Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.09.2011.
20:41
Vestionline A

Srbi sa KiM prete blokadama

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je danas od Kfora i Euleksa da ne podrže jednostrane poteze Prištine o preuzimanju prelaza na severu Pokrajine jer bi time, između ostalog, bio narušen partnerski odnos koji te misije imaju sa Srbijom i srpskom zajednicom. Srbi sa severa KiM poručili su da da će protestovati i postaviti barikade ako Kfor i Euleks podrže Prištinu u preuzimanju prelaza Brnjak i Jarinje.

"Zahtevamo od Kfora i Euleksa da ne preduzimaju jednostrane poteze i ne staju na stranu Prištine, jer smo mi do sada sa Kforom i Euleksom imali partnerske odnose. Želimo da nastavimo saradnju kako bismo rešili probleme", rekao je Bogdanović.

Ne dajte podršku jednostranim potezima Prištine: Goran Bogdanović

Ministar je to izjavio u Leposaviću posle sastanka sa predsednicima opština sa severa Kosova i Metohije i načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga na kome je bilo reči o najavama Prišitne da će preuzeti prelaze na severu Pokrajine i tenzijama koje one mogu izazvati.

Prema njegovim rečima Srbi će mirnim putem braniti legitimne interese na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, s obzirom na otvorene najave Prištine da će u koordinaciji sa Kforom i Euleksom instalirati carinu 16. septembra.

Ministar je upozorio da će "ukoliko međunarodni predstavnici nastave da podržavaju Prištinu, dovesti u pitanje dalju saradnju sa srpskom zajednicom".

"Nama je svaki život je dragocen, bez obzira da li se radi o Srbinu, Albancu ili predstavniku međunarodne zajednice. Zato se zalažemo za mirno rešenje krize na severu Kosova i Metohije", rekao je Bogdanović.

 

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković u izjavi za agenciju Beta izrazio je zadovoljstvo podrškom koja je Srbima sa severa Pokrajine stigla iz Beograda.

"Državni funkcioneri Srbije danas su poslali jasnu i nedvosmislenu podršku kosovskim Srbima i međunarodnoj zajednici da je kosovska carina na prelazima Jarinje i Brnjak neprihvatiljiva za Srbiju, što nam mnogo znači. To nam daje dodatnu podršku da se na miran i demokratski način suprotstavimo eventulanom pokušaju Prištine da prezume prelaze", kazao je on.

Nedeljković je naveo da su on i predsednici opština sa severa pokrajine pozvali Kfor i Euleks da se vrate izvornom mandatu, da obezbede mir i sigurnost svim građanima Pokrajine, bez obzira na nacionalnu pripadnost i da ne sprovode odluke Prištine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online