Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 28.09.2011.
13:21
Beta, B92 A

Počinje popis: Ko ne da podatke, plaća 20.000-50.000 dinara!

Popis stanovništva u Srbiji biće održan od 1. do 15. oktobra. Popisivači će postavljati i neka nova pitanja, a onima koji ne budu hteli da učestvuje u popisu, zaprećeno je kaznom od 20.000 do 50.000 dinara.

Snežana Lakčević: Pitanja o nacinalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i invaliditetu nisu obavezna
 

Načelnica odeljenja za popis u Republičkom zavodu za statistiku Snežana Lakčević kaže da građani neće morati da odgovore na četiri pitanja - o nacinalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i invaliditetu, ali će popisivač "morati da zabeleži da građanin nije želeo da se izjasni o nekom od ovih pitanja". Inače, pitanje o invaliditetu i takvoj vrsti zdravstvenih problema po prvi put se postavlja na popisu u Srbiji.

Prema njenim rečima, ukoliko građanin odbije da se popiše i da podatke, popisivač će prvo obavestiti popisnog instruktora i popisnu komisiju, a ako ni to ne urodi plodom izriče se kazna od 20.000 do 50.000 dinara.

"Ukoliko popisivač u stanu zatekne punoletno lice ono će dati i podatke o ostalim članovima domaćinstva. Potrebno je da u tom trenutku zna jedinstvene matične brojeve članova porodice. Broj se može pročitati i sa papira. Nije neophodno da se i dokumenta daju na uvid", kazala je Snežana Lakčević i dodala da će, ukoliko

građani sa sobom prilikom popisa budu imali i zdravstvene knjižice, popisivači iz njih prepisati šifre radnih delatnosti.

Samo ćirilica

Lakčević je navela da su popisni obrasci štampani na ćirilici na srpskom jeziku, a softver koji se koristi ne prepoznaje druge jezike, osim srpskog, pa zbog toga obrasci nisu štampani na jezicima manjina.

"Da bi se pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo da razumeju pitanja, štampane su višejezične zbirke, koje je popisivač dužan da pokaže ispitaniku, ukoliko on to zahteva, kako bi mogao da pogleda konkretno pitanje na svom maternjem jeziku", kazala je Lakčević.

Lakčević je napomenula da će 41.000 popisivača imati legitimacije, a sam popis se obavlja metodom intervjua. Popisivači će pitanja čitati sa popisnog listića, a podatke koje dobiju, moraju da čuvaju kao tajnu, a Zavod za statistiku podatke može da koristi samo u statističke svrhe.

Ona je rekla da su se do sada u Srbiji popisivali građani koji zive u objektima koji nisu predviđeni za stanovanje, poput šupa, garaža ili podruma. Ove godine, prvi put, popisuju se i beskućnici koji borave u prihvatilistima ili svratištima za decu i odrasle.

Lakčević je navela da će se na popisu odgovarati i na pitanje o tome kako se stiže od kuće do posla ili škole, kojom vrstom prevoza ili pešice. Popisivači će građane

Pročitajte još:

* Pastor: Izjasnite se kao Mađari

* Listić na albanskom ili bojkot popisa

* I Bošnjaci pozvani da bojkotuju popis

pitati i o tome da li znaju da koriste račun u svakodnevnom životu.

"Interesuje nas da li građani znaju da rade obradu teksta, da rade sa tabelama, da li u svakodnevnom životu koriste internet i znaju li da primaju i šalju elektronsku poštu. Na taj način saznaćemo koliko je kompjuterski pismenog stanovništva u Srbiji", navela je Lakčević.

Popis će, prema njenim rečima, pokazati demografsku sliku Srbije, koja je nakon prošlog popisa, 2002. godine, pokazala da je Srbija sa prosecnom starošću od skoro 41 godinu među 10 najstarijih zemalja u svetskim razmerama.

"Prošli popis po prvi put je pokazao i da Srbija ima više stanovnika starijih od 65 godina, nego stanovništva mlađeg od 15 godina", napomenula je Lakčević i dodala da će nakon ovog popisa biti poznato koliko Srbija ima napuštenih seoskih domaćinstava i kakva je obrazovna struktura stanovništva.

Popis košta Srbiju oko 2,7 milijardi dinara

Lakčević je navela i da će popis Srbiju koštati nešto manje od 2,7 milijardi dinara, a trošak od oko 330 do 350 dinara po stanovniku Srbiju svrstava među zemlje sa najjeftinije obavljenim popisom.

Preliminarni rezultati popisa, podaci o broju stanovnika i domaćinstava biće poznati 15. novembra. Od 15. septembra naredne godine počeće da se objavljuju konačni rezultati, a ceo posao mora biti završen do decembra 2013. godine.

Naredni popis stanovništva predviđen je za 2021. godinu.

Sreda 28.09.2011. 16:54
Око главних питања ниси дужан да се изјасниш... па што правите попис кад народ не мора да се изјашњава? Пописаћете Србе као стоку и добићете број грла, које водите Европи на клање... срамота! Наравно пописаће се и имовно стање... да се зна колико може под хипотеку. -.-
Sreda 28.09.2011. 14:34
Ако је тако онда ће буџет Србије добро да се окористи од муслимана и шиптара.
Sreda 28.09.2011. 21:42
A el mogu ako je popisivacica ito mlada i dobra da je okinem ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online