Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 23.09.2011.
14:17 >> 15:51h
Vestionline, Beta, RTS A

Jarinje: Kfor pokušao da skloni barikade

Vojnici Kfora pokušali da sklone barikade i izađu na alternativni pravac kod Jarinja, ali su ih građani sprečili, javlja reporter RTS-a. Preko aministrativnog prelaza Jarinje na severu Kosova ni danas ne prelaze pešaci, iako je od jutros Kfor otvorio pešačku stazu u, a prolaz vozila je već danima onemogućen barikadama koje su Srbi postavili ispred prelaza.

Jarinje: Bodljikava žica, šljunak i alternativni put
 

Vozila tokom jutra, međutim, neometano prolaze alternativnim putem, kojim su nedaleko od Jarinja zaobiđeni baza i punktovi Kfora.

Taj alternativni put su sinoć, uz pomoć mehanizacije, prokopali Srbi sa severa Kosova i Metohije u znak odgovora na akciju Kfora kojom je blokiran noć ranije prokopani put u neposrednoj blizini.

Na prvom alternativnom putu, na kojem je Kfor sinoć postavio bodljikavu žicu, lokalni Srbi su nasuli šljunak, i čitavu noć i jutro dežurali na toj barikadi.

Tokom prepodneva iznad Jarinja i okoline je preletao helikopter Kfora, a Radio Kfor je javio da je prisustvo međunarodnih snaga na severu Kosova pojačano.

Pet sati čekanja na prelazu Končulj - Bela zemlja

Na administrativnom prelazu Končulj - Bela zemlja, između opština Bujanovac i Kosovska Kamenica, kamioni sa robom iz centralne Srbije čekaju četiri do pet sati da uđu na Kosovo.

Kosovski carinici, međutim, najavljuju da će od naredne nedelje potpuno obustaviti prolaz za robu, ako se u dokumentaciji navodi da joj je odredište "Kosovo i Metohija".

Roba sa Kosova ima pečat

 

Roba koja stiže u Srbiju sa Kosova, a srpski carinici je vraćaju, ima pečat koji je dogovren u Briselu 2. septembra u okviru dijaloga Beograd - Priština, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Stavileci.


"Prema našim informacijama, glavni razlog je to što srpski carinici ne priznaju našu carinsku dokumentaciju. Kamioni koji su pokušali da uđu u Srbiju bili su vraćeni, uz zahtev da nabave dokumentaciju paralelnih poreskih institucija Srbije na Kosovu.
Srpski carinski službenici tvrde da dokumentaciju institucija Kosova ne mogu da prihvate", rekao je Stavileci.

On tvrdi da sva dokumenta imaju pečat Carine Kosova, koji je dogovoren u Briselu.

Kako agencija Beta saznaje od albanskih privrednika iz Preševa i Bujanovca koji su za plasman svoje robe usmereni na kosovsko tržište, razlog višesatnog zadržavanja kamiona je upravo odrednica "Kosovo i Metohija".

Više albanskih privrednika iz Vranja, Preševa i Bujanovca potvrdilo je da su im kosovski carinici na prelazu Končulj-Bela zemlja najavili da će "od naredne nedelje ponovo biti uvedena blokada za robu iz Srbije, kao odgovor na to što u Srbiji nije dozvoljen ulaz robe poreklom sa Kosova".

Predstavnici Vlade Srbije naveli su ranije da u centralnu Srbiju može da uđe sva roba koja ima pečate dogovorene na razgovorima beogradskih i prištinskih timova 2. septembra u Briselu.

POVEZANE VESTI

Petak 23.09.2011. 15:04
Бивши војни командир, данас утицајни косовски политичар и посланик парламента Косова Фатмир Лимај је у четвртак смештен у домаћи притвор због сумње да је починио војне злочине. Ово је саопштила Мисија Европске уније у области владавине закона и правног поретка на Косову (EULEX). Тренутно му је одузета лична карта. Политичар ће се у притвору налазити месец дана. Хапшење је постало могуће након одлуке уставног суда самопроглашене републике да га лиши посланичког имунитета-Просто не могу веровати да су се сетили и ухапсити неког Албанца!
Petak 23.09.2011. 16:31
e pa braco pomaze bog vreme je da se jebe keva belokapcima organizacija u dijaspori je spremna da srcem i dusom brani ono sto je sveto i srpsko pa barco videce se kosu brankovici a ko nemanjici da se i to jednom resi u srbiji ili ce ostati ciste duse ili necemo vise ni postojati kao narod zato braco nestidite se da ste srbi .:BOLJE JEDAN DAN KAO LAV NEGO 300 GODINA KAO CRV . s vrom u boga srbin pravoslavac salzburg
Petak 23.09.2011. 16:01
KFOR ima buldozer (ili ULT) u bazi iznad prelaza Jarinje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online