Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 07.08.2011.
05:31
Vestionline A

Skup u Nišu svehrišćanski događaj

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta, koje će biti organizovano u Nišu 2013. godine, krupan događaj svehrišćanskog značaja. "Mislim da će to biti skup svih crkava i mogućnost da se svi vratimo 17 vekova unazad i da vidimo to vreme i značaj cara Konstantina, koji je najbolje shvatio značaj hrišćanstva i zajedništva", kazao je patrijarh srpski u intervjuu "Politici".

Setimo se cara Konstantina: Patrijarh Irinej

Srpski patrijarh je naglasio da će biti aktivan učesnik tog događaja, jer će to biti "događaj od velikog značaja i za Niš i za Srbiju, ali i crkvu posebno".

"Kosovo je moja velika rana"

 

Patrijarh je izjavio da spaljeni i srušeni srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji najbolje govore o tragediji jednog naroda, i istakao da je Kosovo njegova velika lična rana.

 

"Kosovo je moja lična i velika rana. Znam kako je bilo još 1948. godine kada sam otišao u Prizren na školovanje. Danas je sve drugačije. I u Prizrenu i svim drugim mestima zjape srušeni zidovi crkava, spaljenih svetinja…", rekao je on.

 

Ističući da je "Bogoslovija opljačkana i spaljena, Bogorodica Ljeviška, biser ne samo naše istorijske i kulturne, već svetske baštine, spaljena je i u žalosnom stanju, sa izgrebanim i oštećenim freskama iz 13. veka", patrijarh je rekao da "to sve govori o tragediji jednog naroda, najvećoj od Kosovog Polja".

 

"Danas u Ðakovici, Prizrenu, Uroševcu ili Peći, koji je bio pojam srpske kulture s Patrijaršijom, živi samo po nekoliko ostarelih ljudi, koji ne smeju ni iz svojih kuća i dvorišta da izađu. Na severu pokrajine Srbi se bore i verujem da će se izboriti za neku nezavisnost, ali to je ipak mali, simbolični deo Kosova i Metohije", kazao je on.

 

Navodeći da nikada nije bio za podelu Kosova, patrijarh Irinej je rekao da se mora mnogo više učiniti da Kosovo u celosti uvek bude deo Srbije.

Patrijarh Irinej, koji je od 22. januara prošle godine obavljao istovremeno i dužnost administratora Eparhije niške, danas će se preseliti u Beograd, a Nišku eparhiju će predati novom episkopu dr Jovanu Puriću, dosadašnjem nastojatelju manastira Ostrog.

"Ko se seli, taj se ne veseli, kaže naš narod. Tako su i u meni pomešana i više tužna osećanja jer odlazim iz grada u kome sam proveo najviše vremena svog života, gde sam upoznao ljude, s njima delio i dobro i loše i gde sam se uvek osećao kao svoj među svojima", rekao je on.

"Iz Ostroga u Niš"

Za novog niškog episkopa patrijarh Irinej je rekao da je reč je "o najozbiljnijem kandidatu koga je naša crkva imala, a koji je već četiri godine episkop".

"Bio je iguman velikog manastira Ostrog i ima dovoljno iskustva u odnosima s ljudima. Eparhija niška dobila je izuzetno obrazovanog i kvalitetnog čoveka na svom čelu", kazao je patrijarh Irinej.

"Mi smo jedan narod"

Osvrnuvši se na nedavni boravak u Crnoj Gori, srpski patrijarh je kazao da je bio izuzetno dobro dočekan, i da ne može da shvati problem sa Crnom Gorom.

"Problem sa Crnom Gorom nikada nisam mogao a ne mogu ni sada da shvatim. Mi smo jedan narod, bez obzira na to koliko se u Crnoj Gori pokušava da dokaže i pokaže nešto drugo. Shvatam želju da se stvori posebna država, jer je nekada i postojala samostalna Crna Gora, ali stvaranje posebne nacije, posebnog jezika, to mi je nepojmljivo", kazao je on.

Irinej je naveo da prihvata da Srbija i Crna Gora budu dve države, ali one moraju da se pomažu, da imaju normalne odnose, da budu najbliže.

"Ne znam kome ide u prilog i kome služi i treba jaz koji se stvara", dodao je srpski patrijarh.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.08.2011. 08:11
Тај човјек смрди на папску столицу.
Nedelja 07.08.2011. 08:34
" Svaka vam cast ", takvo misljenje imati o Srpskom Patrijarhu....Mora da ste svi vi u vasim zivotima strasno dobri ljudi,na poslu dodbri kolege,u vasim kucama vjerni supruznici i dobar roditelj i " pravi " hrscani ....? pa da sebi dozvolite takve komentare za naseg Srpskog Patrijarha. Vec samo vase nepostovanje govori koliko ste dobri ljudi. Zasto ovo,a ne ono...? to je vasa dalekoseznost !!! BEZ POSTOVANJA, NEMA NI NAPREDOVANJA u bilo cemu,pa ni u ljudskosti. Patrijarh je NAS patrijarh,vec samo zbog toga zasluzuje postovanje !!!
Nedelja 07.08.2011. 10:14
Svaka rana se ljeci najbolje u svojoj kuci,dakle kad te toliko boli vrati se na KiM pa leci rane temo i prestani da zamajavas narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online