Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 28.09.2011.
11:29
Blic A

Dačić: Nek Evropljani obezbede paradu kad je podržavaju

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je za današnji Blic da će policija oštro reagovati ako bude napadnuta tokom Parade ponosa i da je zatražio od organizatora te manifestacije i stranih institucija koje ih podržavaju pomoć u opremanju policajaca.

Policija najavljuje odbijanje da dođe na posao toga dana

"Tek posle dobijanja te pomoći policija će moći adekvatno da izvrši zadatke i zaštiti učesnike, građane i imovinu grada", ocenio je Dačić.

Nezavisni policijski sindikat je u utorak izneo tvrdnju da policija nema adekvatnu opremu za 5.000 policajaca koji bi obezbeđivali paradu, već za svega 2.300.

"Na obezbeđivanju prošle Parade ponosa bilo je angažovano 5.000 pripadnika MUP-a, ali nije svima bio zadatak razbijanje demonstracija, što zahteva adekvatnu opremu. U takvim situacijama, pravilo je da se angažuju i pripadnici kriminalističke, saobraćajne i ostalih uprava MUP-a, koji nisu u direktnom kontaktu sa učesnicima Parade i kojima nije potrebna specijalna oprema", objašnjava Dačić.

Ministar nije želeo da komentariše najave sindikata policije o mogućem neodazivanju na posao obezbeđivanja parade, ali je izrazio očekivanje da će se na izvršenju zadataka pojaviti svi policajci.

Zbog neadekvatne opremljenosti, iz Nezavisnog policijskog sindikata indirektno su pozvali na neposlušnost na dan parade. Momčilo Vidojević, predsednik sindikata, pozvao je organizatore da manifestaciju otkažu jer imaju informacije da određene grupe za taj dan pripremaju ne samo napade, već i rušilačke demonstracije pod nazivom "Beograd u plamenu", a da policija ne može adekvatno da odgovori na te pretnje. 

"Do petka ili subote nećemo reći našim članovima niti da idu i obezbeđuju Paradu niti da ne idu. Ukoliko se moje ime nađe na spisku policajaca koji će obezbeđivati skup, pojaviću se samo ako budem zdrav i ako mi lekar to dozvoli", objasnio je Vidojević.

Izvršni direktor Građanske inicijative Miljenko Dereta je rekao da su izjave kakva je Dačićeva "namenjene sticanju političkih poena".

Dereta je postavio pitanja zašto Dačić "ne zatraži od onih koji najavljuju nasilje da to ne čine ili zašto se do sada nisu sa njima obračunali".

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ponosa je rekao da neki policajci zastrašuju građane izjavama da neće obezbeđivati Paradu.

"Ovo je zastrašivanje građana Srbije i to više nema nikakve veze sa Prajdom. To znači da u ovoj državi ima jačih od policije i da oni više ne mogu da štite građane Srbije i javni red i mir", ocenio je Miletić.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.09.2011. 18:13
OVO JE PRILIKA DA POZOVU KFOR I EULEKS DA BRANE PEDERE...
Sreda 28.09.2011. 14:36
Ej bre halavi glodari, vozite Hamere i koristite opremu što je još Milošević pod SANKCIJAMA kupio da rastura bagru na buljuke od Sandžaka do Prokletija. Nije vas sramota da ste do sada kupili samo oklop žandarmeriji da se bije sa srpskom decom po Beogradu. Jebe se Evropi za policijsku opremu kada je njihov zvanični izveštaj da se kroz javne nabavke ukrade milijarda evra. Sklonite se sa ulice neće biti parade i gotovo. Idite u Preševo i Novi Pazar ako vam je do batina.
Sreda 28.09.2011. 20:31
Ma treba da koriste bojevu municiju da pogode jednog ima svi da se razbeze! To samo sme u grupi da se bije,a kada su ih zvali u vojsku oni beze slavili su ukidanje vojske! Ja bi njima podelila motike neka kopaju! Ja sam u njihovim godinama pravila prugu a radnoj akciji!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online