Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 01.10.2011.
09:01 >> 11:42h
Blic, Vestionline, RTS A

Kfor otvorio prelaz Jarinje

Vojnici Kfora su oko 10.00 časova otvorili administrativni prelaz Jarinje za vozila, pešake i vozila sa nekomercijalnom robom.

Radio-televizija Srbije javlja da, međutim, dalji prolaz prema Leposaviću, Lešku i Kosovskoj Mitrovici onemogućava barikada koju su Srbi postavili na 200 metara od nove granice baze međunarodnih snaga.

Kfor je proširio zonu koju kontroliše na prelazu Jarinje tako da ona sada iznosi 200 puta 200 metara. Njome je praktično obuhvaćena jedna od barikada lokalnih građana, ali je juče popodne nedaleko od zone Kfora napravljena nova.

Na prelazu su juče prvi put od izbijanja krize bili i predstavnici Unmika, ali su posle sastanka sa Kforom napustili punkt.

Tokom jučerašnjeg dana uvećan je broj nemačkih vojnika Kfora na ovom prelazu, a helikopterima je dopremljena i mehanizacija za uklanjanje barikada, navodi ''Blic''.

Na prelazima veći broj vojnika Kfora

Na administrativnoj liniji KiM prema centralnoj Srbiji ima šest zvaničnih prelaza. Jedina dva koja se nalaze na severu, u delu sa većinskim srpskim stanovništvom, su Jarinje i Brnjak. Iz centralne Srbije na Kosovo se može ući i na prelazima Merdare, Končulj, Bela zemlja i Mučibabe.

načaj Jarinja i Brnjaka za lokalne Srbe je i politički i praktično otvorena i sigurna veza sa centralnom Srbijom - to su jedini prelazi koje mogu da koriste ka centralnoj Srbiji jer bi za ostale moraju da prođu kroz delove sa većinskim albanskim stanovništvom.


Akcizna roba iz centralne Srbije sada ide isključivo preko Merdara. Roba iz drugih država ulazi preko prelaza koji su najpraktičniji. Na celom Kosovu ima oko tridesetak nezvaničnih prelaza. Većinu je Kfor napustio, a Priština nema dovoljno ni mogućnosti niti potencijala da prelaze nadzire pogranična policija.

Noć na severu Kosova protekla mirno

Noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, a građani su, kao i ranijih večeri, dežurali na barikadama na putevima koji vode ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kao i magistralnim putevima u unutrašnjosti.

Na teritoriji opštine Leposavić, nakon jučerašnje akcije proširenja zone bezbednosti od strane Kfora i preuzimanja i uklanjanja barikade na putu ka prelazu Jarinje, građani su nastavili mirni protest i postavili novu barikadu.

Oni su nasuli velike količine šljunka i zemlje nekoliko stotina metara dalje od barikade koju je Kfor preuzeo, a koja je bila podignuta 27. septembra nakon tadašnje akcije preuzimanja barikade.

Administrativni prelaz Jarinje, nakon jučerašnje munjevite akcije Kfora na preuzimanju barikade, ostao je zatvoren i opkoljen bodljikavom žicom.

Kfor je bodljikavom žicom opkolio čitav prostor prilaza Jarinju sve do puta koji vodi ka uzvišenju na kome se nalazi baza Kfora. Unutar zone opkoljene bodljikavom žicom napravljen je prolaz kroz ranije barikade od šljunka, dovoljno širok za automobile.

Subota 01.10.2011. 09:45
Prakticno KFOR drzi mestane sela iznad Jarinja kao taoce .
Subota 01.10.2011. 13:21
Ljudi ja znam sta moze da spasi ovaj svet i nasu srbiju jedan veliki ATTENTAT da se vrati amerima za sva vremena za sve ove ratove sto su se mesali i napravili u Vietnam su dobili po Nosu a to nije dovoljno Treba nekako da se izvede 10 Atomskih Bomba da se bace nad ameriku onda budite siurni da nepostoje vise! A sa nemcima i ovi iz evrope ce mo lako oni ce se vrate svi kuci zato sto ih stra da i nji ne nadje Atomska Bomba...i Onda ostado smo mi i Siptari usrani samo da vidimo ko ce se onda smeska pederi jedni debilski mamu vam siptarsku usranu jebem da bog da se tako desilo nesto ma kunem se kolko kod da dobijem minuse na ovaj portal neinteresujeme ima da vam budem Zlocinac broj 1 !!!
Subota 01.10.2011. 11:59
Мени се ово ништа не допада. Ово је за мене чиста НАТО држава. Амери су користили шиптаре за шверц опиума преко Авганистана а сада имају само један реметилачки фактор, а то су Срби на сјеверу. Стратегија ЦИА се никад не мјења, што се могло видјети у бројним примјерима на блиском истоку. Они овдје спремају тако звану "False flagg operation". Провоцирају Србе да направе неку глупост да бих могли оправдати насиље. Плашим се да се не дај Боже догоди друга олуја. Власт полако схваћа ко је непријатељ, али је касно колико видим. Молимо се само за мирно ријешење кризе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online