Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 02.08.2011.
13:34 >> 18:23h
Vestionline A

NATO šalje nove snage na Kosmet

NATO je danas saopštio da je upućena "pomoć" u ovom trenutku angažovanim snagama Kfora zaduženim za očuvanje bezbednosti na Kosovu.

To je saopštila portparolka NATO Karmen Romero, koja je objasnila da je naredbu o tome izdala komanda NATO u Napulju na zahtev zapovednika Kfora Erharda Bilera.

Još NATO vojnika dolazi na Kosmet

"Do raspoređivanja ovih dodatnih vojnika u sastavu Kfora doći će narednih dana", rekla je Romero novinarima u Briselu.

U sedištu NATO nezvanično je rečeno da su u pitanje dodatne jedinice veličine jednog bataljona od oko 700 vojnika, inače stacioniranih u bazama NATO u Nemačkoj. Romero je podvukla da su u pitanju samo trupe koje treba da pomognu već raspoređenim snagama na tačkama gde je nužno da se uz pojačane napore garantuje bezbednost.

Ona je ukazala da razlog nije nikakvo pogoršavanje situacije na Kosovu i objasnila da je reč samo o pomoći već razmeštenim trupama koje imaju zadatke na drugim stranama i potrebno je da se odmore. Karmen Romero je u izjavi agenciji Beta posebno želela da podvuče da NATO deluje nepristrasno, statusno neutralno i da ne sprovodi politiku vlade u Prištini.

U sastavu Kfora trenutno ima blizu 6.000 vojnika. Kriza na severu Kosovu počela 26. jula posle slanja specijalne jedinice kosovske policije Rosu na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, a potom je grupa maskiranih mladića zapalila prelaz Jarinje.

Romero je naglasila da će, kada je reč o problemima na Kosovu, "Kfor podržati jedino sporazum postignut uz saglasnost obe strane".

KFOR čeka znak za akciju

Najviši zvaničnici Euleksa i KFOR-a u stalnim su konsultacije sa glavnim štabovima u Briselu i Napulju radi pronalaska rešenja situacije na severu Kosova, potvrđeno je Srni u sedištu Euleksa u Prištini.

"U toku su konsultacije šefa Euleksa Gzavijea Bu de Marnjaka i komandanta KFOR-a Erharda Bilera sa glavnim štabovima bi se do kraja dana ponudilo rešenje za obe strane", navode u Euleksu.

Isti izvor navodi da je KFOR "spreman da reaguje na bilo kakve provokacije", ali to neće učiniti sve dok ne dobije naredbu iz Komande NATO-a i upozorava da je stigla zvanična naredba da se "smanji protok i oticanje informacija o aktivnostima misija Euleks i KFOR, jer je to u interesu smirivanja situacije".

POVEZANE VESTI

Utorak 02.08.2011. 13:46
A šta će na ovo da uradai naša vlast, hoće lil poslati svoj vojni orkestar koji je jedino ostao od cele vojske na granicu?
Utorak 02.08.2011. 13:50
Чини ми се да стиже појачање за очување протока : ''Љеба на погаће''! То је најбитнија активност КФОР-а на Косову. Велика је цифра да би смели да се играју,и овако су у кризи,не да се Пуковник доле а пара више нема,ако би још и посао на Косову пропао,па од чега би живели НАТО зликовци?
Utorak 02.08.2011. 13:49
Zlocinci ponovo dolaze na mesto zlocina,da bi ponovili zlocin,a koliko juce sastancili su u sred Beograda na poziv Tadica,paradrali Srbima ispred nosa. Da nije tada napravljen ovaj scenario u dogovoru sa zutima?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online