Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 29.09.2011.
15:27
Beta A

Zapadne ambasade podržale Gej paradu

Ambasade više zapadnih zemalja u Srbiji pozvale su vlasti u Srbiji da omoguće građanima da izraze svoje pravo na okupljanje i izražavanje, nezavisno od uverenja, porekla ili seksualne orijentacije.

Zapadne zemlje: Mnogi imaju pogrešna shvatanja u vezi sa LGBT pitanjima
 

Povodom predstojeće Parade ponosa, zakazane za nedelju, ambasada Nemačke izrazila je zabrinutost zbog izveštaja o pretnjama protiv Parade i njenih organizatora i pozvala vlast u Srbiji da preduzme sve potrebne mere za bezbednost tog događaja.

U izjavi tim povodom, kojoj su se pridružile ambasade Holandije, Švedske i Norveške, navodi se da bi prava garantovana Ustavom, a naročito princip antidiskriminacije, trebalo u potpunosti podržavati i sprovoditi tokom cele godine.

"U tom smislu pozivamo na širu društvenu debatu kako bi se suprotstavili pogrešnim shvatanjima u vezi sa LGBT pitanjima i kako bi promovisali osnovne principe i vrednosti EU, uključujući pitanja poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, toleranciju, različitost i jednaku šansu za sve građane", navodi se u izjavi
nemačke ambasade.

Konstatuje se, takođe, da Ustav Srbije i Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuju bilo kakvu direktnu ili indirektnu diskriminaciju po bilo kom osnovu, uključujući seksualnu orijentaciju i rodni identitet, kao i to da je takvim pravnim okvirom Srbija je poslala jasnu poruku da je posvećena zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U saopštenju nemačka ambasada u Beogradu još je pohvalila vlasti, a posebno policiju, zbog obezbeđivanja Parade ponosa održane 2010. godine, čime su "pokazali rešenost da odbrane Ustavom garantovana prava, uprkos nasilju koje su izazvali demonstranti u nameri da spreče Paradu ponosa".

Dveri: Bolje uložite u trudnice nego u Paradu

Sa druge strane, predstavnik organizacije "Dveri" Boško Obradović  je ocenio na konferenciji za novinare da država ne treba da podleže pritiscima američke i nemačke ambasade vezane za Paradu ponosa, već da ulaže u obnovu porodice u pomoć trudnicama i majkama sa više dece.

On je dodao da je nasilje to što se Parada ponosa organizuje uprkos protivljenju većine građana Srbije i tradicionalnih verskih zajednica.

Međutim, istakao je da "Dveri" nemaju problem sa homoseksualcima već sa njihovom namerom da totalitarnim pristupom organizuju skup koji "gura prst u oko" većini građana. To, prema njegovim rečima, znači da oni ne žele da se integrišu u društvo i da ih većina ljudi prihvati.

Janković: Podržaću organizatore Parade

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković izrazio je danas nadu da predstojeća

Niko nema prava da traži od organizatora Parade da je se odreknu: Ombudsman Janković

Parada ponosa u Beogradu neće ponovo biti iskorišćena kao povod za nasilje, podele i desktrukciju.

U razgovoru sa organizatorima parade, on je istakao da niko nema pravo da od njih zahteva da se odreknu svog Ustavom zagarantovanog prava na mirno okupljanje, i da za eventualnu štetu i nasilje odgovornost imaju samo oni koji ga organizuju, sprovode i tolerišu, kaže se u saopštenju kancelarije Zaštitnika građana.

Kao zaštitnik građana, čija je dužnost da posebno štiti prava ranjivih grupa, obećao je organizatorima da će podržati svaku njihovu odluku u vezi sa održavanjem događaja.

Dačić: Nisam za Paradu, a vlast neka "presudi"

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je opet političke strukture vlasti da se izjasne o održavanju Parade ponosa u nedelju, pa ako bude zauzet stav da ona treba da se održi, policija će obaviti svoj zadatak.


"Ne znam koliko je svrsishodno organizovati Paradu ponosa, kada se neke grupe spremaju da tog dana zapale Beograd. Ukoliko se bude ostavilo meni i MUP-u da odlučujemo o održavanju Parade, policija neće dozvoliti taj skup", rekao je Dačić na proslavi Dana Kriminalističko - policijske akademije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.09.2011. 15:33
HAK, PLJUC ! dokle vise sa njima. na vrh K su nam se popeli, neka sjasu zajedno sa svima koji plasirate i podrzavate ovakve vesti pa i paradu iscasenih umova. deca nam svakodnevno slusaju preko medija na ulici...peder, gej, pedercina...ima li kraja, steram vam ga do J.
Četvrtak 29.09.2011. 15:44
Ovi zapadnjaci podrzavaju razbijanje Beograda rabijanje Srbije, samo se sakrivaju iza pederskoga dup.eta.
Četvrtak 29.09.2011. 16:49
To je parada srama i nemorala
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online