Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 03.08.2011.
00:40 >> 03:02h
Vestionline, Blic A

Priština nespremna za dogovor

Predstavnici Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović poručili su da su na sastanku sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom izneli "jasne stavove" za rešenje krize na severu Kosova i da očekuju da naredni sastanak bude održan danas.

Borislav Stefanović: Čekaju nas teški pregovori
 

Stefanović je za RTS rekao da on i Bogdanović borave na severu pokrajine kako bi pomogli nalaženju rešenja koje bi uvažilo interese građana i države Srbije, a istovremeno uzelo u obzir realnu situaciju.

On je istakao da je sastanak sa Bilerom "protekao u pozitivnoj atmosferi" i da je potrebno što pre na miran način rešiti probleme na severu pokrajine jer oni, kako je naveo, opterećuju bezbednost i normalan život.

"Videćemo šta današnji dan donosi. Nema promene našeg stava o administrativnim prelazima", rekao je Stefanović i dodao da su on i Bogdanović razgovarali sa predsednicima opština na severu Kosova kako bi čuli njihovo mišljenje.

Očekujemo usaglašavanje stavova

 

Borislav Stefanović izjavio je u Zvečanu, po završetku sastanka s predsednicima opština severnog dela Kosova, da će razgovori biti nastavljeni u sredu, kada bi trebalo da se usaglase stavovi.

 

Posle razgovora očekujem da ćemo imati usaglašene stavove koje ćemo moći da prezentujemo i implementiramo, rekao je Stefanović.

 

"Dogovorili smo se da se ujutro ponovo sastanemo i razmotrimo eventualne opcije za rešavanje ove krize. Izneli smo razne stavove. Danas će biti dobra prilika da nastavimo razgovore koji mogu dovesti do određenih pomeranja na samom terenu i odluka koje će, kao i uvek do sada, biti prezentovane građanima na barikadama", kazao je on.

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže da je razgovor s Blerom jako važan jer je Kfor jedina "legitimna oružana sila" u pokrajini.

"Vraćamo se da nastavimo razgovore, svi su svesni opasnosti i spremni smo da se na miran način reše problemi. Videćemo da li će danas biti sastanak s Bilerom. Hoću da verujem da će se desiti taj sastanak. Kfor je jedina legitimna oružana sila i jedini način za rešenje problema je razgovor s generalom Bilerom", rekao je Bogdanović.

Sa Kuperom bez uspeha

Razgovori sa posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom nisu dali rezultate, izjavio je Borko Stefanović. On je ponovio da Srbija neće odustati od toga da je uslov za nastavak dijaloga povratak na stanje pre akcije specijalne kosovske policije za preuzimanje administartivnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Robert Kuper

"On je pokušao da nas ubedi da se vratimo za pregovarački sto, ali mu je posle svega jasno da od toga nema ništa dok se situacija na severu Kosova ne smiri. Naš stav je preneo Tačiju i sada čekamo odgovor", izjavio je Stefanović.

On je negirao da postoji još neki uslov da se Beograd vrati za pregovarački sto, osim vraćanja na stanja kakvo je bilo pre 25. jula.

"Time jasno stavljamo do znanja da nećemo prihvatiti nijednu jednostranu akciju druge strane. U suprotnom bismo mogli da se vratimo pregovorima i da onda počnemo da vučemo jednostrane poteze, bez saglasnosti Prištine i međunarodnih faktora. Koja je onda svrha razgovora i međunarodnog posredovanja?", naveo je Stefanović za "Blic".


On je ocenio i da je Deklaracija o Kosovu koju je prošle subote usvojila Skupština Srbije počela da daje prve rezultate - snabdevanje pokrajine je regulisano, a stigli su hrana i lekovi.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.08.2011. 07:59
Kosovo je prestalo biti deo Srbije daleko pre ovih dogadjaja,Cak mislim da nikada nije ni bilo,osim sto se sada tek javno pominje,a pre je sve bilo u senci i zataskavano. Svaki napor da se to promeni je greska drzave koja bi trebala misliti o vaznijim stvarima unutar Srbije.
Sreda 03.08.2011. 10:19
Tacija ne interesujete,a kamoli sta pricate.Covek ima podrsku Amerike.Stefanovic i Bogdanovic trose vreme uzalud.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online