Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 12.08.2011.
13:51
Vestionline, Beta A

Ko je ubio decu u Goraždevcu?

Osam godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji navršava se sutra, a da za taj zločin niko nije odgovarao. Euleks je krajem prošle godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.

Ni osam godina nakon stravičnog zločina se ne znaju imena ubica srpskih dečaka
 

Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12) ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali na Bistrici. Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Sutra, kao i svake godine na taj dan, u crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu biće služen pomen Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću.

Parastosu, koji će služiti Vladika Teodosije, prisustvovaće i predstavnica Ministarstva za Kosovo i Metohiju - pomoćnica ministra Slađana Radović.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela, nikada nisu nađeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz 'kalašnjikova' na 50-ak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave".

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, među kojima i ranjene žrtve napada i pretresla 100 kuća. Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i da su to rekli i Kforu. Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

U Goraždevcu danas živi oko 750 Srba, trećina broja od pre 1999. godine. Ubistvo u Goraždevcu, spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. Ubice su ostale nekažnjene kao i u tri ostala zločina - u Starom Grackom, Obiliću i kod Poduejva.

Euleks nema saznanja o zločinu

Istražitelji Euleksa nisu uspeli da dođu ni do kakvih saznanja o zločinu počinjenim pre osam godina nad srpskom decom u Goraždevcu, izjavila je portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

"Naša policijska istraga nije uspela da dođe ni do kakvih saznanja kada je ovaj zločin u pitanju, tako da je naš tužilac početkom godine odlučio da zvanično zatvori istragu", navela je Gudeljević.

Ona je podsetila da je Euleks slučaj Goraždevac nasledio od UNMIK-a, sa dosijeom u "popriličnom neredu" i da je stalno pozivao da se svi koji imaju bilo kakve informacije ili dokaze u vezi sa tim zločinom jave Euleksu.

"Naši policijski istražitelji i tužilaštvo su ponovo ispitali sve svedoke koji su bili na raspolaganju, jer mnogi od njih nisu bili tu ili nisu želeli da svedoče. Sve informacije su ponovo analizirane, ali bez rezultata i naš tužilac je doneo odluku da istragu zatvori", kazala je Gudeljević.

Ona je predočila da "svaka zvanično zatvorena istraga može biti ponovo otvorena ukoliko se pojave nove informacije koje mogu da pokrenu istragu napred".

POVEZANE VESTI

Petak 12.08.2011. 14:50
Pomozimo sebi sami, pa ce i Bog pomoci.Deset milijardi je cika Putinova ponuda.
Petak 12.08.2011. 19:35
EU se zgrazavala na cinjenje onog monstruma iz Osla, a na ubijanje nase dece nisu reagovali, cak nece da otkriju ubice. Zasto nas predsednik nije trazio da uslov za dalje pregovore bude otkrivanje imena zlocinaca sa Kosmeta?
Petak 12.08.2011. 17:40
Kad se politika postavi ispred dece, to je dno dna. Nize nema. Koliko covek mora da bude "od kamena" pa da ne insistira na pravdi za nastradalu decu? Moralna ameba, taman to. Setio se Tadic da mostu da ime po Djindjicu i Bogdanovicu, a ne seti se Pantelije i Ivana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online