vlade Srbije, i kritikovao prethodne govornike kako su bili blagi.

’’Nisam čuo težu kritiku kada je u pitanju ratni zločinac Hašim Tači. Srbi već 20 godina na Kosovu i Metohiji u strahu. Mi pitam, šta bi radili Albanci kada bi KFOR prevezao Srpske vojnike u Đakovicu da kontroliše prelaz’’, kazao je Palma, dodajući da svetska javnost ima dvostruke aršine prema Srbima i Albancima, i ide u korist privremenim vlastima u Prištini.

Marković je objasnio da su ''Srbi nisu palili punktove ne zbog KFOR-a, već zbog albanskih zločinaca i terorista''.

15:49 - Predstavnik PUPS-a Konstantin Arsenović objasnio je da je posle dolaska međunarodnih snaga na Kosmet, raseljeno preko 200.000 Srba i ostalih pripadnika nealbanskih naroda iz južne pokrajine.

''Najnoviji francuski film ''Zarobljenici'' je pokušaj da se za sve okrive Srbi'', kazao je on.

15:37 - Aleksandar Martinović iz SRS ukazao je da Stefanović ne treba  da štiti Srbe sa KiM od poslanika, i pitao da li je predsednik Srbije Boris Tadić otišao sa sednice kako bi gledao vaterpolo utakmicu Srbija - Italija.

15:28 - Šef pregovaračkog tima za Kosmet Borislav Stefanović istakao je da ''smo uspeli da izdejstujemo da se sačuvaju mir i ljudski životi da se KFOR vrati u bazu, za sada''.

Stefanović je kazao da su teški dani pred nama i da se moraju naći rešenja za administrativnih prelaza, dodavši da su svi jedinstveni u tome da ne sme biti nasilja.

On je prokomentarisao da neki situaciju žele da iskoriste kako bi stekli političke poene i pozivali na nasilje.

’’Hajde da se mi borimo fizički sa ovim problemom. Ako nemamo priliku za dijalog, normalan dogovor, niko vama ovde ne sme da pogleda u oči od sramote, ako ne podržite taj jedini put. Sve ostalo je katastrofa. A laka rešenja, koje su neki na severu Kosmeta progirali, su rešenje - nema razgovora, videćemo šta ćemo, što gore, to bolje.. Nikome dlaka sa glave ne sme da fali. Neka kažu ti šta je alternativa dogovoru ti koji to zagovaraju’’, izjavio je Stefanović u obraćanju poslanicima skupštini.

15:22 - Srpska radikalna stranka tražila je objašnjenje zašto su odbačeni njeni amandmani. Kao odgovor, dobili su da njihovi predlozi nisu odbačeni, već da se raspravlja o njima, kao i da može da se raspravlja o njima i na ovoj vanrednoj sednici.

15:03 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kazao je da ovaj jednostrani čin nasilja ''predstavlja najveći izazov miru, kao i pokušaj da priština svojim institucijama prodre na sever Kosmeta''.

’’Građani su se samoorganizovali i blokirali puteve, kako bi sprečili nasilno preuzimanje administrativnih prelaza'', kazao je on.

''KFOR dopustio da je tako ispadne da je akcija Prištine instrumentalizovana. To je dovelo da ekstremisti na srpskoj strani organizuju spaljivanje Jarinja'', istakao je Bogdanović.

''KFOR ne postupa u skladu sa Rezolucijom 1244... Moramo da pokažemo jedinstvo, da ovu tešku situaciju ne koristimo za skupljanje političkih poena. Ovo je molba ljudi koji u ovom trenutku stoje na barikadama. Želim da svi poslanici, bez obzira na partijske razlike, podrže rezoluciju Vlade Srbije'', apelovao je Bogdanović.
 

14:59 - Ministar ekonomije Nebojša Ćirić, komentarišući pokušaj uvođenja kosovskih carinskih pečata, da je taj akt ''kršenje CEFTA sporazuma''.

14:51 - Ministar odbrane Dragan Šutanovac istakao je da se ''sticajem sretnih okolnosti'' napadom kosovskih snaga izbegnuta tragedija. On je izjavio da pomenuta akcija nije odobrena od strane KFOR-a, kao i da ta misija nije znala za to.

14:37 - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić kazao je da uprkos velikim pritiscima vodećih zemalja, sprečen je broj zemalja koje je priznalo nezavisnost kosova.

''Pokušano je da jednostranim aktma da se omogući članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, ali sve su odbijene'', kazao je on.

''Kao posledica njihove nemogućnosti, došlo je do frustricije u redovima Prištine i to je jedan od razloga što je došlo do jednostrane upotrebe sile, kako bi se promenilo realno stanje na terenu'', izjavio je on, dodavši da je 2004. 17. marta, kada su napadnuti manastiri SPC na kosmetu.

''Scenario je i ovde sličan - jednostrani napad da bi se stvorile okolnosti u međunarodnoj areni i time bili ostvareni ciljevi kosovskih vlasti'', rekao je on.

14:18 - Premijer Mirko Cvetković poručio je da Vlada Srbije nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije. On je apelovao na jedinstvo stranaka i naroda. Cvetković je pozvao međunarodnu zajednicu, Ujedinjene nacije (UN) i Evropsku uniju (EU) da se čvrto pridržavaju rezolucije 1244 i postignutih dogovora.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Subota 30.07.2011. 14:41
Na startu zasednja premijer je molio šiptare da ne izazivaju nemire uperene protiv svojih sunarodnika Srba, a Srbima poručio da budu mirni i strpljivi. Šta ima više ovome da se doda. Deklaracija je doneta od strane vlade i ujedno je dat zaključak te iste vlade. Tpeti, klečati, puziti.
Subota 30.07.2011. 17:27
Cim je Tadic na skupstini ne sluti na dobro
Subota 30.07.2011. 22:53
bože, dokle baba misli da se češlja dok selo gori?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online