Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 27.09.2011.
15:03
T. Zečević - Vesti A

I Srbi brišu Jasenovac (2): Nečastivi na Pravnom fakultetu

Danas više ne postoji dilema ima li, već zašto se planski guše sećanja na stravične srpske žrtve, tvrde u Udruženju logoraša iz NDH. A guše se jer u svesti naših savremenih političkih satrapa i danas, kako kažu, "živi izvitoperena potreba dodvoravanja i zločincima nad sopstvenim narodom". Tu ogavnu pojavu potvrđuje i dnevna politika srpskih vlasti.

Potvrđena je i na akademskom skupu, održanom na beogradskom Pravnom fakultetu, posvećenom Jasenovcu, na kome su se na naučnoj osnovi i stranoj arhivskoj građi razobličavale srpske nesrećne zablude, a zločinci nazivani imenom.

Skup koji je bio bojkotovan od aktuelnih vlasti, pa tako i od svih državnih medija i onih koje kontroliše aktuelna vlast.

Dobro poznata retorika

OSTAO SAMO NA PAPIRU: Plan logora Jasenovac

Ali, skup koji, ispostavilo se, nije mogao da bude kontrolisan, bio je na najprizemniji način napadnut.

Incident koji se zbio te večeri samo je potvrdio naglašeno prisustvo te zvanične srpske izopačene politike.

Incident, koji je, verujemo bio pažljivo isplaniran i po mehanizmima delovanja podsećao je na dobro poznate komunističke doktrine o zaštiti bratstva i jedinstva.

Ovaj skandal je i dokaz da se plansko minimiziranje zločina nad Srbima dosledno sprovodi.


Pošto nije uspeo da izminira skup, uljez, špijun, agent, provokator, makar aktuelne vlasti, izgubivši jednog trenutka strpljenje, latio se nama dobro poznate retorike. I bi skandal.


- Majku vam jevrejsku i srpsku, dokle ćete da lažete i trujete narod - bile su tiho izgovorene reči mlađeg čoveka duže kose sa bradom. Zatim je ustao, šutnuo stolicu i sa devojkom koja ga je pratila napustio skup.

Dr Mirko Vasiljević

Skandal većih razmera sprečili su profesori na čelu sa dekanom Pravnog fakulteta Mirkom Vasiljevićem koji su molbama zaustavili grupu razbesnelih mladića čija je bila očigledna namera da se domognu ovog drskog "čupavca".


Ovaj uvredljiv ispad dogodio se u prepunoj sali beogradskog Pravnog fakulteta i dokaz je kontinuiteta te nakazne srpske politike prema Jasenovcu.

Otuda i nije slučajno što se dogodio usred promocije najnovije, a bolne knjige novinara i publiciste Jaše Almulija "Jevreji i Srbi u Jasenovcu".

Inače, te večeri, sve je počelo sjajno: prepuna dvorana, većinom mladih ljudi, videlo se, željni istine o najtragičnijem segmentu srpske istorije.

Ali pristigli skandal-mladić planski je pokušao da sve to pokvari. Stigao je u pratnji takođe mlade dame, seli su blizu stola konferansijea. Pomno su snimali i beležili reči besednika. A kada je počeo da govori autor Almuli, pomenuti mladić i devojka postali su nervozni.

Knjiga Jaše Almulija

Njihovom strpljenju došao je kraj kada je Almuli utvrdio da "Jasenovac nije Hitlerova tvorevina, već originalno i najmračnije delo Hrvatske Nezavisne Države, odnosno hrvatskog naroda. Da je zločin u Jasenovcu zločinačkiji od svih drugih zločina, a da su zločinci bili najkrvoločnija ljudska bića u istoriji čovečanstva". Tog trenutka pomenuti mladić uz već objašnjeni ritual napustio je salu.


Zakratko, kod šokiranih se vratila uljudnost, i ovo predivno veče, kada je u pitanju otmenost i dostojanstvo, krenulo je svojim tokom.

Bojkot promocije

 

Promocija knjige Jaše Almulija "Jevreji i Srbi u Jasenovcu", a za koju je rečeno da je nemerljiv doprinos savremenoj istoriji, protekla je, bar što se tiče javnih medija u totalnoj tišini. Na delu je očigledno bio organizovani bojkot, jer kako drugačije objasniti činjenicu da osim novinara "Vesti" nijedan drugi predstavnik ijedne dnevne novine i TV stanice nije prisustvovao, a svi su bili pozvani.

 

Pokradeno blago

 

Na promociji knjige Jaše Almulija "Jevreji i Srbi u Jasenovcu" prisustvovala je i Smilja Tišma koja je 1941. godina, kao devetogodišnja devojčica bila uhapšena sa svojom celokupnom porodicom, i preživela sve ustaške logore. Ona je predložila predsedniku Tadiću da pokrene postupak vraćanja opljačkanog srpskog blaga, a koje se i danas nalazi u trezorima Vatikana.

U salu se ubrzo vratio čovek koji je obavestio prisutne da je reč o dopisniku jednih hrvatskih novina. Verovati u tu obavest ili ne, tek moguće je i da je reč o provokatoru, recimo nekih nevladinih organizacija koje su u negativnom kontekstu pominjane i u vreme najave ovog naučno nesvakidašnjeg događaja.

Moguće je i da je ovaj provokator produžena ruka neke obaveštajne službe čiji predstavnici, inače slobodno vršljaju ovom zemljom. Ne bi bio greh posumnjati da je "incidentaš" deo vlasti koja je na bezobrazan način odbojkotovala i ovu promociju knjige koja je sebi stavila u zadatak da otkrije između ostalog i razloge genocida nad Srbima.

E, baš to raspetljavanje i otkrivanje zlikovaca i naredbodavaca je propraćeno u tišini, bez ijednog predstavnika beogradskih dnevnih listova i elektronskih glasila.

Kako reče profesor dr Dejan Bujuklić "našim televizijama je preča neka farma veliki brat no preklana i živa bacana naša deca u užarene peći".

Možda je provokator imao nameru da spreči i slanje peticije Udruženja jasenovačkih logoraša predsedniku Srbije gospodinu Borisu Tadiću. I poslata je, a u kojoj su dominantna četiri zahteva.


A prvi i nezaobilazni je da se na Starom sajmištu osnuje Muzej genocida, da se u nastavnim planovima škola ustanovi nastavna jedinica, posvećena genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima, da se obavezno tokom školovanja bar jednom organizuje poseta đaka Jasenovcu i Donjoj Gradini.

DA SE NE ZABORAVI: Parastos jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini

Da se pokrene postupak obeštećenja jasenovačkih žrtava. I na kraju, da se 22. april proglasi Danom sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima. A reč je o datumu kada su zatočenici Jasenovca 1945. godine, njih 1.000 jurišom pokušalo je da se oslobode, a preživelo je sam njih 124.

Mračna uloga Vatikana

U peticiji još stoji da Muzej mora imati svoje saradnike - istraživače koji bi se bavili sakupljanjem građe, njenim proučavanjem, objavljivanjem materijala i dokumenata o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Posebno bi se ta istraživačka ekipa bavila umešanošću Katoličke crkve i Vatikana u ovaj najstrašniji genocid, kao i neobjašnjivo pasivno držanje partizanskih jedinica koje su se već od leta 1943. godine nalazile oko Jasenovca, a nikada ga nisu napale.


Kako je i sam autor ove knjige poručio - ukoliko Srbija i Srbi već jednom ne prestanu da skrivaju zločine nad Srbima, a zarad mira, dobrosusednih odnosa i bratstva, jedinstva, na savesti će imati svu onu nejač koju su Hrvati klali, a u ime monstruozne ideologije, čistote hrvatske nacije.

Tito i Jasenovac

 

Ne samo Jaša Almuli, već i drugi prisutni na promociji u Pravnom fakultetu tražili su da država stane iza istraživačkog tima koji bi razjasnio i dao odgovore na mnoga pitanja.

 

Tako je dekan Pravnog fakulteta profesor Mirko Vasiljević insistirao na razjašnjenju dilema - zašto Tito nikada nije hteo da poseti Jasenovac, zašto papa nije i neće nikada posetiti Jasenovac, kako je Draganić preko Tita stigao u Hrvatsku, kao i upletenost britanskih obaveštajnih službi u prebacivanje Pavelića iz Frankfurta u Vatikan, pa u Argentinu.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.09.2011. 15:30
Nikad ali nikad ne treba zaboraviti niti oprostiti,ni jednu jedinu zrtvu Jasenovca i ustaskih krvnika.
Utorak 27.09.2011. 15:18
Игнорисање политичара и медија у Србији ме ни мало не изненађује! Жалосно је што је и народ огуглао на те страхоте,па један дрипац може псовати српску мајку у сред Београда без икаквих последица!?Ни име а камо ли слика "храброг" младића да се објави?! Нисмо ни свесни,колико је г.Конузин пре пар дана био у праву!!!
Utorak 27.09.2011. 16:03
u ovoj jugoslovenskoj srbiji dozvoljeno je samo vredjati srbe. srbi iz srbije moraju se izboriti za samostalnost , a ne da nas kadrovi tudjih drzava zastupaju ,a cesto i brukaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online