Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 10.08.2011.
14:23
Beta A

Država formira Agenciju za restituciju

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je da će Direkcija za restituciju, zbog velikog obima posla, prerasti u Agenciju za restituciju.

Restitucija je veći posao od privatizacije: Božidar Đelić

Restitucija je veći posao od privatizacije, a predviđeni novčani deo od dve milijarde evra prevazilazi sumu za vraćanje stare devizne štednje, rekao je Đelić na okruglom stolu o restituciji, koji je održan u pres centru Tanjuga.

Đelić je ponovio da su osnovni principi Nacrta zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, ispravljanje nepravde koja je naneta posle Drugog svetskog rata i da se u naturi vrati sve što je moguće.

Kako je rekao, izuzeci su predviđeni u slučajevima kad bi vraćanje imovine u naturi kršilo stečena prava novih vlasnika i kad je imovina neophodna za funkcionisanje države.

U dosadašnjem toku javne rasprave, koja će trajati do 2. septembra, prema rečima Đelića, stari vlasnici i drugi učesnici su dali korisne primedbe, ali je vidljivo da nema saglasnosti da li treba uvesti i zamensku restituciju (supstituciju), koju nacrt nije predvideo.

"Taj način vraćanja smo sagledali, ali smo videli da u zemljama gde je bila predviđena, supstitucija nije dala rezultate", rekao je on, istučući da ta vrsta restitucije može samo izazvati probleme i da otvara prostor za korupciju.

Đelić je rekao da je kod gradskog građevinskog zemljišta predviđeno da stari vlasnici imaju prednost da ostvare svoja prava. U slučaju da je nacionalizovana njiva postala gradsko građevinsko zemljište biće vraćena, rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

“Zakon neće ispraviti nepravde“

Direktor Centra za liberalno-demokratske studije (CLDS) Boško Mijatović ocenio je da je finale dvadesetogodišnje pripreme restitucije "dobrim delom diktirano zahtevima EU", ali je istakao da budući zakon "neće ispraviti nepravde od pre 50 godina".

Prema njegovim rečima, obim naturalne restitucije će biti minimalan, jer je naveći i najbolji deo imovine privatizovan.

Slično je, kako je rekao, i sa finansijskim delom nacrta zakona o restituciji, jer je predviđena suma od dve milijarde evra, prema njegovom mišljenu, možda samo oko 10 odsto nacionalizovane imovine.

Mijatović je ocenio da je supstituciju moguće vrlo lako obaviti kod poljoprivrednog i šumskog zemljišta, pošto država raspolaže dovoljnim površinama.

Najviše se potražuje zemljište

Predsednik Mreže za restituciju Mile Antić je rekao da "ne stoji priča da je u privatizaciji otišla sva nacionalizovana imovina", navodeći da stanovi u imovini koja se traži učestvuju sa 0,02 promila.

Najviše se potražuje zemljište, a kako je rekao, najveći korisnici nacionalizovanog zemljišta su javna preduzeća i povlašćeni pojedinci.

Antić je rekao da nije sporan popis imovine koju stari vlasnici potražuju, već da je sporan popis državne imovine, koji, kako je istakao, ne postoji.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.08.2011. 14:45
Нова економска криза куца на врата, помиње нов талас отпуштања а овај пајац најављује реституцију. Да ли се икада постиде својих лажи? Како рече Мркоњић скоро: Лагао сам па шта. Банда без трунке скрупула!
Sreda 10.08.2011. 16:00
Pošteno kaže pripreme za restituciju su počele pre 20 godina. Onda su crveni baroni doneli zakon da "otkupe" otimane kuće u kojima su kao protivnici privatne svojine dotle stanovali. Pa su "otkupljivali" kao drug Milošević kuću u Tolstojevoj 33 za ondašnjih 10.000 DM. Ko je bio vešt odmah je prodao za milion evra nekom Đeliću pa neka on sada vadi trnje iz pi*ke pričama kako je to bila legalna kupovina po tada važećem zakonu. Banda donese zakon da je legalno kupiti u bescenje otetu robu pa onda legalno prodati za 100 puta veću cenu. Odmah treba nacionalizovati pa vratiti pravom vlasniku, a sitni glodar neka se češe za propalu špekulaciju.
Sreda 10.08.2011. 18:22
Хајде, нека активисти ДС -а спреме цв. Баш ћу да конкуришем, можда и прођем као оно, без чланске.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online