Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 19.09.2011.
19:05 >> 20:59h
Vestionline A

Kfor bacao letke: Barikade nezakonite

Kfor je danas iz helikoptera izbacivao letke na teritoriju severa Kosova i Metohije na kojima piše da su blokade puteva nezakonite.

Kforov letak 

Na lecima piše da Kfor "priznaje pravo na mirne proteste i demonstracije, ali da blokade puteva ne predstavljaju prihvatljiv način za izražavanje vaših briga, da su blokade nezakonite i da ne potpadaju pod mirne demonstracije".

Kfor navodi da "barikade puteva predstavljaju opasnost za sve u vanrednim situacijama, jer pomoć neće biti u stanju da dopre do onih kojima je potrebna".

"U skladu sa rezolucijom 1244 SB UN Kfor je odgovoran za ponovno obezbeđivanje slobode kretanja", piše na lecima.

Euleks traži uklanjanje barikada

 

Šef Euleksa Gzavije de Marnjak zatražio je da se uklone barikade na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

 

Posle obilaska prelaza 1 i 31 on je istakao da su oba punkta "tehnički spremna da budu potpuno operativna", ali da barikade koje su postavljene na obližnjim putevima onemogućavaju njihovo otvaranje.

 

Pres služba misije EU na Kosovu saopštila je i da međunarodna zajednica, uključujući EU i NATO, podržava napore da se uspostave normalni trgovinski odnosi i ukine trgovinski embargo.

 

Šef Euleksa, koji se na prelazima Jarinje i Brnjak sastao s osobljem Euleksa, Kfora, kosovske policije i carine, ocenio je da su barikade na štetu naroda, pohvalio Euleks i dodao da ceni podršku Kfora.

Letak koji je Kfor izbacivao nad Kosovskom Mitrovicom ne plaši građane severa Kosova, ocenio je predsednik opštine Leposavić Branko Ninić.

"Bez obzira na letke koje je Kfor bacao, građani severa Kosova i Metohije nisu zaplašeni jer se oni sa tim problemom suočavaju već 12 godina“, ukazao je on.

Poslednjih 12 godina je Kfor uvek bacao letke upozorenja građanima, naglasio je Ninić.

"Poručio bih Kforu i međunarodnoj zajednici da se jedino mirnim putem može rešiti ovaj problem, i da mi tražimo da se u dogovoru sa našom državom Srbijom reši problem“, rekao je on.

Nemačka vojska, čijih se 1.400 vojnika nalazi u Kforu, danas je saopštila da je na Kosovo i Metohiju poslala dva oklopna vozila "jazavac", koji služe za uklanjanje barikada, kao i dva vodena topa. 

Vozila treba da "poboljšaju mogućnost kontrole nasilja prilikom masovnih skupova, odnosno da se koriste za uklanjanje barikada i tako olakšaju očuvanje bezbednosti i slobode kretanja", preneo je nemački "Frankfurter algemajne cajtung".

Nemačko-austrijski kontigent Kfora jutros je pokušao da postavi kontrolni punkt na putu Kosovska Mitrovica - Zubin Potok, kod mesta Jadnjevice. Srbi su ubrzo blokirali vojnike Kfora okruživši ih kamionima i barikadama, a posle razgovora sa predsednikom opštine Zubin Potok nemački vojnici su se povukli.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.09.2011. 19:31
He...he..."nezakonite", vele...Po cijim zakonima i mjerilima, Siptarskim? Njemackim? Fasistickim??? Srbima je uvijek bilo C A S T i P O N O S biti protiv tih i takvih "zakona"...Tu "zakonitost" prodajite po Beogradu "europejcima", na Kosovu zive normalni Srbi...
Ponedeljak 19.09.2011. 20:32
Sta je bilo ?Blokirtani putevi ?Nemozete da bezite ? Kao iz Lenjingrada i Staljingrada.Trebaju vam vodeni topovi da operete usrane guzice koje vam smrde jos od onda .U skladu sa rezolucijom 1244 SB UN ,KFOR je odgovoran za ponovno obezbadjivanje kretanja ali za SVE ane samo za siptare.Mars u vasu dojcland uber ales,sta trazite ovde?
Ponedeljak 19.09.2011. 20:52
Kazu blokade su ne legalne a oni su prvi blokirali Jarinje i Brnjak . Ni hitnu pomoc nisu hteli da propuste.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online