Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 11.09.2011.
00:54
Vestionline A

Mićunović: Iluzija je da je Kosmet naš

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović izjavio je da Srbija u pogledu Kosova "živi u iluzijama" i ocenio da Srbija treba da umesto toga razvija trgovinske odnose s Kosovom.

"Vrlo je nezdravo živeti u iluzijama. I što više budemo živeli u toj samoobmani da imamo značajnu moć i uticaj na Kosovu, utoliko gubimo vreme", rekao je Mićunović u intervjuu za nedeljno izdanje novosadskog "Dnevnika".

Prema njegovim rečima, priča o suverenitetu Srbije na Kosovu sve je više "virtuelna", a ne realna. Mićunović je ocenio da Srbija može još neko vreme da sprečava prijem Kosova u Ujedinene Nacije.

Živimo u iluziji, a to nije zdravo: Dragoljub Mićunović

"Ali, države ulaze u sistem svetske organizacije dobrovoljno, što znači da mogu da postoje i da funkcionišu u međunarodnom pravu čak i bez toga. Tako da je naš
manevarski prostor u tom smislu sužen", kazao je on.

Mićunović je ocenio da se od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, situacija menjala na štetu Srbije, jer su Albanci uspostavili vlast i dobili diplomatsko priznanje najvećeg i najvažnijeg dela EU, kao i SAD.

"Suveren je onaj ko ima vlast u nekoj zemlji, ko može da uvede vanredno stanje, a zna se ko je u ovom momentu suveren na Kosovu", ukazao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da Kosovo i ostali delovi Balkana budu "ugurani" u Evropsku Uniju, jer bi se time otklonila napetost oko granica i olakšalo sporazumevanje.

Mićunović je rekao da je Srbija zakasnila sa idejom o podeli Kosova.
 

"Kada je bilo vreme, nismo na tome insistirali, a Vojislav Koštunica koji je tada bio premijer, nije hteo ni da čuje za to", naveo je Mićunović.

On je ocenio da Srbija treba da razvija trgovinske odnose s Kosovom i da izbegava "drame", poput poslednje - oko carinskog pečata.

"Imali smo skoro 400 miliona evra izvoza što je za naš spoljnotrgovinski deficit velika stvar, jer robu možemo tamo da prodamo, a ne u Americi", rekao je Mićunović.

Ukazao je da Srbija mora voditi računa i o tome da ona ima veliku državnu i privatnu imovinu na Kosovu.

"Mi smo ti koji imamo velike materijalne i kulturne vrednosti na Kosovu, koje mogu biti ugrožene, i zato imamo i mnogo interesa za dijalog sa Prištinom", kazao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da, preko Saveta Evrope, Evropskog parlamenta i Ujedinjenih nacija, insistira na autonomiji za Srbe na Kosovu i na poštovanju njihovih ljudskih i građanskih prava.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.09.2011. 01:03
Setimo se samo sta bi nasi preci uradili ovakvima kad su podizali bune protiv Turaka.Nemoj samo da netko pomisli da EU i NATO nije isto sta i Osmanlijsko carstvo nekad. Verujem da ce uskoro i ovi da odgovaraju za sav braun oko usta koji usmrdi celo srbsko drustvo.
Nedelja 11.09.2011. 01:11
U rafalima izjava ovih dana dosao je red i na ovog sto je nekada jahao svestenike da nam objasni sta su iluzije i sta je nase. Da objasni sta je radio u Briselu i sta je odatle doneo. Da se formira sud za izdaju nacionalnihh interesa, drzave, drzavnih i vojnih tajni pod hitno!
Nedelja 11.09.2011. 06:55
Он да има "образа" не би се појављивао у медијима а његови "савети" су за сваку осуду од сваког патриоте Србина! "Врло је нездраво живети у илузијама" раће (не)човек који се цео живот бори против свог народа и државе!? Ја бих рекао да је много нездравије имати такве (не)људе у на власти јер ће сутра ти исти изјављивати да је илузија како је Шумадија српска!? Да има правне државе,он и "његови" немачки подрепаши,би одавно били у некој васпитно-поправној установи типа голог отока! Исто онако како и камо су они некада слали своје "неистомишљенике"!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online