Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 03.08.2011.
15:29
T. Zečević - Vesti A

Tata, šta te briga što se drogiram!

Da li je roditeljima oduzeto pravo da se brinu o zdravstvenom stanju svoje dece? Tek usvojene izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti dece u Srbiji zabranjuju mamama i tatama uvid u zdravstveni karton svoje dece.

O bolesti svog deteta mogu da saznaju samo ako dete za to da odobrenje lekaru. Prema novom zakonu, roditelji neće čak sa svojim detetom moći da idu u bolnicu, ukoliko dete to ne želi, neće znati da li im se deca drogiraju, opijaju, puše, da li su im ćerke u drugom stanju i da li boluju od bilo koje opasne zarazne bolesti.

Bura negodovanja je krenula odmah po usvajanju ovog zakona, reagovali su uplašeni roditelji, ali i lekari, sociolozi i psiholozi koji upozoravaju na moguće pogubne posledice. S posebnim uznemirenjem iznosila je svoje neslaganje i primarijus dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine.

- Sve je izokrenuto, sve naopačke postavljeno. Po Ustavu Srbije roditelji su staraoci svojoj deci sve do napunjene 18. godine. Deca do punoletstva ostvaruju svoja prava isključivo preko roditelja, odnosno ne mogu da preduzimaju nikakve radnje bez očeva i majki. Takođe, Ustav obavezuje da nijedan dečji problem, bilo da se radi o bolestima ili devijantnim ponašanjima, ne može da se rešava bez roditelja. A ovim zakonom roditelji se oslobađaju odgovornosti, oslobađaju za zdravstveno stanje i ponašanje svoje dece, što je suludo. Iz prakse znam, deca od 15 godina apsolutno nemaju razvijen odnos prema sopstvenom zdravlju, pa i zbog toga je ovaj zakon veoma, veoma opasna greška - upozorava dr Nevenka Dimitrijević.

Posebno svoj gnev iskazuju uznemireni roditelji, a otac petnaestogodišnjeg sina Milan Jovašević bukvalno je zgranut. Za "Vesti" još kaže:

- Pitam se u kakvom li su bili psihičkom stanju parlamentarci prilikom usvajanja ovakvog zlokobnog zakona, a roditelji su. Ja i danas sa mojim sinom odlazim kod lekara, bez obzira što je samostalno dete, što je sportista, borac. Jednostavno potreban sam mu.

I opozicija u Parlamentu je žestoko negodovala, optužila je vladajuću koaliciju za prihvatanje bez razmišljanja i ovakvih gluposti, pravdajući ih ulaskom Srbije u EU. S druge strane, predstavnici partija na vlasti tvrde da je ovo bila neminovnost. Da su sva rešenja usklađena sa Univerzalnom deklaracijom o bioetici i ljudskim pravima, Konvencijom Saveta Evrope o ljudskim pravima u biomedicini.
 

Zločin prema deci


Specijalista medicinske psihologije dr Vlajko Panović nije krio zabrinutost zbog usvajanja zakona sa ovakvim kvalifikacijama. I upozorava da je roditelj i po Ustavu Srbije i po prirodnom pravu zadužen za razvijanje svih potencijala kod svog deteta.

 

- Dete kao potomak je najbespomoćnije biće u prirodi. Za razliku od pileta, jagnjeta, laneta, koji čim se rode - kljucaju, jedu, hodaju, trče, dok se deca dugo nose, vode, šetaju, usmeravaju. Sprečiti zakonom roditelje u tom najsvetijem poslu jednostavno je zločin prema samoj deci. Inače, u Srbiji više nema čuda, neće biti ni iznenađenje ako uskoro donesemo i zakon o sklapanju muško-muških brakova.


Neće se poštovati


Utisak je da su i u velikoj meri zbunjeni i oni koji su poštujući partijsku disciplinu glasali za izmene Zakona o zaštiti zdravlja dece. Najbolje se to primećuje kroz izjavu predsednika skupštine Srbije dr Slavice Đukić-Dejanović.


- Ovo usvajanje izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti je posledica potrebe da se naše zakonodavstvo usaglasi sa određenim aktima koji se primenjuju u većini evropskih zemalja. Mislim da se u praksi ovaj zakon ipak neće striktno primenjivati - rekla je ona.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.08.2011. 15:47
"Mislim da se u praksi ovaj zakon ipak neće striktno primenjivati" Misliti i srati nije isto - tvoje je da donosiš zakone koji će se primenjivati a ne da se po svaku cenu dodvoravate administraciji u Briselu gazeći sopstveni ustav a često i vlastite svetinje.
Sreda 03.08.2011. 21:36
Из дана у дан нас упорно уверавају (наши владари) да су КОМПЛЕТНИ КРЕТЕНИ! Људи, па они нам се отворено ругају и зезају нас! Да ли је могуће да све лакрдије тих кретена морамо погнуто и мирно да подносимо?!
Sreda 03.08.2011. 16:41
Budi Bog sa nama ovo nije normalno!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online