Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Petak 30.09.2011.
17:10 >> 22:25h
Beta A

"Gaženje Ustava, vlast predata huliganima"

Predstavnik organizacionog odbora "Parade ponosa" Goran Miletić ocenio je da odluka o zabrani održavanja te manifestacije predstavlja kapitulaciju države pred huliganima i nasilnicima. LSV: Parada ponosa mora da se održi, jer bi u suprotnom to značilo da se ne poštuje Ustav. LDP: Zabrana pokazuje kuvičluk vlasti, država predala vlast rulji

Miletić je rekao da su državne institucije propustile priliku da se tokom godinu dana, od prethodne "Parade ponosa" obračunaju sa onima koji su učestvovali u neredima i napadima na policiju i građane.

Goran Miletić: država kapitulirala pred huliganima
 

"Potpuno je neverovatno da policija nije to uradila. Četiri meseca smo pripremali Paradu ponosa, ali država ništa nije preduzela", rekao je Miletić.

On je najavio da će organizacioni odbor i nevladine organizacije koje su učestvovale u organizaciji "Parade ponosa" reagovati povodom zabrane te manifestacije, ali tek nakon što im bude dostavljena ta odluka.

GSA: Korak nazad

 

Gej strejt alijansa (GSA) večeras je najoštrije osudila zabranu Parade ponosa i ocenila da je ovakva odluka državnih organa direktna posledica njihovog nečinjenja i ignorisanja problema nasilja i homofobije u društvu.


Zato Gej strejt alijansu ne iznenađuju tvrdnje i procene Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih bezbednosnih struktura o tome da je bezbednosni rizik održavanja Parade ponosa veoma visok, kao i današnja odluka da se ovaj događaj zabrani, kaže se u saopštenju alijanse.


takođe je ocenila da odluka o zabrani Parade ponosa predstavlja korak unazad za ceo LGBT pokret i LGBT populaciju, ali i za sve građane Srbije.


Nnajveći korak unazad svojim današnjim postupkom napravila je pre svega država na kojoj leži i najveća odgovornost da povrati izgubljeno poverenje svojih građana, ističe se u saopštenju.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da bi eventualno zabranjivanje Parade ponosa bio pogrešan potez i da bi pokazao slabost i politički kukavičluk vlasti.

Čedomir Jovanović: Država je predala vlast rulji
 

Jovanović je rekao da bi zabranjivanje Parade ponosa poslalo jasnu poruku da policija nije u stanju da obezbedi život u skladu sa zakonima u ovoj državi.

On je rekao da je bila dužnost predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića da se u nedelju pojave na Paradi ponosa ne zato da bi demonstrirali bliskost sa LGBT populacijom, već da bi simbolično pokazali da je država sposobna da garantuje život u skladu sa zakonima, a ne u skladu sa voljom rulje.

Dveri: Pobeda porodičnog sistema

 

Organizacija Dveri srpske ocenila je da zabrana Parade ponosa predstavlja pobedu građana Srbije i porodičnog sistema vrednosti.

 

U saopštenju se navodi da odluka vlasti "pruža nadu i veru za društveni zaokret, kao i za početak bavljenja pravim temama, među kojima porodica mora biti na prvom mestu". Ocenjuje se i da vlasti nisu imale osnova da zabrane takozvanu Porodičnu šetnju, koju je ta organizacija zakazala u znak suprotstavljanja Paradi ponosa.

Jovanović je dodao da će država ukoliko zabrani Paradu ponosa simbolično predati vlast, kako se izrazio, rulji koja se protivi održavanju te manifestacije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je da "Parada ponosa" u Beogradu mora da se održi, jer bi u suprotnom to značilo da se ne poštuje Ustav Srbije.

"Niko nema prava na nasilje, a država nema prava da se pred nasiljem povlači. Građani koji ispunjavaju svoje obaveze prema državi i društvu i nikoga ne napadaju, imaju pravo na okupljanje i takav skup treba da se održi", naveo je LSV.

U saopštenju se dodaje da država ima svoje instrumente, policiju i vojsku, kojima mora da se posluži da bi zaštitila ustavni poredak i bezbednost svih njenih građana.

Ta stranka je navela da ukoliko postoje saznanja da bi u nedelju mogao da se ponovi scenario od prošle godine, kada je rušen Beograd ili da se čak izazovu neki požari, onda je posredi "udruživanje radizločinačkog poduhvata", odnosno organizovani kriminal.

"I tako se prema onima koji to pripremaju treba i odnositi", poručio je LSV i dodao da Ustav Srbije, "pored svih svojih manjkavosti", morada se poštuje, jer je najviši akt zemlje.

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da Srbija nije bezbedno mesto za one koji se po seksualnoj orijentaciji razlikuju od većine.

Saša Janković: Srbija nije bezbedno mesto
 

"Savet za nacionalnu bezbednost i Ministarstvo unutrašnjih poslova i nisu imali šta drugo da urade, već da tu činjenicu priznaju i konstatuju", navodi se u saopštenju ombudsmana.

"Svako od nas treba da se zapita da li će sutra morati da ide po dozvolu da bi se, iako po nečemu u manjini, osecao slobodno u svojoj zemlji i koristio neko od prava zagarantovanih njenim Ustavom", rekao je Janković.

Nevena Petrušić

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je da zabrana održavanja Parade ponosa zbog visokog bezbednosnog rizika, najdirektnije pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji.

Atmosfera straha, pretnje nasiljem i brojni teški oblici diskriminacije koji su zakonom zabranjeni i kažnjivi, dostigli su kulminaciju i postigli cilj ovakvom odlukom, navodi se u pisanoj izjavi Petrušićeva.

"Nemoć i nespremnost države da zaštiti Ustavom garantovana osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na mirno okupljanje i slobodu govora, pokazuju koliko se malo učinilo svih ovih godina na promovisanju vladavine prava i kulture mira i tolerancije", navela je ona.

Ona je ukazala da svi u Srbiji treba da budu zabrinuti zbog količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja nad jednom manjinskom grupom, jer koliko sutra to može biti svako od nas.

POVEZANE VESTI

Petak 30.09.2011. 17:16
jadni ljudi,spremali se 4 meseca,hahhahahahaah 1-0 za nas.
Petak 30.09.2011. 17:26
"Čedomir Jovanović: Država je predala vlast rulji" jos 5-tog oktobra .
Petak 30.09.2011. 17:14
Ne ljutite se.evo solucije.organizujte paradu u pristini.tamo je "miroljubiv"narod, necete imati problema
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online