Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 08.09.2011.
20:49
Vestionline A

"Priština ne odustaje od svog plana"

Uprkos oštrim kritikama iz Evropske unije, Priština ne odustaje od pokušaja da posle 15. septembra uspostavi kontrolu na administrativnim prelazima na severu Kosova, što je neprihvatljivo, jer predstavlja pokušaj stvaranja granice između Srbije i jednog njenog dela, ocenio je danas šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović.

Šef pregovaračkog tima: Borko Stefanović
 


"Jasno je da će Priština, kada istekne sporazum sa Kforom, pokušati jednostrano da dovede svoje carinike na administrativne prelaze, ali će se Srbija takvom scenariju odupreti svim mogućim diplomatskim, političkim i mirnim sredstvima, jer to nije bila tema dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Stefanović za Međunarodni radio Srbija.


On je istakao da je Beograd u stalnim konsultacijama sa međunarodnom zajednicom i pokušava da predupredi takav razvoj događaja. Prema njegovim rečima, Srbija nema ništa protiv angažovanja Euleksa, jer njegovo prisustvo i sprovođenje njegovog mandata nije u suprotnosti ni sa nacionalnim interesom Srbije, ni odlukom Saveta bezbednosti UN, niti sa Rezolucijom 1244.


Stefanović, međutim, kaže da je problematična očigledna namera da se na administrativnim prelazima nađu i takozvani carinici Kosova.
"To bi bio pokušaj stvaranja granice između centralne Srbije i jednog njenog dela, što je suprotno Ustavu i neprihvatljivo i za Srbiju i za Srbe na Kosovu", naglasio je Stefanović.


Beograd je saglasan sa stavom zapadnih zemalja da je neophodno regulisati promet roba, jer je nepostojanje regulative robnog prometa šetno i po građane i po privredu, dodao je on.


Međutim, zabrinjava popustljivost dela međunarodne zajednice prema zahtevima Prištine, iako su svi deklerativno protiv jednostranih poteza u rešavanju kosmetskog pitanja, rekao je Stefanović.
"Videćemo šta naredni dani donose. U svakom slučaju to će biti dani novih iskušenja", rekao je Stefanović, ne isključujući mogućnost novih incidenata i eskalacije.


On je, ipak, podsetio da su i država Srbija i njeni građani na severu Kosova i Metohije, tokom krize krajem jula, pokazali da su opredeljeni za mirno rešavanje problema.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.09.2011. 21:47
ova baraba je svojim delima zasluzila mesto u Srpskoj istoriji ali svojim izjavama zapanjuje i najgoru stoku medju ljudima
Petak 09.09.2011. 00:33
Jadni ste i bedni. Kojim diplomatskim sredstvima ???? Mozda ljutitim pismom americkom ambasadoru, kada Siptari budu krenuli sa etnickim ciscenjem severa. Pokazite da ste ljudi i branite svoj narod svim sredstvima ili ih pozovite da se kolektivno sami isele sa tih prostora i zavrsite sa tim za sva vremena. E Srbijo na sta si se svela sa ovom vlascu.
Petak 09.09.2011. 00:12
E BORKO sta bre lupas znaci po tvom mene kad napadne dzukela da me ujede ja kao treba da stojim i mirno se oduprem mirnim diplomatskim putem MORE mani se tih gandijevskih sranja to vise nepali DAJTE MI BEZBOLNU PALICU Hiiiitnoooo !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online