Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 31.07.2011.
01:25
Vestionline A

Usvojena Deklaracija o Kosmetu

Skupština Srbije usvojila je usaglašeni predlog Deklaracije o Kosovu i Metohiji kojom se osuđuje svako nasilje i poziva da se kriza nastala jednostranim aktom Prištine reši mirnim putem.

Skupština usvojila Deklaraciju o Kosmetu

Za usvajanje Deklaracije u celini glasalo je 181 poslanik, 20 protiv, četvoro uzdržanih, a dvoje nije glasalo. Skupština je prethodno usvojila Deklaraciju u načelu.

Poslanici su prihvatili jedan amandman koji je podnela Demokratska stranka Srbije. Tokom glasanja nije prihvaćeno više amandmana Srpske radikalne stranke.

Usvojenom Deklaracijom osuđuje se nasilje na Kosmetuu i poziva na dijalog i na mirno rešenje krize izazvane odlukom prištinskih vlasti da preuzmu administrativne prelaze na severu pokrajine.

Deklaracijom parlament poziva međunarodnu zajednicu da osudi svaki jednostrani akt koji ugrožava uspeh dijaloga Beograda i Prištine.

Deklaracijom se Vlada Srbije obavezuje da donese konkretan i sveobuhvatan plan mera za slučaj pogoršanja stanja na Kosmetu i da najmanje jednom u tri meseca obaveštava parlament o razvoju događaja i sprovođenju aktivnosti i mera.

Takođe, Deklaracijom se obavezuje Vlada Srbije da donese konkretne mere usmerene na nastavljanje svih aktivnosti institucija Srbije na teritoriji Kosmeta u uslovima dodatnih opstrukcija i pritsaka privremenih institucija samouprave i dela međunarodne zajednice.

U Deklaraciji se navodi da Skupština Srbije podržava Vladu Srbije da nastavi dijalog koji se vodi sa Prištinom sa ciljem da se nađe rešenje za konkretne probleme građana na Kosmetu, kao i da dođe do trajnog kompromisnog rešenja.

Navodi se da je odbrana interesa Srbije na Kosmetu prioritet državnih institucija sve dok ne bude usvojeno kompromisno rešenje i konstatuje da su privremene institucije u Prištini nasilno pokušale da promene realno stanje na terenu i suštinski ponište Reozluciju 1244.

Parlament Deklaracijom poziva međunarodnu zajednicu da osudi svaki jednostrani akt koji ugrožava uspeh dijaloga Beograda i Prištine.

Vlada se, kako se navodi u Deklaraciji, obavezuje da od međunarodnih misija zahteva da u skladu sa mandatom i Rezolucijom 1244 ne dozvole jednostrane aktivnosti privremenih institucija u Prištini kojima se ugrožava mir, stabilnost, mogućnost nalaženja kompromisnog rešenja i menja postojeće stanje na terenu.

Posebno se, kako piše u Deklaraciji, obavezuje Vlada da u svim okolnostima koje bi mogle nastupiti učini sve što može na zaštiti života, imovine, prava i sloboda građana pokrajine, a posebno srpskog i drugog ugroženog stanovništva.

Konstatuje se i da su pojedine međunarodne misije nekim svojim aktivnostima kršile okvire utvrđene Rezolucijom 1244 čime ugrožavaju prava i opstanak srpskog stanovništva i interese Srbije na Kosovu i Metohiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.07.2011. 01:34
ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА НАПАД НА СРБЕ,СРБИ НЕ БРАНЕ СРБЕ,ЕУ И КФОР ПОДРЖАВА ТАЧИЈА. НАРОДЕ КРИСТАЛНО ТИ ЈЕ ЈАСНО ДА ОВАЈ "ПРЕДСЕДНИК" ЈЕ УБИЦА СВОГ НАРОДА,НИ ТРЕПНУТИ НЕЋЕ,САД ЈЕ НА РЕДУ ПРЕШЕВО БУЈАНОВАЦ,МЕДВЕЂА,ЦЕЛА РАШКА,ВОЈВОДИНА,САМО У МИРУ ОН МОЖЕ ДА РАДИ,РАТ ЈЕ ЗА ИЗДАЈНИКА СМРТ.
Nedelja 31.07.2011. 01:34
Ciribu,ciriba uzalud pokusavam.... http://youtu.be/ALFhqptEt3A :):):) CCCC
Nedelja 31.07.2011. 08:14
Политика је покварена работа и само лоши политичари откривају своје потезе или дозволе да реагују емотивно.Изјава Тадића да ће Србија на миран начин решавати проблеме,је веома непромишљена и штетна за Србију,Али шта очекивати од неспособног државника и веома способног издајника националних интереса.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online