Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 29.09.2011.
12:48
Vestionline A

Kfor: Nismo koristili nesrazmernu silu na Jarinju

Kfor je danas odbacio optužbe da je u utorak u incidentu kod prelaza Jarinje koristio "nesrazmernu silu".

"Kfor kategorički odbacuje lažne optužbe da je koristio nesrazmernu silu protiv nenaoružanih civila. Izjave koje ukazuju na takav scenario, neodgovorne su i dovode u zabludu, pošto Kfor nije bio ni inicijator, a ni strana koja je zaoštrila sukob", kaže se u saopštenju Glavne komande Kfora.

Repetirali pušku na novinara: Vojnici Kfora

Ta misija NATO-a navela je da će nastaviti da podržava Euleks u izvršavanju mandata širom Kosova i ostati nepristrasna u zaštiti svih ljudi na Kosovu kad je to potrebno.

U sukobu Kfora i Srba na prelazu Jarinje pre dva dana povređeno je najmanje 10

Kfor: Nismo ometali istragu

 

Kfor je danas negirao optužbe da su njegovi predstavnici pokušavali da ometu uviđaj posle incidenta na administrativnom prelazu Jarinje i uzmu dokaze koji su tamo prikupljeni.

 

Portparol Kfora Kai Gudenoge rekao je za agenciju Beta da su za uviđaj bili zaduženi Policija Kosova i Euleks i da će ih Kfor podržavati, kao i do sada.

 

"Potpuno sarađujemo s njima (policijom i Euleksom) i nemamo razloga da, kako ste naveli, zaustavljamo istragu", rekao je Gudenoge.

ljudi. Srbi tvrde da je Kfor pucao na nenaoružane civile, dok Kfor navodi da je samo uzvratio na napad.

Srbi, takođe, navode da je Kfor upotrebio bojevu municiju i da je ranjeno šestoro ljudi, dok Kfor navodi da je na njihove vojnike bačena bomba kuće izrade koja je povredila četiri vojnika.

"Potvrđeni su slučajevi bacanja kamenica i nasilnih pokušaja ugrožavanja bezbednosne sposobnosti Kfora. Kasnije, tokom popodnevnih sati je pucano u pravcu pripadnika Kfora, uz bacanje eksplozivnih naprava ka njima. Kao rezultat tih dela, devet pripadnika Kfora je zadobilo lakše povrede, dok nepotvrđeni izveštaji ukazuju na sedam lakše povređenih osoba među nasilnim demonstrantima", navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da Kfor priznaje pravo na mirne proteste i demonstracije. Međutim, u slučaju da se te aktivnosti pretvore u nasilne, Kfor je spreman da reaguje brzo i odlučno da bi obnovio sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja.

"Tokom sprovođenja svoje misije u skladu sa strogim pravilima angažovanja, Kfor je dužan da zaštiti svoje snage", navodi se u saopštenju.

UNS: Kfor sprečava srpske novinare da izveštavaju

Udruženje novinara Srbije (UNS) optužilo je danas Kfor da danima sprečava novinare srpskih redakcija da "blagovremeno, iscrpno i tačno izveštavaju o događajima na severu Kosova".

"Pripadnici NATO na Kosovu ne samo što izbegavaju da odgovaraju na legitimna pitanja izveštača o incidentu u kom su vojnici Kfora, po svemu sudeći, koristili bojevu municiju protiv građana srpske nacionalnosti, već pod pretnjom oružane sile zabranjuju novinarima čak i da fotografišu i snimaju postrojenja NATO u blizini
administrativnog prelaza Jarinje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je pre dva dana vojnik Kfora repetirao pušku na Zorana Šaponjića, člana Uprave UNS-a, želeći da ga spreči pri fotografisanju tog mesta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.09.2011. 13:51
kako sprovodite vas Mandat, pokazuje slobodno krecanja Srba od 1999godine. Pokazuje kao arnauti redovno kamenuju nasa vozila itd.
Četvrtak 29.09.2011. 13:55
Braco i sestre, njihov stav prema name ce se tek promeniti, kad mi promeni nase vodje. Amerikanac je naviko da napravi nered i preko okeana pobegne a iza sebe ostavi izgorenu zelju. Tek kad oni osete bol, pocece da racunaju dali se to za njih isplati ili ne. Zato moramo biti cvrsti i svi reci NE. Ali uzalud mi to da govorimo kad nasi vladari kazu DA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online