Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.09.2011.
12:10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Zabranjeni grad za Srbe

Baš na Veliku Gospojinu Đakovica je ponovo bila mesto okupljanja Srba od kojih su mnogi u rodni grad došli prvi put nakon što su proterani sa svojih ognjišta. Kroz zabranjeni grad Srbi ne mogu da idu peške zbog kamenica i uvreda kojima su ih Albanci dočekivali svaki put kad su pokušavali da obiđu kuće ili groblje.



 

Kosovska policija čuva red
 






Put u Đakovicu organizovalo je Ministarstvo za dijasporu. Prijavljenih je bilo mnogo više nego mesta. Koordinator opštine Đakovica Đokica Stanojević kaže da je liturgiji u Đakovici želelo da prisustvuje više od hiljadu ljudi, ali na raspolaganju su bila samo dva autobusa. Neki Srbi su u zavičaj došli prvi put posle bombardovanja 1999. godine. Na službu su došli i meštani Dečana, Brezovcie, Goraždevca...


- Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Srpskoj ulici u centru grada uništena je 17. marta 2004. Ovo je prva liturgija pred novim ikonostasom. Narod je skupio pare, našao sponzore i obnovio crkvu. Siguran sam da ćemo se jednog dana svi ovde vratiti. Podigli smo crkvu kako bismo sačuvali korene - objašnjava Stanojević.


Vireći kroz stakla autobusa, Srbi su gutali suze. Došli su, kako neki kažu, putem koji se ređe ide da bi na veliki pravoslavni praznik prisustvovali liturgiji i videli kuće u kojima su proveli detinjstvo i mladost. Muku su delili sa saputnicima iste sudbine. Čuli su se povici:

 

- Eno je, ono je moja kuća! Je l' vidiš?


Kroz grad su prolazili pod obezbeđenjem kosovske policije. Srbi su u Đakovici bezbedni jedino u crkvi. U porti su im dobrodošlicu poželele četiri starice, jedine Srpkinje koje su ostale u rodnom gradu. Žive u parohijskom domu. Četiri hrabre žene Đakovice su starice Dragica Nikolić, Poleksija Kastratović, Nada Isailović i Vasiljka Perović. Sve su u sedmoj i osmoj deceniji, žive u pravom kućnom pritvoru, sa slobodom kretanja od 50 metara u prečniku i pod danonoćnom stražom kosovskih policajaca.

- Evo ponovo Srba u Đakovici, Bogu hvala - komentariše Poleksija Kastratović. - Ovo je sveta zemlja, ovo je glava Srbije, ovo je metoh Dečana i Pećke patrijaršije i ovde je vera najjača. Ko želi da dođe na Kosovo iz interesa, onda i ne treba da dolazi. Ovde mogu da opstanu samo oni koji imaju jaku veru.


Ljudi su zbunjeni jer su ujedno i gosti i domaćini, srećni jer ponovo vide zavičaj, a tužni i nemoćni jer ne mogu da pređu svoj kućni prag.


- Italijanski vojnici su 2004. stavili pod zaštitu crkvu i oko porte sproveli bodljikavu žicu da bi sprečili albanske ekstremiste da napadaju narod. Međunarodni Crveni krst je organizovao evakuaciju svih onih koji su želeli da napuste grad - seća se Poleksija.

Ona je ostala sa svojim drugaricama rešenim da se ne napuštaju crkvu u kojoj su krštene i u kojoj su se molile celog života.

- UČK zločinci stavili su mi pištolj na čelo i rekli da će mi pucati u glavu. Toliko sam se uplašila da sam im samo rekla da rade šta god hoće - priča Nada Isailović koju su izbacili iz kuće, blizu autobuske stanice. - I sada, kad god prođem ulicom, Albanci psuju i viču. Dešavalo se da me i kamenom pogode u glavu.


Iguman manastira Draganac kod Gnjilana otac Ilarion Lupulović služio je liturgiju. Tokom službe prisutnima je uputio reči ohrabrenja:

- Za naše spasenje je potrebna naša dobra volja, blagosloven je i ovaj vaš put i žrtva vaša koju ste prineli Bogu došavši ovde u ovakvim okolnostima. Žrtva je vaša i kad gledate vaše stanove i kuće kako u njima žive drugi ljudi, a da vi ne možete da se vratite u grad u kome ste rođeni.

Đokica Stanojević s uzdahom kaže da je u Đakovici nekada živelo 12.000 Srba. On s porodicom danas živi u Brezovici i sanja povratak na ognjište.

Posle liturgije, srpski autobusi su ispraćeni vikom, pretnjama i kamenicama.
 

Park umesto kosturnice

 

Crkva Uspenja presvete Bogorodice uništena je u martovskim neredima 2004, a obnovljena je 2007. godine. Crkva Svete trojice u centru Đakovice porušena je 1999. godine. U njoj je bila kosturnica iz Prvog svetskog rata. Na njenom mestu izgrađen je park.


Letele i kamenice

 

Albanci nisu krili da ih nervira poseta Srba. Bacili su nekoliko kamenica na vrata crkvenog dvorišta i na kolonu vozila kojom su Srbi odlazili. Grupice od po desetak muškaraca čekale su srpske autobuse na svakom ćošku. Uzvikivali su: "Kriminalci", "UČK", "Šta ćete nam ovde", "Idite odavde"....


Bez zajedničke fotografije

 

U trenutku kada je nekoliko desetina Srba samo na trenutak izašlo iz autobusa da bi poziralo za zajedničku fotografiju, na početku Srpske ulice u kojoj se nalazi crkva okupilo se nekoliko desetina Albanaca. Policija je sprečila njihov upad u portu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online