Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.09.2011.
21:23 >> 00:49h
Beta, Srna A

Srbi blokirali Jarinje i Brnjak

Srbi su večeras oko pola devet kamionima blokirali administrativni prelaz Jarinje između Kosova i Metohije i centralne Srbije pošto je taj prelaz Kfor zatvorio bodljikavom žicom i tako potpuno prekinuo saobraćaj. Ove blokade najverovatnije neće sprečiti pripadnike kosovske carine da zauzmu administrativne prelaze pošto će biti prebačeni helikopterima, potvrđeno je Srni. Situacija na prelazima je za sada mirna.

Francuski vojnici Kfora na prelazu Brnjak ne dozvoljavaju fotografisanje

Situacija na administrativnom prelazu Jarinje između Kosova i centralne Srbije koji je večeras Kfor zatvorio za saobraćaj, mirna je, a na nekih stotinak metara od prelaza nalaze se barikade i bodljikava žica.

Na barikadama piše na srpskom i na engleskom "Stop ili ćemo pucati". Jaki reflektori osvetljavaju prilazne puteve prema prelazu Jarinje, a u pozadini se vide pripadnici Kfora.


S druge strane, nešto posle 19 časova Srbi sa severa Kosmeta su kamionima blokirali drugi administrativni prelaz, Brnjak, i sa jedne i sa druge strane administrativne linije.

Izveštač Srne javlja da su pripadnici američkog Kfora blokirali su sve prilaze iz pravca centralne Srbije na područje opštine Leposavić, ne dozvoljavajući bez rigoroznih kontrola bilo kakav ulazak na Kosovo i Metohije.

Bogdanović na barikadi

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović posetio je petnaestak minuta posle ponoći građane na barikadi ispred administrativnog prelaza Jarinje.

 

Bogdanović se u razgovoru sa građanima interesovao za aktuelnu situaciju na ovom prelazu, koji su jedinice Kfora oko 20 časova u potpunosti blokirale, a potom i stanovnici Leposavića kamionom preprečili put ka prelazu.

 

Takođe, on se informisao i o stanju u drugim delovima opštine, posebno o barikadi u mestu Sočanica, gde je blokirana jedinica Kfora poljskog konitigenta.

 

Građani su ministru najavili da će noć provesti na barikadama.

Pored blokade Jarinja i Brnjaka Srbi su ojačali barikade na prilazima severu Kosmeta, a na svim barikadama prisutan je veliki broj ljudi.

Kosovski carinici će na administrativne prelaze biti prebačeni helikopterima, a kako se nezvanično saznaje u vlasništvu Vlade Hrvatske, kao što je to bilo i 25. jula kada su kosovski specijalci Rosu upali na prelaze Jarinje i Brnjak.

Blokiran je i glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici na kome se nalaze velike količine šljunka. Srbi sa severa Kosmeta su danas blokirali i put koji kroz Leposavić vodi ka prelazu Jarinje, kao i put Kosovska Mitrovica Raška kod mesta Rudare. 

Šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom Borislav Stefanović večeras je izjavio da Srbija nastoji da spreči Prištinu da sutra preuzme administrativne prelaze Brnja i Jarinje na severu Kosova i Metohije, a ako se to desi odgovoriće diplomatsko pravnim i političkim sredstvima.

"Ceo državni aparat je u aktivnosti da pokuša da predupredi razvoj dogjađaja najavljivan iz Prištine. Još nemamo punu potvrdu da će se to i desiti sutra, ali ako se desi imamo razrađen plan", rekao je Stefanović i naveo da će sutra biti na Kosovu i Metohiji.

On nije želeo da više govori o planu Srbije u slučaju da Priština sutra pošalje carinike i policajce na administrativne prelaze, ali je istakao da u njemu "značajno mesto igra mirna reakcija".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Vlada pripremila mere koje će pomoći građanioma na Kosovu i Metohiji u slučaju zaoštravanja situacije na severu, ali da je najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost, kao i nervi kako se ne bi načinio neki korak posle koga nema povratka.


"Treba biti hladne glave. Ovo će biti duga borba i dugi marš za prava srpskog naroda na Kosovu", rekako je Dačić.

Sednica skupštinskog Odbora sutra na prelazu Brnjak 

 

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju i poslanik Srpske radikalne stranke Ljubomir Kragović zakazao je za petak sednicu tog skupštinskog tela na administrativnom prelazu Brnjak.

Kragović je odluku o održavanju sednice na Brnjaku saopštio članovima Odbora na kraju današnje sednice, kada više nije bilo kvoruma.

Sednica Odbora za Kosovo i Metohiju, na čijem dnevnom redu je bio izveštaj o dosadašnjem toku razgovora Beograda i Prištine, koja je četiri puta otkazivana, održana je danas iako nije bilo predstavnika srpskog pregovaračkog tima i Vlade Srbije.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2011. 21:59
Ово је последњи чин. Ускоро пада завеса и светла се пале.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online