Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Utorak 23.08.2011.
19:08
Blic A

Merkelova donela set "kosovskih" uslova

Nemačka kancelarka Angela Merkel posle susreta sa predsednikom Borisom Tadićem u Beogradu izjavila je da ta država želi Srbiju u Evropskoj uniji, ali da je za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU potrebno da se ostvari napredak u dijalogu sa Prištinom.

Angela Merkel i Boris Tadić danas u Beogradu

Merkelova je rekla da su neophodni vidljivi rezultati pregovora između Beograda i Prištine i istakla da misija EU na Kosovu mora slobodno da funkcioniše.

Nemačka kancelarka je podvukla četiri glavna uslova za Srbiju - neophodno je da se obnove pregovori i da se ostvare rezultati, da Euleksu omogući radi na celoj teritoriji Kosova i Metohije, da ukine paralelne strukture i da ne stvara nove. Merkelova insistira da Srbija napusti administrativne strukture koje i dalje operišu na severu Kosova, kao što su pošte, škole i opštinske administracije.

"Mi želimo rezultate dijaloga. Leto nije bilo sjajno i to je vodilo u događaje za koje smo verovali da su deo prošlosti, rekla je Merkelova aludirajući na nedavne sukobe na severu Kosmeta.

AFP navodi da su uslovi koje je postavila nemačka kancelarka gorka pilula za Srbiju, koja se nadala da će ovogodišnjim izručenjima osumnjičenih za ratne zločine Haškom tribunalu dobiti, uz političke reforme, biti dovoljna da Beograd u najgorem slučaju bude prihvaćen kao kandidat za EU.

AFP navodi da je Beograd pokušavao da dobije i konkretan datum početka pregovora o pristupanju Uniji, ali izgleda da je Merkel svojim uslovima počistila takva nadanja.

Kancelarka je izjavila da se Nemačka protivi jednostranim potezima u rešavanju kosovskog problema. "Nemačka želi da se dijalog nastavi tako da rezultati proističu iz tih razgovora, i da se time umanji opasnost od jednostranih koraka", rekla je Merkel.

Merkelova je pri tom pohvalila Srbiju zbog hapšenja i isporučenja Haškom tribunalu Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali je istakla da zemlje regiona moraju da prevaziđu probleme nastale tokom ratnih devedesetih godina. Nemačka kancelarka je direktno povezala dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbije i odnose sa susednim državama.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija nema iluzija da bi u Evropsku uniju mogla da unese novi konflikt i da želi da reši sve konflikte u regionu.

Jeremić: Bez saglasnosti oko Kosmeta

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras da u današnjim razgovorima sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel nije došlo do približavanja stavova kada je u pitanju Kosovo, ali da su se složili da je neophodno sačuvati mir i stabilnost na teritoriji Pokrajine.
"Neophodno je da se problemi rešavaju putem dijaloga. Taj dijalog postoji i biće nastavljen", rekao je Jeremić u Vestima Prve televizije. 

On je ukazao i da postoje jednostrane akcije Prištine o čemu su, takođe, razgovarali.  Postoji i saglasnost, dodao je Jeremić, oko toga da preduzimanje jednostranih koaraka nije način na koji se mogu rešavati ti problemi.

"Moramo da sačuvamo sabranost. Mi imamo svoju politiku, ta politika podrazumeva nastavak reformskih procesa koji će nas voditi dalje na putu ka EU. Rešavaćemo probleme kako oni budu dolazili", istakao je Jeremić.


On je rekao da postoje neki uslovi koje Srbija može da prihvati i neki koje ne može da prihvati i dodao da će se, kao i do sada, u okviru tih parametara kretati.
"Kada je reč o EU tu je kancelarka bila više nego jasna. Nemačka podržava integraciju zapadnog Balkana u Evropu i to je vrlo važna poruka, s obzirom da je Nemačka jedna od najuticajnijih, ako ne i najuticajnija država članuica EU", rekao je Jeremić.


On je, međutim, rekao da moramo da budemo svesni toga da su u ovom trenutku stvari daleko od idealnih u Evropi i naveo ekonomsku krizu koja stvara političke probleme, a jedan od njih je i određeni stepen rezerve u nekim delovima EU kada je reč o daljem proširenju. Jeremić je napomenuo da je zato bilo izuzetno važno da Nemačka iskaže svoj jasan stav po tom pitanju i "tu je došlo do saglasnosti između naše i nemačke strane".


Na pitanje novinara šta očekuje kada je u pitanju proces daljeg priznavanja nezavisnosti Kosova, Jeremić je rekao da ta borba neprekidno traje od proglašenja nezavisnosti Kosova, da su pritisci sada ponovo dovedeni do maksimuma, i da u ovom trenutku postoji najmanje 20 zemalja na koje se vrši pritisak da priznaju Kosovo.  On je istakao da se Srbija tome odupire i da nadležni čine ono što je do njih, odlaze na međunarodne skupove, odlaze u bilateralne posete, ali je to "teška borba koja traje i koja će trajati".


Ocenjujući da će sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja bi trebalo da se održi u ponedeljak, biti "izuzetno teška" sednica u diplomatskom smislu, Jeremić je najavio da će se na njoj govoriti o tome šta se dogodilo u julu, ko je odobrio upotrebu sile, zbog čega je Euleks napustio sever Kosova, kakav je sledeći korak.  Jeremić rekao da očekuje da će na toj sednici imati podršku većine zemalja članica SB.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.08.2011. 19:12
Poštujemo mi vas kao naše tradicionalne neprijatelje, znamo šta nam mislite i da niste dolazili.
Utorak 23.08.2011. 19:28
Pustila Merkalova niz vodu Tadica i DS posto su obavili OGROMAN prljavi posao za njih, a sad ce se okrenuti igranci sa Tomom Lopatom i SNS kao "svjezim snagama" koje ce da odrade i ostalo - priznavanje Kosmeta, Raske, Vojvodine...pa ce i njih niz vodu...i tako to sve demonkratski i fasisticki, do poslednjeg "europejca" u Srbiji....
Utorak 23.08.2011. 20:28
Ја негде у маси видех Принципа, мада ми ова бабускера не личи на Фединанда.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online