Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 16.09.2011.
08:03 >> 13:50h
Beta, Vestionline A

Kosovski carinici stigli na Jarinje i Brnjak

Srbi na severu Kosova proveli su noć na barikadama koje su postavljene na nekoliko lokacija u opštini Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok. Kosovski carinici i policajci raspoređeni su jutros na prelaz Jarinje, potvrdio je zamenik premijera samoproklamovane repubile Kosova Hajredin Kući. Na administrativni prelaz Brnjak oko 9.40 sleteo je helikopter sa kosovskim carinicima. Radio KiM navodi da je situacija trenutno mirna, ali napeta.

Kosovski mediji izveštavaju da su pripadnici granične policije Kosova, uz pratnju pripadnika specijalnih jedinica, još sinoć bili smešteni u kampu Kfora Noting hil (Nothing Hill) u Leposaviću.

Mediji navode da su pripadnici policije do prelaza Jarinje prebačeni hrvatskim helikopterima Kfora. Zvaničnici Euleksa su za agenciju Beta kazali da u ovom trenutku ne mogu davati nikakve izjave.

Na kratko otvorili prelaz, i onda ga okovali žicom: Pripadnici Kfora

Pripadnici nemačke jedinice u sastavu Kfora na administrativnom prelazu Jarinje su na kratko otvorili prelaz, kako bi ušle dve osobe za koje Srbi okupljeni ispred barikade tvrde da rade u Kosovskoj policijskoj službi.

''Blic'' saznaje da su srpski carinici odbili da dođu na Brnjak.

''Policajci iz noćne smene su hteli da odu kući, međutim kapetan srpske nacionalnosti vrši pritisak da ostanu i u ovoj jutarnjoj smerni i pridruže se Albancu cariniku koji tokom dana u zavisnosti od razvoja situacije treba da sleti na Brnjak“, rekao je neimenovani izvor za beogradski list.

Posle desetak minuta razgovora pored bodljikave žice, Kfor je propustio dve osobe, a okupljeni građani na prelazu tvrde da je jedna osoba policajac. Kfor je potom ponovo zatvorio prolaz i ojačao barikadu bodljikavom žicom.  

I portparol samoproklamovane carine Kosova Adriatik Staviljeci kazao je da su na prelazima Jarinje i Brnjak raspoređeni carinici.

Staviljeci nije želeo da kaže na koji način su tamo dovezeni carinici, niti da li su raspoređeni zajedno sa pripadnicima Euleks carine i policije.

“Akcija raspoređivanja carinika izvedena je po planu koji je dogovorila kosovska vlada”, kazao je Staviljeci.

Na pitanje da li je sastav kosovskih carinika koji su stigli na Jarinje i Brnjak mešovit, Staviljeci je odgovorio: U kosovskoj carini rade mešovite ekipe, ne samo na ovim prelazima, već na svim ostalim.

Oko pola sata pre tog helikoptera na Brnjak su sletela još dva helikoptera od kojih je jedan imao oznake hrvatskog Kfora. Posle sletanja drugog helikoptera, Srbi su ojačali barikadu i ispred punkta istovarili nekoliko šlepera sa šljunkom.

Pripadnici Euleksa pojavili su se jutros nešto pre osam časova na administrativnom prelazu Jarinje.

Srbi sa severa Kosmeta ne odustaju od blokada puteva

Saobraćaj je i dalje blokiran na Jarinju, a na barikadama od bodljikave žice istaknuti su natpisi na srpskom jeziku ćirilicom "Stop Kfor ili mi budemo pucali", kao i na engleskom jeziku.

Najviše ih je bilo u mestu Zupče, gde je potpuno blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica-Ribarići. Na tom putnom pravcu Srbi su postavili barikade u mestu Gazivode i dve kod administrativnog prelaza Brnjak.

U opštini Zvečan blokiran je put Kosovska Mitrovica - Raška, u mestu Rudare.

Na teritoriji te opštine postavljena je barikada na još jednoj lokaciji, ali je saobraćaj funkcionisao jednom saobracajnom trakom.

U Kosovskoj Mitrovici barikade su postavljene na nekoiliko lokacija, a i dalje je zatvoren glavni most preko Ibra koji razdavaja južni i severni deo grada.

Situacija je slična i u opštini Leposavić gde su građani na više lokacija postavili barikade, a u mestu Sočanica jedinica poljskog Kfora je zaustavljena, jer je put poprečen kamionom.

Na putnim pravcima prema Jarinje noć je provelo više desetina građana opštine Leposavić, koje je sinoć obišao i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

POVEZANE VESTI

Petak 16.09.2011. 11:00
Po rezoluciji 1244 imamo pravo da stacioniramo 1000 vojnika .Smutanovcu gde su?Rasturio si Srpsku vojsku i napravio placenu sada ih salji na nasu teritoriju (Kosovo i Metohija su Srbija ako si zaboravio)da brane narod.Neka zarade plate a ne da bleje po kasarnama a ti da se vucaras po stranim ambasadama da im tamo lizes j*ja.G*vno zuto.I nemoj da se sekiras ne plasimo se mi Srbi NATOa,jedva cekamo da im se naje*emo mamice.
Petak 16.09.2011. 11:32
Šta srbe stalno tjera da napadaju susjedne drzave i narode? Koji dio ustava i granica republika i autonomnih pokrajina u jugoslaviji srbi nisu razumeli? Hocete tako napadati i Vojvodinu sad kad krene odvajanje?đ Kosovo je gotova stvar, a Vojvodina je definitivno iduca koja ce bjezati od srbije.
Petak 16.09.2011. 12:00
Aktuelna vlast je svojom politikom, zasnovanoj na snovima o EU, prodala i ovaj narod i njegovu zemlju i njegovu dusu! Odgovornost za trenutna desavanja u Srbiji treba da snosi Vlada Srbije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online