Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 01.08.2011.
16:12 >> 23:02h
Srna A

Stefanović i Bogdanović se na Kosmet vratili sa "pojačanjem"

Predstavnici Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović stigli su večeras na sever Kosova, a očekuje se da će se sutra sastati s komandantom Kfora Erhardom Bilerom, saznala je agencije Beta.

Legalno: Bogdanović i Stefanović ponovo su na Kosmetu

Sa Stefanovićem i Bogdanovićem je kao svojevrsno "pojačanje" (makar brojčano) i savetnik predsednika Srbije Jovan Ratković.

Njih trojica su ranije danas u Raškoj o krizi na severu Kosova razgovarali s posrednikom Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom, a posle sastanka nije bilo izjava za novinare.

Osnivač "Otpora" engleski đak

 

Jovan Ratković

Prištinski list "Koha Ditore" pisao je u oktobru prošle godine da će Jovan Ratković, Tadićev savetnik za odnose sa EU i NATO, biti šef srpskog tima za pregovore sa Prištinom, što je kabinet predsednika Srbije ubrzo demantovao.

 

"Koha Ditore" je tada naveo da je Ratković srpskoj javnosti poznat i kao jedan od osnivača pokreta “Otpor”, te da je diplomirao politiku i ekonomiju životne sredine sa međunarodnim odnosima na Univerzitetu "East Anglia” u Engleskoj.

 

Ratković je Tadićev savetnik od 2006. godine. Dobitnik je više značajnih priznanja među kojima je i nagrada za najbolji odnos sa javnošću 2004.godine.

Bogdanović je prethodno izjavio da će srpske barikade na putevima na severu Kosmeta ostati tu dok ne bude rešen problem administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje.

Komandant Kfora Erhard Biler odbio je ranije danas susret sa Bogdanovićem i Stefanovićem jer su "ilegalno došli na teritoriju Kosova".

"Problem za prelaze na severu Kosmeta moramo rešti dijalogom, nikako preduzimanjem sile", rekao je Bogdanović posle sastanka u Zvečanu sa srpskim predstavnicima severnog Kosmeta.

On je tada apelovao na uzdržanost i mir.

Bogdanovića i Stefanovića, koji su posle sastanka u Zvečanu bili na barikadama u mestu Rudare, jaka kiša, praćena grmljavinom, sprečila je tada da se obrate novinarima što je bilo najavljeno.

Lider Srba sa severa Kosova i Metohije Marko Jakšić rekao je da je postignuto potpuno jedinstvo svih Srba na severu pokrajine kako bi se ovaj deo Kosmeta odbranio od pokušaja Prištine da i na tom delu srpske teritorije instalira novu albansku državu na Balkanu.

"Nismo više rulja i kriminalci. Mi smo samo deo srpskog nacionalnog bića koji svim raspoloživim demokratskim sredstvima brani sever Kosova od pokušaja Prištine da i na ovom delu srpske teritorije instalira novu albansku državu na Balkanu", ističe Jakšić.

Prema njegovim rečima, donesena je odluka da se barikade sa prilaza administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak ne uklanjaju sve dok ne bude postignut dogovor da se na prelazima vrati stanje od pre 25. jula kada su specijalci jedinice Rosu pokušali da ih zauzmu.

Situacija na severu Kosova je mirna, tenzije su opale, posebno posle jutrašnjeg propuštanja kombi vozila sa hlebom i namirnicama iz pravca Raške preko prelaza Jarinje. Tokom dana, očekuje se dopremanje i prih količina lekova, čime će se, kako kaže Jakšić, situacija umnogome vratiti u okvire normalnijeg života.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.08.2011. 16:40
Treba svim silama krenuti u kontra napad, od ovih ˝sa dedinja˝ nema leba.
Ponedeljak 01.08.2011. 16:23
Ako sklone barikade istog momenta nastupaju siptari gde ce doci do sukoba i pogibije siptara sto ce biti i namesteno zatim krecu demonstracije i progon Srba
Ponedeljak 01.08.2011. 22:24
Sada ce tek pregovori da dobiju na znacaju. Stigao je i savetnik Tadicev, Jovan Ratković. Siptari ce sada imati prilike da upoznaju coveka koji je svojim savetima doveo do pada Tadicevog rejtinga u srpskoj javnosti. Ako do sada nismo izgubili, e sada cemo...Gde ovoga iskopase samo? Ciji je to sin?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online