Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 22.08.2011.
00:42
Vestionline A

"Poslednja priznanja Kosova neozbiljna"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da su prištinske privremene vlasti izdvojile veliki novac za obnovu akcije za priznavanje Kosova, ali da to što su Benin, Niger i Gvineja poslednjih dana priznale Kosova nije ni veliki, ni ozbiljan korak ka nezavisnosti.

Nema veze što raste broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, naša diplomatija pobeđuje?!: Milivoje Mihajlović

"To su manje zemlje i njihovo priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova je pre svega posledica pritisaka lobija sa zapada, dok je nosilac tih aktivnosti u Prištini Bedžet Pacoli, koji u tu svrhu troši mnogo novca.

U suštini, među tim zemljama nema ključnih država koje su važne za odlučivanje u svetskim razmerama", rekao je Mihajlović u intervjuu "Politici".

On je podsetio da su "sve ekonomski i politički jake zemlje, saveznici te ''nezavisnosti'', priznale Kosovo odmah", ali da to nisu uradile sve druge važne zemlje, u Latinskoj Americi, Rusija, Indija, Kina...

"To su ozbiljne zemlje, sa rastućim ekonomskim i političkim uticajem i njihove vlade znaju da bi priznavanje nezavisnosti Kosova značilo ozbiljno kršenje međunarodnog prava", kazao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, suštinski, o statusu Kosova i Metohije će, ipak, morati da se raspravlja u UN. "Ujedinjene nacije moraju voditi računa o međunarodnom pravu, u protivnom svet bi bio doveden na ivicu haosa, jer bi se u svim delovima sveta otvorilo po nekoliko ''Kosova''".

"Pobeđujemo u tihom diplomatskom ratu"

"Naša kontraakcija traje od dana proglašenja nezavisnosti Kosova i odvija se nesmanjenim tempom. Imamo stalne kontakte sa zemljama koje nisu priznale Kosovo, ali i sa onima koje su priznale, i lobiramo za to da se problem reši dijalogom, da se o statusu raspravlja u UN, a ne da se tim nekim unilateralnim aktima menja situacija na terenu", kazao je Mihajlović.

U suštini, istakao je on, "to je tihi diplomatski rat za Kosovo i Metohiju" - s jedne strane Priština i jake zapadne zemlje, s druge strane naša diplomatija.

"Za sada pobeđujemo u tom ''ratu''. Naše Ministarstvo spoljnih poslova vodi zaista ozbiljnu akciju i ta akcija je urodila plodom", smatra Mihajlović.

"Ako se sećate, bilo je pretpostavki iz evropskih centara moći i iz SAD da će u prvih mesec dana posle proglašenja nezavisnosti 100 zemalja priznati Kosovo i to je bilo na neki način tretirano kao sigurno obećanje, a to se nije desilo. Ipak, najvažnije je da status Kosova i Metohije ne može, niti će ikada moći da se rešava bez Srbije", istakao je Mihajlović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.08.2011. 01:08
Samo tiho tiše ko kapi kiše,ne buljavi matori više,šiptari ti došli do beograda još malo,a ti mlatiš i dalje,ko pregovara sa šiptarima i zašto? Kada je to naša praprapradedovina otadžbina,ne glumi tu nikakve tajnosti,a narod ti dole u logoru,pucaju na kuće srba,spremaju se da napadnu i to javno,a ti i tvoj bivši predsednik ste u stanju da prodate i majku i oca za šaku dolara,narod Srpski vidi da bez rata nema države,a ti prodaješ neke pijačarske fore,tri kutije šibice,nije ti ovo pijaca,ovo je država sa većinskim Srpskim narodom i srcem Srbije Kosovom i Metohijom.Leteće te vi i pre izbora i to dosta pre,niste vi ni nizašta,zna se koje poslao pismo Putinu i koje tražio,da zauzme odrečan stav
Ponedeljak 22.08.2011. 01:36
Računaju se sve države članice UN-a. Po načinu vođenja spoljne politike i Benin je uspješniji od Srbije! Dvaput!
Ponedeljak 22.08.2011. 10:26
Sad su postale ''manje zemlje'', a do pre priznanja, bile su ubrojane u one koje su ''na strani Srbije'' i nisu vam smetale što su ''manje''? Pa, kako se iznenada toliko ''smanjiše'', preko noći?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online