Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 08.08.2011.
10:51
Vestionline A

"NATO I EU ne mogu da zaštite Kosovo"

Usled izbijanja krize na severu Kosova i neutralnog stava Kfora I Euleksa prema statusu, kosovske institucije bi trebalo da razmišljaju o formiranju vojnog saveza sa zemljama koje su priznale njegovu nezavisnost i koje podržavaju teritorijalni integritet Kosova, piše danas prištinski list “Koha ditore”.

“NATO i EU ne mogu da garantuju zaštitu granica Kosova, pošto te dve organizacije imaju neutralan stav prema statusu (što u praksi znači da za njih Kosovo nema status), pa bi to bi moglo da znači da u slučaju pokušaja Srbije da silom preuzme kontrolu nad nekim delom kosovske teritorije ‘nemaju mandat da intervenišu’”, ocenjuje list.

Kforovci nemaju poverenje lista "Koha ditore"

Navodeći da se "u ovom trenutku ne može smatrati realnim bilo kakav pokušaj Srbije da silom uđe na teritoriju Kosova", list ističe da to ipak ne može biti definitivno isključeno pošto, na osnovu ranijih reagovanja međunarodnih misija na slične slučajeve na Balkanu, "ni Kosovo ne može da polaže sve nade u NATO u EU".

Podsećajući da "Kosovo nije do kraja završilo sa konstituisanjem, da ima slabu vladu sa ozbiljnim sumnjama u korupciju i vezu sa organizovanim kriminalom i liderima sa slabim međunarodnim kredibilitetom", “Koha” dodaje da "centralna vlast u Prištini nije uspela da proširi svoj autoritet na čitavu teritoriju Kosova", a da "sama nezavisnost Kosova predstavlja neku vrstu nezavisnosti pod međunarodnim nadzorom."

“I taj ‘nadzor’ je pođednako neuspešan kao i sama vlada, ako ne i još više. Ni ovaj ‘nadzor’ nije uspeo da utiče na to da se očuva red i zakon, da se sprovodi ustav na Kosovu i da se ne manipuliše izborima", dodaje se u komentaru.

"Koha" konstatuje da "ni ove međunarodne misije nisu učinile ništa da Kosovo funkcioniše kao teritorijalna celovitost niti su bile u stanju da spreče incident srednjeg nivoa, pa ni da ga sankcionišu pošto se već dogodio, kao što se pokazalo u protekle dve nedelje u severnom delu Kosova”.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.08.2011. 10:57
Iskreno vreme je da se Srbija digne a ne samo polni organi Srba,u ovom slucaju mi nemamo nikakvog saveznika protiv zapadnjackih sila vec naprotiv te iste sile imamo skoncentrisane u nasoj vladi,srpski narod je prepusten sam sebi!
Ponedeljak 08.08.2011. 11:33
Dobar pokušaj. Iduće godine je 100 godina kako su Srbi 1912 krenuli u oslobađanje svojih teritorija, a biće izbori u Srbiji, pa bolje da se pripreme. Samo, šteta što će im se saveznici o svom jadu zabaviti pa će Rusi obnoviti svoj uticaj na Balkanu preko Vlade Nacionalnog Spasa Srbije.
Ponedeljak 08.08.2011. 11:14
Dovoljno je sto su im pomagali do sada.Nemaju vise potrebe da stite Albance.Proterali su nas i sada bas ih briga.A mi sve to posmatramo,tj vada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online