Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 08.08.2011.
19:32
Beta A

Most spojio Novi Beograd i Čukaricu

Novi beogradski most preko reke Save, kod Ade Ciganlije, spojen je danas podizanjem poslednjeg čeličnog segmenta "palube" glavnog raspona mosta. Zvaničnom spajanju mosta koji će povezivati Čukaricu i Novi Beograd prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, kao i gradski zvaničnici.

Ovako je most izgledao juče

Posle spajanja dve strane reke Save kod Ade pedsednik Tadić je izjavio da most na Adi nije samo beogradski, već regionalni most, koji će rešiti problem na najkompleksnijoj saobraćajnoj tački - Beogradu. On je istakao da Srbiji pripada da gradi mostove koji su inženjerski i naučni izazov i da je to uloga i misija Srbija i njenih graditelja.

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas izjavio je da je most na Adi napravljen za generacije koje dolaze i da ne pripada nijednoj vlasti niti partiji već svim građanima Beograda i Srbije. On je rekao da treba svi da budu ponosni na novi most i kao i na to što je napravljen takav objekat za koji svi kažu da je najlepši u Evropi.

Gradonačelnik se zahvalio graditeljima koji su radili na mostu, na minus deset i plus 40 stepeni Celzijusa, po svim vremenskim uslovima, i posebnu zahvalnost izrazaio pokojnom gradonačelniku Beograda Nenadu Bogdanovioću za njegovu viziju i radu koji je imao za izgradnju mosta preko Ade.

Najskuplji ili najjeftiniji most?

Prema podacima koje je dao gradonačelnik Beograda izgradnja mosta košta oko 120 miliona evra, a pristupnih saobraćajnica još oko 120 miliona evra. Međutim, od početka gradnje Srpska napredna stranka, ali i neki stručnjaci, ukazivali su da je ovo najskuplji most na svetu, a da je gradnja koštala više nego što gradske vlasti tvrde. Prema njihovim podacima most preko Ade košta oko 400 miliona evra.

Novi most, sa centralnim stubom visokim 200 metara, dugačak je ukupno 964 metra i širok 45 metara, imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze.

Glavni čelični raspon mosta je dugačak 376 metara i težak 8.600 tona, a bočni raspon mosta od armiranog betona težak je oko 30.000 tona. Centralni stub - "pilon" na koji je "paluba" okačena pomoću 80 kosih kablova ukupne dužine od 1.000 kilometara, vidi se iz skoro svih delova Beograda.

Prva vozila prećiće preko mosta 15. decembra, kada će biti završen i deo pristupnih saobraćajnica, dok će most kompletno biti završen 2013. godine. Sledećeg vikenda, 13. i 14. avgusta, most će biti otvoren za građane koji žele da ga pređu pešice.


Završetkom mosta kod Ade Ciganlije Beograd će dobiti sedmi most, prvi novi most za drumski saobraćaj posle Gazele, izgrađene pre 41 godinu.

Prema oceni stručnjaka, novi most omogućiće da se preko Save pređe bez velikih saobraćajnih gužvi uz uštedu oko 30 minuta, dok će, kako računaju, intenzitet saobraćaja preko ostalih mostova i u Bulevaru vojvode Mišića, pored Beogradskog sajma, opasti za 40 odsto. Studije ukazuju da će putnička vozila dnevno uštedeti 11 tona goriva i preći 100.000 kilometara manje.

O novom beogradskom mostu snimljen je i dokumentarni film koji je u julu prikazan na američkojm kablovskom kanalu "Diskaveri" u okviru serije "Vrhunsko graditeljstvo", gde je taj most predstavljen kao najveći asimetrični, sa kosim kablovima na jednom pilonu.

Izgradnju mosta obeležila je i smrt 23-godišnjeg radnika koji je pao sa visine od 12 metara prilikom priprema za demontažu jednog od čeličnih delova na bočnom rasponu mosta.

Tadić: Zoranov ili Nenadov most

 

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da se most preko Ade Ciganlije zove po ubijenom premijeru Zoranu Ðinđiću i bivšem gradonačelniku Nenadu Bogdanoviću, jer bez njihove vizije i insistiranja da se on gradi, tog mosta ne bi ni bilo.

 

"Najviše vezujem ovaj most za Nenada i Zorana i bio bih najsrećniji kada bi se tako i zvao, ali moramo pitati i građane", rekao je Tadić posle spajanja konstrukcije mosta koji je spojio dve obale Save.


Tadić je podsetio da su mnogi dali doprinos izgradnji tog mosta i posebno naglasio ulogu predsednika SANU Nikole Hajdina, koji je, kako je istakao, bio ideja vodilja i duhovna snaga za realizaciju tog projekta.

 

Pre izvesnog vremena u javnosti se pojavila inicijativa da se most nazove po Novaku Đokoviću, jer je, kako je navedeno, poništio poslovicu "ako ne umemo da radimo, onda umemo da se bijemo".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.08.2011. 19:46
Po Zoranu ili Nenadu?! Ma, vazi se! Oni su toliki doprinos dali da su u senku bacili i onog V.Karadzica, malo poznatog Dositeja Obradovica, totalnog anonimusa Zivojina Misica, itd.itd. Gospodo, pa nije Srbija i ono sto svima nama pripada dedovina DS pa da radite sta vam je volja! Kad Nemci naprave ovako skup most, nek oni mu daju ime po Djindjicu. Ipak je odande navijao da nas NATO sto duze bombarduje! E, ovo vam nece proci!
Ponedeljak 08.08.2011. 21:52
Највеће "ремек дело" владајуће коалиције је пуштено у промет, као заштитни знак њихове предстојеће политичке кампање! Када изузмемо то да ће се градити до 2013 године, да се ради из кредита чије ћемо камате дебело да плаћамо, да угрожава ваздушни саобраћак, да је прецењен... можда то и није лоша капитална инвестиција! Мада... Мислим да је оно претходно набројано превагнуло на негативну страну градње овог моста!
Ponedeljak 08.08.2011. 23:42
Jel vi vidite da je Tadic jako smrsao? Jagodicne kosti mu ispale. Ocigledno je bolestan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online