Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 09.09.2011.
11:03 >> 12:49h
Srna A

"Morate još da radite za ulaz u EU"

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je danas da će odnosi Beograda i Prištine biti jedan od elemenata koje će Evropska unija razmatrati prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji i poručio da je budućnost Srbije u EU.

Van Rompej u Beogradu

Na otvaranju Foruma Srbija-EU u Beogradu, Van Rompej je rekao da je pitanje Kosova osetljivo i pozdravio je rezultate dijaloga Beograda i Prištine koji treba da spreče opasnost koju nose jednostrani potezi.

Van Rompej je poručio da je budućnost  Srbije u EU, da je Srbija uradila mnogo na tom putu, ali da treba još da radi.

On je kazao da želi da ohrabri "srpsko liderstvo da ostane privrženo i odlučno u težnji da se ostvare evropski ciljevi".

"Uradili ste mnogo ali treba još. Spremni smo da vam pomognemo. Unija će biti spremna kada Srbija bude spremna", poručio je Van Rompej ističući da EU želi da ceo region ispuni kriterijume i uđe Uniju.

"Naše članice nisu izgubile iz vida težnju zemalja da uđu u EU", rekao je Van Rompej, ali je naveo da ne može biti prečica u ispunjavanju Kopenhagenskih uslova, čiji su osnovni elementi regionalna saradnja, posebno na zapadnom Balkanu koji je opterećen ratovima.

On je pozdravio rezultate dijaloga Beograda i Prištine i istakao da su potrebni kompromisi obe strane. "Srećan sam što vidim da su razgovori dali rezultata po pitanju carina i katastra", rekao je Van Rompej i istakao da to sada treba sprovesti.

On je naglasio da regionalna saradnja treba da bude sveobuhvatna i da odsustvo Beograda ili Prištine na regionalnim skupovima smanjuje njihovu efikasnost i kao primere naveo forume posvećene borbi protiv kriminala.

Tadić dočekao Van Rompeja

Van Rompej je istakao da je današnji Forum izuzetna prilika da se raspravlja o evrointegracijama Srbije i da odražava posvećenost Beograda evrointegracijama.

Poručio je da će Evropska uraditi šta mora da reši pitanje sa valutom i dugovima, ali je naglasio da je Evropa duboko politički projekat održanja mira.

Kako je naveo, Vlada Srbije je od početka mandata 2008. godine ostvarila "izvanredan napredak" i podsetio na saradnju Srbije sa Hagom, kao i na skupštinsku rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

Van Rompej je poručio da je potrebno osigurati da se demokratija i vladavina prava čvrsto uspostave i ukazao na značaj borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i na pravosudne reforme.

"Treba naglasiti da su te reforme pre svega u interesu Srbije i njenih građana", poručio je on.

Tadić: Tretirajte nas isto kao i ostale

Predsednik Tadić izjavio je da Srbija na putu ka Evropskoj uniji treba da bude tretirana na isti način kao i sve druge države koje žele da ostvare članstvo u tom savezu.

"Ne tražimo nikakve privilegije i olakšice, ali ne želimo ni uslove koji bi nas izdvojili od ostalih zemalja", rekao je Tadić otvarajući Forum Srbija - EU.

Tadić je rekao da se Srbija zarad dobijanja statusa kandidata za članstvo u Uniji neće odreći napora da se ostvari pravično i trajno rešenja problema na Kosovu i Metohiju i poručio da je potpuno nerealno očekivati da Beograd prihvati ukidanje institucija na severu Pokrajine.

Pronaći pravedno rešenje za Kosmet

On je rekao da je Srbija svesna da problem Kosova i Metohije mora da bude rešen pre ulaska u EU, ali da je za to potrebno pronaći pravedno rešenje kojim će biti zadovoljni a ne ono u kojoj će jedna strana izgubiti sve a druga dobiti sve.

Boris Tadić

Tadić je rekao da je potrebno pronaći optimalno rešenje za sever pokrajine, ostvariti garancije za bezbednost Srba u ostalim delovima Kosova, kao i garancije za imovinu i kulturno-istorijske spokemnike Srbije na Kosovu.

On je osudio sve pokušaje upotrebe sile i unilateralnih rešenja na Kosovu i Metohiji "bez obzira da li oni dolaze uz znanje i prećutnu saglasnost nekih činilaca međunardone zajednice" i upozorio da bi u slučaju ponavljanja nasilja moglo doći do teških posledica kao što je novi egzodus stanovništva.

Tadić je ocenio da svi treba da razmisle da li je dobro da se ugrozi evropski put Srbije, njena stabilnost i demokratski razvoj.

Za evropske integracije Srbije, Tadić je rekao da bi njihovo zaustavljanje pogodilo građane i negativno se odrazilo na razvoj države i da će Srbija, zbog toga, nastaviti sveobuhvatne političke, ekonomske i društvene reforme.

"Nema alternative politici koja Srbiju vodi u EU što je i moja politika, a glasovi koji to ne priznaju nisu dobri i ne odlikuju se realizmom. Nastavljamo reforme prosperiteta i demokratije, bez obzira na to koliko će brzo EU da nas integriše, jer to radimo pre svega zbog nas samih", rekao je Tadić.

Tadić je ocenio da je, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i velikom povećanju nezaposlenosti, Srbija ipak ostala na nogama i uspela da zadrži privredni rast i povećanje izvoza.

Predsednik je posebno ukazao na izuzetan značaj regionalne saradnje, kao i zajedničke borbe protiv kriminala i korupcije i izrazio uverenje da bi konačno rešavanje sudbine nestalih i izbeglih osoba značajno doprinelo pomirenju naroda u regionu.

On je podsetio da je Srbija uhapsila svih 46 optuženih za ratne zločine pred Haškim tribunalom, ali je rekao da je to učinjeno ne zbog pritiska već zbog želje da se osude svi zločini.

Tadić je rekao da isto to očekuje i od ostalih država na Balkanu i još jednom zatražio otpočinjanje nezavisne istrage koja bi utvrdila istinu o trgovini organima ljudi koji su oteti na Kosovu.

On je rekao da Srbija ima legitimno pravo da štiti interese svojih sunarodnika u zemljama regiona i da se tu ne radi ni o kakvom ugrožavanju suvereniteta tih država.

Tadić je dodao da se Srbija iskreno raduje zbog toga što će Hrvatska u narednom periodu ući u EU i izrazio nadu da će i Srbija uskoro dobiti status kandidata i datum za otpočinjanje pregovora.

Socijaldemokrate očekuju kandidaturu za Srbiju

Socijaldemokrate u Evropskom parlamentu nadaju se i očekuju da će Evropska komisija u oktobru preporučiti da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, izjavio je predsedavajući Grupe socijaldemokrata u EP Martin Šulc.

Obraćajući se učesnicima Foruma, Šulc je naglasio da evropske socijaldemokrate uvek podržavaju reforme koje nude perspektivu evropske budućnosti, "ne samo zbog simpatija prema građanima ovog marginalizovanog regiona, nego zato što je to i u interesu Evrope".

Martin Šulc

Nemački evroposlanik koji je i naredni predsednik Evropskog parlamenta naveo je da je regionalni pristup neophodan uslov za razvoj i da države Zapadnog Balkana moraju sarađivati u svim aspektima.

"Dijalog Srbije i Kosova je dobar primer traganja za rešenjima, iako postoji neslaganje Bepograda i Prištine", rekao je on.

Šulc je ocenio je da je Srbija ostvarila veliki napredak kako bi postala sledeća zemlja koja će početi pristupne pregovore sa EU, dodajući da su evrointegracije bile prioritet vlade i predsednika Srbije, što pokazuje jasnu posvećenost Srbije približavanju EU.

"Iako će pregovori početi u dorom duhu, oni će biti veoma teški i ponekad razočaravajući", rekao je Šulc i ukazao da je jedan od najvećih problema u pristupnim pregovorima ulazak na jedinstveno evropsko tržište.

Evropska komisija će ponekad zauzimati veoma stroge stavove koji će srpskim građanim delovati razočaravajuće što se može odraziti privlačnost članstva u EU, naveo je Šulc.

On je međutim naglasio da je "integracija Srbije u EU najbolji način za trajnu socijalnu stabilnost, mir i pravdu".

Šulc je ukazao i da ekonomske reforme moraju biti kontinuirane, ali i da garantuju socijalnu sigurnost.

Jeremić: Male su nam šanse

 

Realan ili pesimista?: Vuk Jeremić

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da su vrlo male šanse da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pegovora sa EU.

 

Jeremić je rekao i da treba biti oprezan u predviđanjima da li će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU.

 

Šef srpske diplomatije je međutim dodao da reformski proces u evrointergracijama treba nastaviti.

Skupština više nije prepreka

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je na Forumu Srbija-EU da je Skupština ispunila 98 odsto obaveza iz nacionalnog plana za intregracije.

Ona je ocenila da je prevaziđena kriza od vremena kada je skupština označavana kao institucija koja usporava evropske integracije i podsetila da su usvojeni Zakon o skupštini i poslovnik u skladu sa najboljom evropskom praksom, kao i da je sve preporuke Evropske komisije Skupština sporvela u život.

Đelić: Još malo i ispunili Akcioni plan

Srbija je ispunila reformski deo Akcionog plana, bori se protiv kriminala, korupcije i nelegalnih migracija, zaokružila je saradnju sa Haškim tribunalom, vodi težak, ali nužan dijalog sa Prištinom i sve češće pokreće regionalne i sektorske inicijative, izjavio je potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

Samo što nismo: Božidar Đelić

Đelić je rekao da je Srbija na dobrom putu da u potpunosti ispuni Akcioni plan za sticanje statusa kandidata, koji je usaglašen sa Komisijom prošlog decembra.


"Kada Skupština Srbije, tokom septembra usvoji preostale zakone iz naše evropske agende, devet desetina plana će biti ispunjeno", istakao je Đelić.


Prema njegovim rečima, borba protiv organizovanog kriminala i nelegalnih migracija je u punom jeku.


Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Đelić je rekao da Srbija ceni ulogu EU kao medijatora kao i njenu osudu jednostranih nasilničkih pokušaja da se promeni situacija na terenu.

POVEZANE VESTI

Petak 09.09.2011. 11:33
Ko se ne seća prošle godine se od meseca maja sve dogovorilo sa Azerbejdžanom, tražila podrška Rusije i Kine, napisao lično Tadić 55 pisama koje su čauši odneli u države koje će da podrže naše tvrdo NE za mišljenje MSP. Onda dođe Ketrin Ešton i lepo naš drug Tadić preko noći okrenuo ćurak naopako. Dakle 9 septembra 2010 je Srbija podnela sramnu rezoluciju koju je pročitao lično drčni Jeremić u sedištu UN. Tom rezolucijom je Srbija prihvatila mišljenje MSP. Sa pozivom na tu rezoluciju nam je EU sročila rezoluciju od 19 januara kojom po tački 7 Srbija mora da rasformira svoje paralelne organe na Kosmetu. Evo ga Rompej na godišnjicu, da podseti Bokija da još nije gotov posao.
Petak 09.09.2011. 11:06
za one koji neznaju ko je ovaj dripac evo mali filmcic iz " evropskog parlamenta " http://www.youtube.com/watch?v=bypLwI5AQvY
Petak 09.09.2011. 12:52
Evo jednog teksta, koji nema veze sa temom, ali je moje ogorcenje tako veliko, da moram da ga napisem negde: Na jednu drugu temu, odgovarao sam na netacne tvrdnje jednog korisnika pobijajuci ih iskljucivo argumentima, tvrdnju po tvrdnju. Nisam vredjao niti upotrebio nijednu rec koja moze da budde tako protumacena. Uprkos tome, dezurni urednik vesti izbrisao je skoro sve moje tekstove, a tekstove onog drugog u kojima me naziva slepcem bedom, papistm itd.. ostavio. Je li to demokratska diskusija i politika Vesti ? Je li to namena ovog foruma ? molim nekog iz casopisa da mi odgovori.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online