Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 12.09.2011.
13:09
J. L. Petković - Vesti A

Problem Kosova ni EU ne zna da reši

Martin Šulc, predsednik grupe socijaldemokrata i budući predsedavajući Evropskog parlamenta, učestvujući na nedavno održanom Forumu Srbija - EU optimistično je prognozirao da je Beograd na pravom putu ka evropskim integracijama.

"Očekujem da će Evropska komisija u oktobru odboriti Srbiji status kandidata za EU", ponovio je nekoliko puta, podvlačeći da je to "veliki korak". Ipak, Kosovo je pitanje oko koga niko ne želi da pravi kompromis, a srpskoj javnosti se čini da Brisel osim toga ima dodatnu i beskonačnu listu uslova za prijem u evropsku porodicu, što nije tačno.


Da li je Srbija učinila napredak u poslednjim godinama?

- Mislim da je Srbija, naročito predsednik Boris Tadić i aktuelna Vlada, u poslednjih dve godine učinila mnogo da pokaže političku i ekonomsku zrelost, kao i posvećenost na međunarodnom nivou da se ispune neophodni kriterijumi za dobijanje statusa kandidata za Evropsku uniju. Konkretne mere preduzete protiv traženih osoba, kao što su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i drugi koji su uhapšeni i isporučeni Međunarodnom sudu u Hagu, promenile su mnogo. Ti potezi su i te kako uticali na razbijanje predrasuda koje su drugi imali prema Srbiji, odnosno njenoj posvećenosti da sprovede reforme i da se modernizuje. Sve u svemu, mislim da je država na dobrom putu.
 

Nijedna vlada neće priznati nezavisnost Kosova, čak i ako je to uslov za nastavak EU integracija?

- Pitanje Kosova jeste prepreka koju moramo prevazići. Ali, moramo je svi prevazići, ne samo Srbija. Daću vam veoma otvoren odgovor - pitanje Kosova nije rešeno u odnosima Srbije i Kosova, ali apsolutno nije rešeno ni u odnosima unutar Evropske unije. S jedne strane, dosta članica EU je priznalo Kosovo kao suverenu državu, ali s druge strane su one koje to nisu učinile, poput Španije, koja je značajna članica Evropske unije. Tako da smatram da bi trebalo da zajedno nađemo rešenje. Debata oko odnosa Srbije i Kosova je, takođe, debata o odnosima EU u celosti sa Srbijom i sa Kosovom. Svi moramo da učestvujemo u rešavanju problema, ali smatram da je važan korak napravila Vlada u Beogradu kada je otvorila dijalog. To je osnov svega. Da ljudi međusobno komuniciraju i da nađu rešenje.

Šta bi na tom putu Beograd trebalo da učini?

- Ne mogu da dajem savete, niti Prištini, niti Beogradu. Problem mora da se prinađe između dve strane. Tu ćemo se suočiti i sa zaziranjem, ali je principijelno pitanje da li su obe strane spremne da nastave dijalog. Moj osećaj je da trenutno jesu, i tako treba da se nastavi. Takođe, jasna je još jedna stvar - zaštita manjina je jedan od najvažnijih principa EU, a na Kosovu postoji srpska manjina. Zbog toga moramo da tražimo od suverenog Kosova da poštuje prava manjina, a s druge strane moramo očekivati da se rešenje nađe unutar državne suverenosti Kosova. U Nemačkoj to nazivamo "kvadratura kruga". To je teško, ali nije nemoguće.

Zajednički interes
 

Hoće li socijaldemokrate podržati Srbiju na putu EU?


- Srbija je poslednje dve godine impresivno ubrzala putu ka Evropskoj uniji. Socijaldemokrate podržavaju reforme, ne samo zbog simpatija prema građanima ovog marginalizovanog regiona, nego zato što je to i u interesu EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2011. 13:24
Siptari su nam oteli Kosovo uz pomoc i podsticaj velikih svetskih sila. Njima je dozvoljeno da rasparcavaju Srbiju i isteruju i ubijaju nas narod. Sve to su zakuvale najvece svetske sile,pravo jaceg,tako da je sada i kasno za neko resenje,a EU radi samo protiv interesa Srbije. Pregovori sa Pristinom ali i sa EU,oko pridruzivanja Srbije u clanstvo - sve je to JEDNO VELIKO NISTA. SRBIJO NEKA TI JE BOG U POMOCI!
Ponedeljak 12.09.2011. 13:30
Pitanje na kraju hoće li podržati Srbiju na putu u EU ? Odgovor -podržavamo reforme. Ovih dana se svi ubijaju da iskamče od EU službenika neki znak ili najavu podrške, ali jok, svi gledaju u Berlin i vrtopiče sa odgovorima. Kad nam slome kičmu onda će da nam dozvole da upuzimo pod strehu da se sklonimo od kiše. Ali u kuću nas pustiti neće barem 10 godina. Šta je ona ponosna, pobednička i domaćinska Srbija dočekala.Užas.
Ponedeljak 12.09.2011. 14:08
Schulz umeo si da trazis bombardovanje Srbije du dreckiges Schwein
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online