Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 07.08.2011.
21:43 >> 01:01h
RTS A

Završen sastanak Tadića i Srba sa KiM

Završen je sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova u zgradi Predsedništva Republike, koji je trajao tri sata. Kosovski Srbi preneli su predsedniku države da insistiraju na striktnom poštovanju Rezolucije 1244 SB UN. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović.

Sastanak održan u Beogradu u zgradi Predsedništva

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je u razgovoru sa čelnicima opština i skupština opština sa severa Kosova da su u pokrajini najneophodniji mir i jedinstvo.


U saopštenju Pres službe predsednika Republike navedeno je da su se učesnici sastanka složili da međunarodne institucije na Kosovu Kfor i Euleks moraju ostati statusno neutralne.


Tokom razgovora naglašena je važnost podrške građana sa severa Kosova svojoj državi i podrška Srbije svojim građanima, dodaje se u saopštenju.


"U konstruktivnom razgovoru koji je trajao više od tri sata u dobroj atmosferi, učesnici sastanka su konstatovali da su na severu Kosova najneophodniji mir i jedinstvo", kaže se u saopštenju.

"Dogovoreno je da svi zajedno sačuvamo mir, jedinstvo i stabilnost na tom delu Kosova i Metohije, da nastavimo saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice i da u svim tim kontaktima od predstavnika međunarodne zajednice zahtevamo da striktno poštuju rezoluciju 1244", rekao je načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

On je novinarima rekao da je dogovorena puna saradnja sa institucijama Srbije i dodao da su predstavnici Srba Tadića upoznali sa situacijom na severu Kosmeta.

"Dogovoreno je da imamo punu saradnju sa institucijama Srbije. Dobili smo punu podršku i dogovorili se da lokalni predstavnici sa državnim vrhom Srbije zajednički rešavaju sve probleme na tom prostoru", rekao je Nedeljković.

Upitan da li su predstavnici Srba prihvatili sporazum, rekao je da misli da "niko ne traži da taj sporazum bude prihvaćen ili ne, sporazum je postignut".

"Sporazum je postignut između naše države Srbije sa jedne strane i sa komandantom Kfora s druge strane, tako da ćemo mi nakon povratka održati zajedničku sednicu, gde ćemo preduzeti mere da ispunimo naše obaveze iz tog sporazuma", poručio je Nedeljković.

Sporazumom je predviđeno, između ostalog, i uklanjanje barikada koje su postavili Srbi na severu Kosmeta, pošto su prištinske vlasti pokušale da preuzmu kontrolu nad prelazima Brnjak i Jarinje.

Na sastanku koji je trajao tri sata, Tadić je razgovarao sa predsednicima opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, Krstimirom Pantićem, Dragišom Milovićem, Slavišom Ristićem i Brankom Ninićem, kao i načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem i predsednicima skupština opština.

Sastanku su prisustvovali i šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je ranije za RTS da će od predsednika Tadića zatražiti odgovor na pitanje kako misli da zaštiti Srbe ako eventualno budu ponovo napadnuti. Prema njegovim rečima, Srbi strahuju da međunarodna zajednica ne prekrši dogovor.

Građani na severu Kosmeta i dalje su na barikadama u iščekivanju odluke lokalnih vlasti o daljoj sudbini blokada puteva. U Leposaviću je manje građana na barikadama nego ranije, a u Rudaru je stanje nepromenjeno.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.08.2011. 22:23
Bolje da su to vreme proveli sedeći na miru na Kalemegdanu, nego što su ga bacili na prazan razgovor sa predsednikom Srbije.
Nedelja 07.08.2011. 22:19
Već vidim da im je rekao, radimo sve šta možemo, uzdah, znam da vam je teško, suzica, ali potrudićemo se da uradimo sve što ja u našoj moći...
Nedelja 07.08.2011. 22:38
Srba iz severnog dela KIM, to mora da se naglasi. Na ljude sa Juga su zaboravili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online