Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 24.09.2011.
22:22
Vestionline A

"Cilj Prištine proterivanje Srba sa severa"

Cilj institucija u Prištini nije da se sever Kosova integriše u kosovske institucije, već da se Srbi i ostali nealbanci proteraju iz tog dela Kosova, izjavio je načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković za Glas Amerike.

Radenko Nedeljković

On je rekao da su barikade izraz otpora takvoj politici Prištine i da su poruka koja glasi: stop nasilnom ulasku, upadu nasilnom instaliranju kosovskih institucija i da neće prestati dok ne budu povučeni kosovski carinici i Kosovska policija sa alternativnih prelaza.

Nedeljković je kazao da Beograd stoji iza njihovih stavova i da ništa ne rade bez dogovora i saglasnosti Beograda.

On je rekao da barikade mogu biti uklonjene "onog trenutka kada se budu povukli kosovski carinici i kosovska policija, i kada se bude ispoštovao dogovor iz Brisela da prihvatanje kosovskog pečata istovremeno ne znači instaliranje kosovske carine na ova dva prelaza (Jarinje i Brnjak) i pokušaj naplate carine".

"Normalno da će Kfor ukloniti svoj deo, nadamo se da će tako biti, a preostali deo barikada uklonićemo mi. Ovo je problem, problem koji se mora rešavati razumno, razgovorima, pregovorima i dijalogom, ne može se rešavati silom", istakao je Nedeljković.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko neko pokuša da nasilno ukloni barikade, Nedeljković je odgovorio da bi "Priština i međunarodna zajednica, Kfor i Euleks, trebalo da izvuku pouku od 25. jula pa na dalje, da se ne može silom na sever Kosova i Metohije i da te međunarodne i kosovske institucije moraju da prepuste da se ova stvar i ovaj problem rešava dijalogom, nikako upotrebom bilo kakve sile".

Upitan da li je za njega podela Kosova prihvatljivo rešenje, Nedeljković je odgovorio da je "na žalost, vrlo teško deliti nešto što je naše, srpsko", ali da su, "na žalost, Kosovo i Metohija na neki način podeljeni na reci Ibar".

"S obzirom na to da sever Kosova i Metohije u ovom trenutku ima neke povoljnije okolnosti za neku borbu i dalje odbranu, u odnosu na naše braću južno od Ibra koji moraju da prihvate, u takvom su okruženju da bi opstali na tim prostorima i da bi ostali da žive, oni moraju da se povinuju i na kraju prihvate mnoge propise i te takozvane države Kosovo", rekao je Nedeljković.

POVEZANE VESTI

Subota 24.09.2011. 23:51
Eu i SAD imaj puno svojih unutrasnjih problema koji sve vise i vise izlazu na planu pa oce na silu da se odrijese problema " Kosovskog pitanja" al na srecu hrabrosti i volje Kosovskih Srba im to ne ide bas pod ruku :) Mada zalost od Srbijanske vlasti stasve dopusta . Kad bi bila neka prava Srbsla vlast na vlasti i da imaju obraz mogli bi vec zvat Ruse da se vrate na Kosovo i tad bi se vec stvari promenile . ZIVELA SRBIJA
Subota 24.09.2011. 23:42
Realno gledano Srbija na zalost vise nikad nece imat suverenitet nad celim Kosovom al ako ne oze sacuvat bar ovaj mali deo severnog Kosova onda stvarno zalostno da bar to ostne pod Srpskomkontrolom bilo bi super jer bas taj dio predstavlja jedan od najbogatijih delova Kosova . Zivela Srbija
Subota 24.09.2011. 23:49
srbi su iseljeni iz hrvatske,biha/desteine hiljada su u srbiji/,sa kosova/ostao sever i nekoliko enklava/ iseljavanje srba je pocelo jos 45-e na perfidan nacin je tito iseljavao srbe iz hrvatske ,bosne tako sto im je davao u beogradu i drugim gradovima srbije stanove,kuce,funkcije,privilegije a oni njemu zauzvrat lojalnost i cutanje o ovome. na kosovu srbi su iseljavani pod pritiskom,i tad kao i danas srbe nije imao ko da zastiti . 45-e broj srba i broj albanaca je pola pola. danas su srbi cak i tamo gde su bili bili vecina na nivou statisticke greske,izuzev severnog kosova. cutanje o visedecenijskom iseljavanju srba je ,sta?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online