Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.12.2009.
12:00
B. Đokić - Vesti A

Srbi bez viza: Mađarski harač uz uvrede

Neviđena bahatost mađarskih carinika šokirala je naše ljude koji su autobusom "Mitrović rajzena" krenuli za Nemačku. Zbog pretnje da će biti vraćeni nazad po ciči zimi, mnogi od njih su morali da plate reket, što je još jednom potvrdilo "tradicionalnu" korumpiranost službenika na mađarskoj granici.

Mesto pljačke: Granični prelaz Tompa
 

Veče na Svetog Nikolu, 19. decembra u glavnom gradu Srbije padao je gust sneg, a temperatura se spustila na desetak stepeni ispod nule. Dvadesetak promrzlih putnika je čekalo na Autobuskoj stanici dolazak autobusa preduzeća "Mitrović" koji je trebalo da ih preveze do Frankfurta.
  

Ovo putovanje je važno jer je prvi put posle dvadesetak godina državljanima Srbije dozvoljen ulazak u Evropsku uniju bez beskonačnog čekanja na vize ispred ambasada. Među putnicima se nalazio i reporter "Vesti", kako bi ovekovečio trenutak kada Srbi "bez maltretiranja i administracije" prelaze granicu Evrope.
 

Za heroin nema rampe

Korumpiranost mađarskih graničnih organa odavno je poznata. Za samo desetak evra moguće je preći granicu Evropske unije bez važeće vize ili potrebnih papira, o čemu postoji veliki broj svedoka. S druge strane, severni heroinski krak koji sa Bliskog istoka ide ka centralnoj i severnoj Evropi ide upravo preko ove zemlje. Najverovatniji razlog što je droga koja je preplavila ove delove Evrope relativno jeftina jeste raširena korupcija i potplaćivanje mađarskih policajaca, koji su za određenu svotu novca spremni da zažmure na jedno, a ponekad i na oba oka.

U autobusu je vladalo lepo raspoloženje, pravo pretpraznično. Većina putnika na put je krenula s novim crvenim, biometrijskim pasošima, za koji nisu potrebne vize, a samo mali broj sa starim, plavim pasošem za koje je još neophodna viza. Nikola iz beogradskog naselja Železnik, koji je desetak godina radio u Švajcarskoj i Nemačkoj, krenuo je za Frankfurt da bi video sestru i s njom proveo novogodišnje praznike.
 

"Uzeo sam odmor, ali sam sačekao nekoliko dana s polaskom kako bi stupio na snagu bezvizni režim. Nisam mogao da čekam pred ambasadom i prolazim sve te administrativne barijere", kaže Nikola.
 

Posle kratke formalnosti na graničnom prelazu Kelebija, autobus je krenuo ka mađarskom prelazu Tompa koji je bio avetinjski pust, prekriven snegom... Oko dva sata posle ponoći, u autobus je ušao smrknuti mađarski policajac bez identifikacione pločice na uniformi.

"Da vidim pasoše. Je l' imate vize, nemate, je l' imate osiguranje, da vidim, gde je garantno pismo, koliko novca nosite?!", počeo je da urla prvo na pomenutog Nikolu, pa na ostale putnike.

Nikoli, ali i reporteru "Vesti" koji se uredno predstavio kao novinar, bez obzira na crvene biometrijske pasoše, rečeno je da ne ispunjavaju uslove za ulazak u EU.

Na meti obesnog policajca našli su se Milosava Vuković i njen maloletni sin Aleksandar iz Novog Sada, koji su bili u opasnosti da budu izbačeni iz autobusa i da se po snegu i hladnoći vrate na srpsku stranu.

"Izvadili smo osiguranje, pozivno pismo, pare, a on neće ni da ih pogleda. Kaže, imamo malo para, da platimo osiguranje, koje već imamo. Tek kada im je vozač objasnio da nam zna rodbinu i da garantuje za nas, ostavio nas je na miru, ali je tražio 25 evra da platimo neko osiguranje jer navodno "imamo malo para za boravak", kaže Vukovićeva u šoku i neverici.

Slično je prošla i Milana Stevanović iz Barajeva kraj Beograda.

"Pokazala sam osiguranje i pozivno pismo od ćerke. Međutim, to ga nije interesovalo, već je tražio da dam još 25 evra za neko "osiguranje", kaže Stevanovićeva.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 22. 12.)

POVEZANE VESTI

Utorak 22.12.2009. 20:28
EH ,Pa secam se kad sam za farmerke ipar flasa vinjaka mogao da kupim ceo segedin , valjdase sad svete ali vraticeseto,svese okrece
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online