Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 30.09.2011.
14:22 >> 22:00h
Vestionline A

Kfor ne pušta ni UNMIK na Jarinje

Jedinice Kfora, koje su danas oko podneva preuzele barikadu na putu ka administrativnom prelazu Jarinje, ne puštaju na taj prelaz čak ni predstavnike UNMIK-a, koji su pokušali da prenesu stavove građana.

Jarinje: Kfor proširio bezbednosnu zonu za nekoliko stotina metara
 

Nakon što su se vratili sa sastanka iz baze Kfora, i sadržaj razgovora preneli građanima, predstavnici UNMIK-a pokušali su ponovo da se vrate na prelaz, ali ih Kfor nije pustio uz obrazloženje da se "nisu najavili". 

UN da sprovedu nezavisnu istragu o napadu na Srbe

 

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost osudio je jednostrane poteze i svako nasilje na Kosovu i Metohiji, i pozvao Kfor i Euleks da osiguraju bezbednost srpskog naroda i da zadrže statusnu neutralnost u skladu sa mandatom dobijenim od UN.

Odbor je pozvao na obustavu svake vrste nasilja, kako bi se stvorili uslovi za nastavak pregovora Beograda i Prištine, saopšteno je iz Skupštine.

Odbor zahteva i sprovođenje hitne i nezavisne istrage UN, koja će omogućiti da se utvrde sve činjenice u vezi sa napadom na pripadnike srpskog naroda 27. septembra na prelazu Jarinje.

 

To radno telo parlamenta daje punu podršku državnim organima Srbije da se kroz dijalog dođe do kompromisa i istorijskog pomirenja srpskog i albanskog naroda.

 

Odbor je odlučio da sednica bude zatvorena za javnost s obzirom na ozbiljnost teme zbog koje je ona sazvana, a koja zahteva sveobuhvatno sagledavanje bezbednosnog stanja i celovito izvještavanje Odbora o poslednjim dešavanjima na Brnjaku i Jarinju.

 

Sednica je sazvana na zahtev sedam članova Odbora iz Srpske radikalne stranke, sa predlogom da se na njoj raspravlja o odbrani južne srpske pokrajine.

 

Sednici su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, direktor Bezbednosno-informativne agencije Saša Vukadinović, direktor Vojnobezbednosne agencije Svetko Kovač, zastupnik direktora Vojnoobaveštajne agencije Dragan Vladisavljević i direktor policije Milorad Veljović.

 

Poslanici SRS napustili su sednicu u znak protesta što je bila zatvorena za javnost i što se od građana Srbije "kriju informacije o situaciji na Kosovu", rekao novinarima poslanik radikala Božidar Delić. 

 

Kfor je oko 13 sati uklonio šljunak sa prilaza Jarinju, ali su Srbi čvrsto rešeni da u blizini prepreke - takozvanog ježa koga je na mestu uklonjene barikade postavio Kfor, naprave novu blokadu.

Zamenik komandira Kfora na prelazu Jarinje Leri Vibens kaže da je sa tog prelaza uklonjena barikada od šljunka, i da je prelaz otovren.

Na Jarinju se ne odvija saobraćaj jer je Kfor na 200 metara od prelaza postavio prepreku - ježa. Prelazu ne smeju da priđu ni pešaci jer je to Kforova zaštićena zona, i svi moraju tako da postupaju dok Kfor ne izda drugačije saopštenje, javlja novinar Bete.

Na okolnim brdima, na svaka dva metra, nalaze se naoružani vojnici američkog Kfora koji prate situacijiu i ne dozvoljavaju nikome da se približi tom prostoru. Helikopteri Kfora sleću u zonu prelaza, dovozeći vojnike i burad sa goriviom.

Vibens je razgovarao sa novinarima i predsednikom opštine Leposavić Brankom Ninićem.

Ninić je Vibensu preneo spremnost Srba da naprave novu barikadu i da se na miran način suprotstave pokušaju instaliranja albanske carine i policije na prelazu Janrinje.

Predsednik opštine je poručio da će putni pravac biti slobodan za predstavnike međunarodnih snaga i da će Srbi odustati od barikada kada sa prelaza budu otišli kosovski carinici i policajci.

Ninić je dodao da mu je američki oficir rekao da Kfor neće upotrebiti silu sve dok narod bude miran.

Sednica Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, čija je tema situacija na Kosovu i Metohiji, počela je posle 16 sati, ali je zatvorena za javnost. Sednici prisustvuju najviši državni funkcioneri i čelni ljudi bezbednosnih službi.

 

Na sednici su ministri odbrane i unutrašnjih poslova Dragan Šutanovac i Ivica Dačić, direktor Bezbednosno –informativne agencija (BIA) Saša Vukadinović, kao i načelnik generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić. Prisutni su i direktor i predstavnici Vojno-bezbednosne agencije Svetko Kovač kao i direktor policije Milorad Veljović.

Samo desetak minuta nakon posete šefa UNMIK-a Farida Zarifa prelazu Jarinje, Kfor je proširio bezbednosnu zonu, tako što su se vojnici velikom brzinom spustili iz baze do barikade, na šta su se, kako prenose izveštači, okupljeni građani povukli.

Ubrzo zatim, Kfor je, ispred poslednje krivine do prelaza Jarinje, postavio znakove upozorenja na obodu proširene zone, a preko megafona upozorava građane da se ne približavaju.

Administrativni prelaz Jarinje više nije moguće videti, pošto je sada bezbednosna zona Kfora proširena na više stotina metara od prelaza. Građani koji su se povukli, uz pomoć dva kamiona, napravili su novu prepreku na magistralnom putu ka Jarinju.

Zaustavljen voz kod Jarinja, Euleks kontroliše

Pripadnici Kfora i Euleksa ponovo su ispred tunela u blizini administrativnog prelaza Jarinje zaustavili voz koji saobraća na relaciji Kraljevo-Zvečan radi kontrole.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da je voz zaustavljen jutros zbog kontrole robe i putnika.

Samo Euleks sme da kontroliše putnike u vozovima
 

Prema rečima putnika, kontrolu su obavili policajci Euleksa, a voz je zbog zaustavljanja kasnio dvadesetak minuta. Ovim vozom jutros je iz centralne Srbije na sever Kosova doputovalo pedesetak putnika.

Kontrola vozova bila je tema razgovora i šefa UNMIK-a Farida Zarifa i građana na

barikadama na administrativnom prelazu Jarinje, ranije danas.

Zarif je rekao da kontrolu voza isključivo obavljaju predstavnici međunarodnih misija, a ne kosovski carinici. On je rekao da je kontrola deo dogovora na koji su potpis stavili i predstavnici vlasti Beograda.

Građani okupljeni na Jarinju izneli su mu tvrdnje da predstavnici međunarodnih misija, koji vrše kontrolu voza, uzimaju od putnika po 50 evra, što je Zarif obećao da će proveriti.

Železnički saobraćaj između centralne Srbije i severnog dela Kosova do sada nije bio pogođen režimom kontrole, koji je od četvrtka uveče po prvi put uveden. Železnička veza je, od postavljanja barikada na prelazima i magistralnim putevima, najjednostavnija veza za putovanje na sever Kosova.

POVEZANE VESTI

Petak 30.09.2011. 14:43
Kada je Jeremić navukao Ruse pre dve nedelje u SB, niko nije u Srbiji komentarisao rezultat, ali je Ban Ki Mun novinarima ispred UN lepo rekao da ima sve da se sprovede prema smernicama EU ( rezolucija EU od 19 januara ). Podvukao je da će izaslanik UN Farid Zarif o tome voditi računa i u Prištini i u Beogradu. To znači da se sve akcije vode u punom znanju vlasti i jedne i druge države. Neće oni ispustiti bič i uzde dokle god za Srbiju nema alternative osim EU. Ima da krvavu penu bacimo dok vučemo kola do 12 oktobra. A onda tuga, jad i narodni bes. Još samo 7 radnih dana do kataklizme za glodare.
Petak 30.09.2011. 15:05
Bojim se da su amerikanci van kontrole KFOR-a i rade sta im naredi njihov ambasador iz Pristine.
Petak 30.09.2011. 14:52
Kao uvek mi njima Barikade a oni se prosiruju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online