Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 19.09.2011.
13:48

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Nemci udaraju na barikade?

Nemački Bundesver poslao je na Kosovo dva oklopna vozila koje će međunarodne trupa Kfora moći da upotrebe za uklanjanje barikada koje Srbi postavljaju na putevima u regionu Kosovske Mitrovice, piše list "Frankfurter algemajne cajtung", pozivajući se na nemačko ministarstvo odbrane.

Barikade sve veće i veće...

List navodi da su dva daks-pionir oklopna vozila stigla u četvrtak u Novo Selo na Kosovu, gde je smešten nemački kontingent, kao i nemačko-austrijski rezervni bataljon, koji su u julu stigli na Kosovo.

Početkom oktobra na Kosmet bi trebalo da stignu i dva vodena topa koja, piše list, treba da doprinesu poboljšanju sposobnosti za kontrolu mase, spremne na nasilje, odnosno za uklanjanje barikada i lakšeg očuvanja sigurnog okruženja i slobode kretanja na Kosovu.


S druge strane, tokom prošle noći Srbi su dodatno ojačavali "odbrambene zidove" na severnom Kosmetu, posebno prema južnoj Mitrovici i oko prelaza Jarinje i Brnjak, a mnogi su na barikadama proveli noć bojeći se da Albanci i njihovi pomagači nešto ne pokušaju. Ako se izuzme kraća rafalna paljba koja se čula iz sela oko Čabre u opštini Zubin Potok, gde žive Albanci, drugih incidenata nije bilo.

Nemačko oklopno vozilo za razbijanje barikada


- Utvrđivali smo barikadu u Zupču kuda prolaze i naše komšije iz nekoliko albanskih sela. Verovatno su nervozni što neće moći kolima u Kosovsku Mitrovicu, ne znam da li su nekoga hteli da ubiju ili samo da nas opomenu. Srećom, niko nije povređen - kaže jedan od učesnika ove "akcije".

- Mi smo kao Palestinci, duže od decenije smo u nekoj vrsti rata i vanrednom stanju, stalno na protestima, mitinzima, barikadama... Kad sam prvi put izašao pred Albance i učestvovao u "razmeni kamenica" imao sam samo 10 godina, sad sam uzeo 23., pola detinjstva i deo mladosti prošli su mi u nevolji, ali, ne žalim, ovo još nije, niti će ikada biti albansko, prekaljeni smo i tvrd smo orah i za Hašima Tačija i Kfor, ali i za sve one iz Beograda koji bi pokušali da nas prodaju i da sa nama, zarad neke Evropske unije ili bilo čega drugog, trguju - kaže Miloš P. i dodaje "da se niko od Srba neće skloniti s postavljenih barikada".


Đorđe Lakušić, direktor KUD Kopaonik iz Leposavića, podsetio je da se često dešavalo da pri povratku s turneja po svetu folkloraši ne mogu da se vrate kući zbog zbog Kforovih bodljikavih žica.


- Išli smo preko brda, nosili stvari na leđima, ali nijednog trenutka niko od članova KUD-a, kojih je više od 400, nije pokušao da se iseli, svi smo i danas na severu, na probama, ali i na barikadama - kaže Đorđe Lakušić.

Alternativni putevi otvoreni

 

Na severu Kosmeta još ima dovoljno zaliha hrane i drugih namirnica, u prodavnicama se još ne oseća nestašica, goriva nema dovoljno, ali se manje i putuje, pa je i potrošnja manja.


- Dok je vreme lepo snabdevamo se alternativnim pravcima, glavni je Raška (Novi Pazar) - Vračevo - Lešak. Ako bi ovu deonicu Kfor zatvorio bilo bi gadno, sada im to nećemo dozvoliti jer ne mogu ni prići do ovog puta, niti do drugih saobraćajnica koje za nas znače život i opstanak - kaže Milutin Stefanović, predsednik MZ Lešak.

Ponedeljak 19.09.2011. 19:36
Srbija će pre ili kasnije morati da ratuje kao i do sada u istoriji! Bez tih ratova ne bi nas danas ni bilo, na našoj zamlji danas bi živeli Nemci, Bugari, Hrvati, Albanci i ko sve još da se nismo branili. Sve mogu da nam oduzmu ali pravo na odbranu zavisi samo od nas. Srbija je odavno u ratu, zadnjih dvadeset godina, samo što se to stanje povremeno manifestuje oružanim sukobima, shvatite, svi smo u ratu, agresija na našu zemlju ne prestaje, a manifestuje se na razne načine. Aktuelni političari kažu izbeći rat po svaku cenu, kratkoročno gledano u pravu su, dugoročno, ljudi, znajte ratovaće naša deca! To samo govori o nama danas! Jesmo li tolike kukavice da ćemo žrtvovati našu decu!
Ponedeljak 19.09.2011. 21:25
Ta dva oklopljena buldozera su stigla na Kosmet 15. gseptembra preko teritorije Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online