Četvrtak 26. 4. 2018.
Washington
-120
 • Chicago
  -50
 • New York
  -10
 • Belmont
  -00
 • Atlanta
  90
 • Boston
  140
 • Firt
  40
 • Denver
  120
 • Detroit
  -50
 • Dover
  60
 • Hartford
  20
 • Orlean
  -10
 • Helena
  80
 • Ren
  -30
 • Honolulu
  210
 • Las Vegas
  90
 • Portland
  200
 • Salem
  -10
 • Santa Fe
  60
 • Tampa
  250
 • Topeka
  -40
16
Četvrtak 29.09.2011.
12:33
T. Zečević - Vesti A

I Srbi brišu Jasenovac (4): Uz blagoslov Vatikana

Jedan od mnogih dokaza da je Katolička crkva podržavala zločine nad Jevrejima, Srbima i Romima je i činjenica da su trojica komandanata Jasenovca bili katolički sveštenici.

Logora i zločina, klanja i prekrštavanja širom Nezavisne Države Hrvatske bilo je na sve strane.

I kad god bi se povela naučna rasprava o nastanku i najsvirepijim zločinima počinjenim od ruke Hrvata, celokupan "hrvatski tisak" jednodušno bi zaključio kako su te rasprave posledice "stare velikosrpske ideologije".

Tu floskulu odmah bi sledili i srpski politički satrapi, pa bi pokušaji otkrivanja istine bili od početka ugušeni.

Da bi se izbegla ta mogućnost, ovde ću ponuditi i podatke iz najnovije knjige poznatog publiciste, Jevrejina Jaše Almulija koja je zasnovana na kazivanju živih svedoka i zove se "Jevreji i Srbi u Jasenovcu".

Ubice u sopstvenoj kući

Jaša Almuli

Razlikuje se od sličnih štiva i prema tome što se ne bavi brojkama i statistikama, već uzrocima pokolja Jevreja i Srba u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Razjašnjava ulogu pape Pija Dvanaestog i Vatikana, i bez okolišanja dovodi Katoličku crkvu u vezu sa genocidom nad pomenutim narodima, uključujući i Rome.

Almuli dokazuje i tezu da je "Hrvatska bila jedina zemlja u Evropi koja je likvidirala svoje građane na svojoj teritoriji, sopstvenim rukama. Da je Hrvatska bila najzločinačkija zemlja na svetu, krvoločnija čak i od nacističke Nemačke."

NDH, tvrdi ovaj autor, bila je jedina zemlja u Evropi koja je sa gotovim planom 1941. godine krenula u uništenje drugih naroda.

Bila jedina zemlja na Starom kontinentu koja je uz pomoć Katoličke crkve nasilno preobratila 240.000 Srba u katoličanstvo.

Najzad, Almuli zamera srpskim vlastima što zanemaruju Jasenovac i kao Jevrej poručuje Srbima da samo nad jasenovačkom tragedijom može se izoštravati nacionalna svest Srba. U knjizi ističe i to da je Hrvatska jedina zemlja u Evropi ubijala svoje Jevreje svojim rukama na svojoj teritoriji.

- Na osnovu iskaza živih svedoka nedvosmisleno sam utvrdio da je NDH bila jedini satelit Nemačke koja je svoje Jevreje ubijala u sopstvenoj zemlji, sopstvenim rukama. Hrvatska je bila jedina država u tadašnjoj Evropi koja je započela svoje postojanje sa unapred pripremljenim planom o likvidaciji Srba, Roma i Jevreja - počeo je svoje kazivanje Jaša Almuli nakon predstavljanja poslednje knjige "Jevreji i Srbi u Jasenovcu" u beogradskom Pravnom fakultetu.

Almuli je za svoje tvrdnje nizao dokaze, imenovao odgovorne. Ističe činjenicu da su Nemci Jevreje ubijali u logorima izvan Nemačke. Za razliku od njih, NDH je ubijala Jevreje u logorima širom te države koja je obuhvatala i Srem, i Bosnu i Hercegovinu. Ubijali su ih u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Donjoj Gradini, Jadovnu... i sva ta mučilišta nalazila su se na teritoriji NDH - tvrdi gospodin Almuli.

Svedok veka

 

Jaša Almuli rođen je u Beogradu 1918. godine u kome je završio sve škole i fakultet. Nemce 1941. godine nije dočekao u Beogradu.

 

Pobegao je u Crnu Goru, gde je uhapšen i deportovan u italijanske logore. Godine 1944. vraća se u Srbiju i priključuje se NOP.

 

Posle rata postaje novinar u Tanjugu i dopisnik iz Južne Amerike i SAD.

 

Bio je i spoljnopolitički komentator u "Borbi".

 

Oprobao se i u privredno-finansijskom novinarstvu u nedeljniku "Ekonomska politika".

 

Ima 93 godine i trenutno živi u Londonu.

Ovaj nekadašnji istaknuti novinar, kasnije cenjeni publicista, u jednom poglavlju svoje knjige bavi se počecima likvidacije predstavnika triju naroda, dokazujući da su Hrvati prvi počeli sa pokoljima Jevreja.


- Hrvati su čak pre Nemaca počeli sa ubijanjem Jevreja. Istorijske činjenice koje su, inače, poznate to potvrđuju.

Nemci su počeli da masovno hapse Jevreje posle napada na SSSR 22. juna 1941. godine, a prve Jevreje poslali su u logore u Poljskoj krajem oktobra te iste godine.

A Hrvati su već u aprilu i maju 1941. počeli u Jadovnu sa zverskim ubijanjima Jevreja i Srba - potvrdio je Almuli.

U jednom segmentu ovog vanserijskog pisanog svedočanstva o zverstvima Hrvata, Almuli je konstatovao da su i načini ubijanja bili isključivi izumi hrvatskih zlikovaca.


- Sva ta zverstva koja su činjena u NDH ljudski um nije zabeležio. Hrvatske ustaše su u ubijanju nadmašile Nemce. Bili su daleko gori od nacista.

Nemci su kao pedantni, organizovani narod bili hladne ubice. Ubijali su preko gasnih komora, krematorijuma. Nemci nisu hteli nerede u logorima, nisu čak hteli da plaše žrtve. Naprotiv, krili su od žrtava da će biti ubijene i logoraši do poslednjeg trenutka nisu znali da će biti likvidirani. Hrvati su sve suprotno radili - ističe Almuli.

I u načinu ubijanja Hrvati su bili originalni, navodi autor, i dokazuje to pričom koju je čuo od svog sunarodnika, čiju su celu porodicu hrvatski koljači odmah prevezli u Jasenovac.

Primakli su kamion sa zarobljenicima do užarene peći i na njegove oči u peć bacali su žive njegovu ženu, majku, sestru i na kraju dete od godinu dana. To Nemci nisu radili, kaže Almuli.


Praveći delo na osnovu svedočenja, autor priznaje da se uvek iznova potrese kad god se seti tih ljudi i zla koje se zove Jasenovac.

Zbog toga se i pita u knjizi kako čovek da ostane ravnodušan pred pričom, recimo Eda Šajera koji je bio grobar u Jasenovcu. Jednom prilikom, za vreme kopanja jame, stigao je kamion sa novim zarobljenicima. Krenula su odmah ubijanja maljevima. Inače, kaže Almuli, sva ta zverstva činili su predstavnici svih slojeva hrvatskog naroda.

Edo je jednog trenutka usmerio pogled nagore i ugledao nad jamom svog rođenog brata. Sekund kasnije dvojica ustaša maljevima su mu razbili glavu. Beživotno telo se odmah stropoštalo u jamu, a Edo je samo nežno podigao svog brata i položio ga na ostala mrtva tela Jevreja. Uveče, kada se vratio u logor, ispričao je šta se dogodilo svom trećem bratu. Ni taj brat nije preživeo Jasenovac.

Zbog takvih ubijanja, smrt u Jasenovcu bila je daleko užasnija nego u zloglasnom Aušvicu, zaključio je Almuli. Pored otkrivanja i iznošenja ovih užasa, u knjizi je dokazivao i tezu o kojoj do sada nije bilo javnih rasprava - da su Srbi u NDH prvi bili na udaru.


- Takav zaključak izveo sam na osnovu istorijskih činjenica, pisanih dokumenata i snimljenih izjava logoraša.

Već 1941. godine oživela je teorija Katoličke crkve iz 10. veka, o Hrvatskoj kao bastionu katoličanstva. I Vatikan je aminovao potiskivanje takozvane pravoslavne šizme. Drugo, Srbi su u Austro-Ugarskoj bili krajnje slobodni. Imali su svoju zemlju, status. Na te činjenice frktali su hrvatski feudalci, a kod hrvatskih kmetova izazivali zavist i mržnju. Kada su ustaše rešile da kosom očiste Hrvatsku od Srba, ta kosa počela je da kosi i Jevreje.

Tri koljača: Stipe Prpić, komandant Jasenovca, fratar Miroslav Filipović Majstorović i Jerko Maričić

Dokaza da je Katolička crkva u Hrvatskoj podržavala zločine nad Jevrejima, Srbima i Romima ima mnogo, a ključna je činjenica da su trojica komandanata jasenovačkog logora bili katolički sveštenici.


- Od trojice katoličkih sveštenika koji su bili komandanti u Jasenovcu, Ivice Brkljačića, Ivice Malkonića, najkrvoločniji bio je Miroslav Filipović Majstorović.

Napravio je svešteničku karijeru koljući Srbe i Jevreje oko Banjaluke, a svedočenja Mare Vejnović potvrđuju priče o učešću u zločinima Katoličke crkve.

Naime, Mara je kao unijatkinja odlazila na katoličke mise. Jednog dana, u crkvu je ušao Filipović sa krvavom uniformom. Mirno je navukao popovsku odeždu i održao misu, a Mara od tada više nije išla u crkvu.

Hitlerov papa

 

U svojoj poslednjoj knjizi Jaša Almuli je direktno povezao papu Pija Dvanaestog, Vatikan i Katoličku crkvu sa zločinima Hrvata od 1941. do 1945. godine. Kaže da je papa znao za sve zločine u Hrvatskoj i zbog aminovanja tih zločina jedan engleski istoričar nazvao ga je hitleropapom. A Alojz Stepinac je otvoreno širio mržnju prema Srbima govoreći da je pravoslavna šizma gora od protestantizma u Evropi.

Poruka Srbima

Svoju knjigu Jaša Almuli završio je porukom Srbima - da su Srbi sa Jevrejima najveći stradalnici u Drugom svetskom ratu.

Ali, dok Jevreji čuvaju sva svoja stratišta po svetu, Srbi su jedini narod koji nema ni muzej genocida. Srbi prećutkuju zločine nad sobom, pa i zločine u Jasenovcu. Jaša kao Jevrejin poručuje Srbima da ne smeju zaboraviti Jasenovac, jer on najbolje objašnjava ponašanje i reakciju Srba u poslednjem građanskom ratu.

Jasenovac se mora objašnjavati mlađima, zločine pokazivati i učenicima, jer Jasenovac samo može oštriti nacionalnu svest Srba. Zaboraviti Jasenovac bilo bi duboko nedolično - poručio je Jaša Almuli u najnovijoj knjizi "Jevreji i Srbi u Jasenovcu". 

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.09.2011. 12:53
Hrvatska je drzava stvorena na temelju pobijene srpske dece. Srbijo i Srbi,ne oprastajte,ne zaboravljajte!
Četvrtak 29.09.2011. 13:00
Treba krenuti u ofanzivnu kampanju da jednom za sva vremena se otkrije konacno cela istina o NDH,Jasenovcu i saopstiti da ulaskom u EU ne mogu da speru sve ono sto su uradili pre pola veka.Njihova drzava je na genocidu stvorena i nisu oni bili saveznici oslobodioca u drugom ratu,vec na strani pobedjenih.To sto su sada nagradjeni od svojih saveznika u drugom ratu je prica o kojoj ce istorija pricati.Ali ovi nasi treba na svakom skupu da potenciraju sve to a ne da prekrajaju istoriju i da hrvati na dan pobede budu na crvenom trgu jer oni su jedini bili tamou drugom ratu ali na suprotnoj strani.
Četvrtak 29.09.2011. 14:21
/Jasenovac se mora objašnjavati mlađima, zločine pokazivati i učenicima, jer Jasenovac samo može oštriti nacionalnu svest Srba. Zaboraviti Jasenovac bilo bi duboko nedolično - poručio je Jaša Almuli u najnovijoj knjizi "Jevreji i Srbi u Jasenovcu"./ Да ништа друго није написао,ово би било довољно свим номалним Србима! На жалост,у Србији се ''накотило'' свега и свачега па ће тешко ова опомена допрети до оних који требају да је чују!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Miloš Teodosić (31)
GUBITNIK
Nataša Kandić (72)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neraspoloženi ste i napeti. Ako uspete da sačuvate umerenost, možete rešiti ljubavni problem. U izgledu je susret sa osobom koja će postati važan deo vašeg života.
SAVET: izbegnite brzopletost.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Osim na poslovnom planu, i u ljubavi je zavladalo zatišje gde se svako najviše bavi sobom. Previše ste pasivni i ne obraćate pažnju na potrebe voljene osobe.
SAVET: preuzmite inicijativu.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Osim na poslovnom planu, i u ljubavi je zavladalo zatišje gde se svako najviše bavi sobom. Previše ste pasivni i ne obraćate pažnju na potrebe voljene osobe.
SAVET: preuzmite inicijativu.
KURSNA LISTA
 • EUR =
  119.14 din.
 • AUD =
  78.92 din.
 • CAD =
  80.89 din.
 • SEK =
  12.5 din.
 • CHF =
  102.92 din.
 • GBP =
  135.26 din.
 • USD =
  99.6 din.
 • HRK =
  15.91 din.
 • BAM =
  60.91 din.
 • 2018 © - vesti online