Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.09.2011.
13:03
B. Đokić - Vesti A

Parada ugrožava i jug Srbije

Zajedničko saopštenje Policijskog sindikata Srbije i organizacije Dveri, u kome se pozivaju predstavnici gej i lezbo organizacija da odustanu od održavanja parade zbog bezbednosnih rizika, kao i da ukoliko to ne učine nadležni organi uskrate dozvolu za održavanje skupa, izazvalo je veliku pažnju javnosti.

Veljko Mijailović

S jedne strane, zbog činjenice da je neko pozvao na otkazivanje parade u strahu za bezbednost građana, a s druge što su to zajednički učinili sindikalni predstavnici policije i udruženja za koje mnogi kažu da je konzervativno i desničarsko.


Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović kaže da će njegova organizacija podržati svaku dobronamernu inicijativu.

Odakle ideja za saradnju između vas i organizacije Dveri povodom održavanja gej parade?

- Inicijativa je potekla od Dveri jer zastupaju iste, dobronamerne stavove, kao i PSS. Složili smo se da Paradu ponosa treba odložiti, očekujući da gej i lezbo populacija pokaže odgovornost i svesnost za situaciju u kojoj se država nalazi. Takođe, zajednički želimo da sve učesnike pozovemo na nenasilje ukoliko se parada održi.


O čemu organizatori parade moraju da vode računa?

- Poučeni iskustvom od prethodne godine, gde je najveći broj nastradalih upravo iz policije, a budući da i ove godine postoje najave da će se slične stvari dešavati, želeli smo da apelujemo na njih da otkažu ili odlože paradu.

Da li je policija, ako parada bude održana, spremna za sve rizike jedne takve manifestacije?

- Naravno. Naš prvenstveni zadatak je da zaštitimo građane i njihovu imovinu, a ne isključivo sam skup. Tog dana u Beograd će doći policajci iz svih gradova Srbije, pa će tamo bezbednost biti smanjena. Pogotovo u oblastima prema Kosovu, što može da dovede do eventualnih incidenata u tom delu Srbije.

Koja je vaša poruka učesnicima gej parade, ali i onima koji su protiv njenog održavanja, kao i državnim organima?

- Želimo sve da pozovemo na mir i nenasilje. Tražimo od državnih organa da pozovu sve koji dođu taj dan u Beograd da se uzdrže od incidenata, inače će policija ponovo biti ta koja će podneti najveći teret ovih događaja. Jasno je da moramo po svaku cenu da sačuvamo bezbednost učesnika parade, ostalih građana i njihove imovine.

Šta se za godinu dana promenilo u policiji i da li će ovog puta spremnije dočekati eventualne nemire?

- Posle prošlogodišnje parade i ogromnog broja povređenih pripadnika MUP-a, mnogi iz vlasti obećavali su pomoć kada je u pitanju bolji materijalni položaj policije i nabavka savremene opreme. Međutim, od tih obećanja nije bilo ništa. Desili su se neznatni pomaci, kao što je potpisivanje kolektivnog ugovora - koji se ne poštuje. Međutim, dugovanja policajcima se teško isplaćuju, a od nove opreme praktično ništa nismo dobili. Zbog toga se postavlja pitanje koliko ćemo spremno dočekati eventualne nemire, ali mi ćemo sve učiniti da građani budi spokojni kada je njihova bezbednost u pitanju.
 

Za vrednost srpske porodice

 

Otkud policijski sindikat sa organizacijom kao što su Dveri?

 

- Uvek ćemo se zalagati i sarađivati sa onima koji imaju mišljenje slično našem ili isto kao naše. Postoje razne predrasude u vezi sa ovom ogranizacijom, a reč je isključivo o osobama koji nikada nisu propagirale nasilje i pozivale na njega, već uvek brinule za vrednosti srpske porodice. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online