Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 20.09.2011.
10:00
Srna A

Brisel: Ako vi ne sklonite barikade, sklonićemo ih mi

Razrešenje krize na severu Kosova i Metohije zavisi isključivo od toga kada će Evropska unija, pre svega kabinet visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, doneti političku odluku o deblokadi administrativnih prelaza i normalizaciji života građana, rekli su bezbednosni izvori iz Brisela za list "Danas".

Barikada na mostu u Kosovskoj Mitrovici

List navodi da prvi scenario predviđa napore da se Beograd privoli da prihvati "realnost na terenu", to jest "da su Euleks i službenici vlade Kosova bespovratno preuzeli kontrolu na Jarinju i Brnjaku", i da utiče na kosmetske Srbe da odustanu od blokiranja prelaza.

Ako se to ne dogodi Brisel će ići na donošenje političke odluke o uklanjanju barikada i ljudi koji pored njih dežuraju, s obzirom na to da oni mogu uzrokovati eskalaciju nasilja.

Izvori "Danasa" iz Brisela napominju da nije isključeno ni uvođenje nekog vida sankcija jer "uoči odluke o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo, EU ima na raspolaganju instrumente uslovljavanja Srbije da pristane na novonastalu situaciju na severu Kosova".

Ministar unutrašnjih poslova samoproglašene države Kosovo Bajram Redžepi rekao je za "Danas" da će MUP Kosova, Euleks i Kfor ove nedelje razgovarati o tome kako rešavati situaciju na severu, odnosno da li i kada treba početi akciju uklanjanja barikada.

"U slučaju da se Srbi, koji blokiraju prelaze i saobraćajnice, suprostave nasiljem, vratiće im se istom merom", poručio je Redžepi.

Nemačka vojska Bundesver juče je saopštila da je na Kosovo i Metohiju poslala dva oklopna vozila "jazavac" za uklanjanje prepreka, kao i dva vodena topa. "Danas" je objavio da se očekuje da početkom oktobra pristigne još vozila namenjenih za sklanjanje šljunka, rušenje zidova i betonskih tabli na putevima, ali i za rasturanje demonstracija, odnosno kontrolu mase.

"Takve akcije sprovodio bi isključivo Kfor, dok bi Euleks, u tom slučaju, bio spreman za brzu normalizaciju i stavljanje graničnih prelaza u funkciju u administrativnom smislu", rekli su izvori beogradskog lista u Briselu. 

POVEZANE VESTI

Utorak 20.09.2011. 10:27
Amerikanci lepo kažu da ima više načina da se ubije dosadna mačka, a najbolje je kada se sama zaglavi u odžak pa se odozdo samo potpali vatra.Tako su se Boki i društvo zaglavili prihvatanjem rezolucije EU da moraju da rasformiraju srpske organe na Kosmetu. GOTOVI SU odradili su svoje i sada na dimljenje. Imaju ameri iskustva sa izdajnicima svoga plemena.
Utorak 20.09.2011. 10:06
Sta to sada znaci...? Zamirisao kupus do Brisela...? Ili dolaz Gastarbeiteri...?
Utorak 20.09.2011. 10:38
da li vi sto predstavljate srbiju znate da pitate rezisere GDE TO SRBI TREBA DA ZIVE,NA KOM PROSTORU? srbi su iseljeni sa prostora hrvatske,kosova/ostao severni deo i nekoliko enklava/,iz bosne /desetine hiljada su u srbiji. 45-e se sprovodila lukava politika doseljavanja i iseljavanja sa maticnih prostora titinih srba,za neprimecivanje lukavog iseljavanja su dobili u srbiji funkcije,kuce stanove ,privilegije. GDE SRBI TREBA DA ZIVE? I NARAVNO PITANJE, ZASTO OVA JOS UVEK JUGOSLOVENSKA SRBIJA NE REAGUJE NA RAZNE VRSTE NOVIH SEPARATIZAMA?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online