Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 08.09.2011.
11:34
Beta A

"Šta ćete kad dođu kosovski carinici?"

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) i Srpske radikalne stranke (SRS) zatražili su danas od predstavnika vlade da "javno i jasno" kažu kakav će biti odgovor Srbije na najavu skorog uspostavljanja kosovske carinske kontrole na severu Kosova.

Poslanici DSS-a zatražili su od predsednika i premijera Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića da "javno i jasno" kažu kakav će biti odgovor Srbije na najavu predsednika vlade u Prištini Hašima Tačija da će carinski sporazum početi da se primenjuje od 16. septembra.

Oni su, u okviru vremena za postavljanje poslaničkih pitanja u Skupštini Srbije, naveli da građani na severu Kosova gube poverenje u pregovarački tim Beograda, jer je, kako su kazali, kapitulirao pred pritiskom Evropske unije i SAD.

"Međunarodna zajednica 12 godina je pokušavala da nađe rešenje za Kosovo i nije ga pronašla. U tome im pomažu vlasti Srbije jer nemaju jasan i jedinstven stav, ni jasan odgovor na jednostrane poteze", kazao je poslanik DSS-a Vladimir Milentijević.

On je naveo da građani severa Kosova ni po cenu života neće prihvatiti da žive u nezavisnoj državi Kosovo.

Dragan Todorović

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović zatražio je sednicu parlamenta na kojoj bi vlada podnela izveštaj o trenutnom stanju na Kosovu i jasno rekla šta će preduzeti povodom najave da će kosovski carinici biti postavljeni na administrativne prelaze.

On je naveo da je Vlada Srbije nakon usvajanja Deklaracije o Kosmetu u obavezi da na tri meseca podnosi izveštaj o stanju u pokrajini i dodao da je sada pravo vreme za to.

"Vodite dvoličnu politiku laži i prevare. Borite se da Kosovo ostane u granicama Srbije, a sve radite kako bi ga odaljili od Srbije", kazao je Todorović.

On je upitao i da li će na Kosovu biti obavljen popis građana i ocenio da je neprihvatljivo da država odustane od popisa na svojoj teritoriji.

"Kosovski carinici - novi izvor nasilja"

Džerard Galuči

Bivši predstavnik kancelarije Ujedinjenih nacija u Mitrovici Džerard Galuči ocenio je da, iako je postignuto kompromisno rešenje o carinskom pečatu, namera Prištine da nametne svoje carinike na severne prelaze predstavlja novi izvor nasilja, prenosi portal Transkonflikt.


Galuči je, u autorskom tekstu, ocenio da je dogovorom o carinskom pečatu, na kojem piše "Carina Kosovo", postignuta, manje-više, statusna neutralnost, koja će omogućiti slobodan protok roba i kretanje ljudi.

Uprkos zabrinutosti ljudi sa severa Kosova, ovaj dogovor bi trebalo da funkcioniše sve dok se ostane na temi upotrebe pečata.

Beograd, naveo je on, pokazuje spremnost da se na robu plaća carina, ali ne Prištini.

Srbi ovaj sporazum vide kao napore Prištine da na carinske prelaze na severu postavi svoje službenike i sumnjaju da ona u tome ima podršku Kfora i Euleksa, navodi Galuči.

Akcije Kfora i Euleksa tokom događaja u julu na severu, kao i napori zemalja Kvinte (Nemačka, Italija, Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija i Francuska) da osramote i maltretiraju predsednika Srbije Borisa Tadića da prihvati gubitak severa, ne ostavlja Srbiji prostora da se povuče u ugao, navodi Galuči.

Galuči je istakao i da je Ambasada SAD u Prištini ubeđena da će dalja zaštita Kfora omogućiti Prištini da preuzme kontrolu na carinskim prelazima.

Prema njegovim rečima, otpor Srba je do sada bio politički i uglavnom miroljubiv, ali i "pacov zarobljen u ćošćku, zna da uzvrati".

Ostaje mogućnost postizanja serije dogovora o praktičnim pitanjima između Beograda i Prištine, što bi olakšalo postizanje nekog kompromisa oko otvorenog pitanja statusa, smatra Galuči.

Galuči je upozorio da bi pokušaji da svi dogovori budu u korist Prištine i nastavak pritiska na Srbiju i Srbe sa severa Kosova mogli da dovedu nasilnih ishoda, što bi bio trijumf anti-mirovnih misija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.09.2011. 12:04
Sta ce kad dodju carinici? Trgovace, postovace propise, dokumenta i pecate, Srpska roba ce ici siptarima na Kosovo, Srpsku robu i dobra sa Kosova ce siptari prodavati nama i naplacivati carinu. Posle toga slede carine Vojvodjanske, malo nemira, protestovace se ali samo neko vreme, Raska, Jug do Nisa...
Četvrtak 08.09.2011. 12:06
Kakvo je to tek sada pitanje "Šta ćete kad dođu kosovski carinici?" Sta ste uradili do sada da do toga ne dodje?
Četvrtak 08.09.2011. 14:42
Dobro pitanje odprdstavnika DSS'a i SRS'a... Dozvolite jedno prtivpitanje mila braco... Sta cete vi kad oni dodju...? I vas pitaju dali imate nesto da prijavite...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online