Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 30.08.2011.
11:25
Srna A

Vilijamson učestvovao u istragama protiv Miloševića i Arkana

Američki diplomata Džon Klint Vilijamson (50), koji će predvoditi specijalni tim Euleksa za istragu o trgovini organima na Kosovu, radiće na relaciji Priština - Brisel, ali će odlaziti i na sva druga mesta značajna za istragu.

Vilijamson ima veliko radno iskustvo u oblasti ratnih zločina
 

Vilijamson i njegov tim, čije je formiranje pri kraju i koji će biti sačinjen od 15 do 20 iskusnih tužilaca i istražitelja, nastaviće preliminarnu istagu koju je povodom tvrdnji iznetih u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija započeo Euleks 27. januara, objasnio je portparol Misije EU Nikolas Hauton.

Izbor Vilijamsona, koji trenutno radi na međunarodnim pravnim pitanjima u UN, mnogi tumače kao kompromisno rešenje koje bi trebalo da zadovolji zemlje koje se protive da se istraga provodi pod mandatom Saveta bezbednosti, ali i Srbiju, koja uporno na tome insistira.

"Kada se sastavlja ovakav tim, svi koji participiraju mogu da predlože kandidature, a prilikom izbora akcenat se stavlja na stručnost", poručila je Maja Kocijančič, portparol Ketrin Ešton, visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, komentarišući činjenicu da je na čelo tima postavljen Amerikanac, a ne sudija iz neke od zemalja EU.

Inače, Vilijamson na Kosovo stiže sa zavidnim radnim stažom u oblasti ratnih zločina. Pre UN bio je angažovan u Stejt dipartmentu kao ambasador upravo za ova pitanja, radio je u Beloj kući u Savetu za nacionalnu bezbednost, a kratko i za Unmik, kao direktor Pravnog odeljenja.

Ratno iskustvo

Kao deo Saveta za nacionalnu bezbednost, ambasador Vilijamson je služio rotaciju u Bagdadu u 2003. kao prvi Viši savetnik u iračkom Ministarstvu pravde.

Od 1994. do 2001. godine bio je angažovan u Haškom tribunalu, gde je nadgledao istrage i operacije na terenu, učestvovao u sastavljanju optužnica i u suđenjima.

Vilijamson je bio uključen u istrage protiv Slobodana Miloševića, Željka Ražnatovića Arkana, kao i o učešću JNA u operacijama na vukovarskom i dubrovačkom ratištu.

Njegovo imenovanje pozdravio je i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.
 

"Hoću da verujem da će istraga biti nepristrasna, bez obzira na to što već sada provejava pesimizam, jer je imenovan čovek u kojeg možda srpski narod nema poverenja", rekao je Bogdanović.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da Tužilaštvo ima izuzetno visoko mišljenje o Vilijamsonu kao profesionalcu i tužiocu sa velikim iskustvom.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.08.2011. 11:29
ko ga hvali...dve bitange. docice da zataska ili osudi srbe kao glavne organizatore trgovinom sopstvenih organa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online